Σαρηγιάννης στο Λατώ fm: Συρροή κρουσμάτων προ δύο εβδομάδων η αιτία της τεράστιας αύξησης στο ιικό φορτίο των λυμάτων στο Άγιο Νικόλαο – Στη φάση που είμαστε δεν γίνεται να μιλάμε για άνοιγμα το Πάσχα

«Συρροή κρουσμάτων προ δύο εβδομάδων είναι η αιτία της τεράστιας αύξησης στο ιικό φορτίο των λυμάτων στο Άγιο Νικόλαο», δήλωσε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό.

«Η εικόνα ήταν καλύτερη επιδημιολογικά και οι προβλέψεις που είχαμε κάνει εμείς με βάση την εικόνα αυτή έδειχνε αποκλιμάκωση. Η αλήθεια είναι ότι είναι είναι περίεργο για μας, βέβαια είναι μία σύγκριση εβδομάδας-εβδομάδας, δεν είναι απόλυτος αριθμός αυτός, αλλά αυτό δείχνει ότι υπάρχει μία συρροή την οποία δεν είχαν λάβει υπόψη, δεν είχαμε δει, εγώ πιστεύω ότι έχει να κάνει με μία συγκεκριμένη συρροή γύρω στις 15 ημέρες πριν και θα μεταφραστεί σε κρούσματα σε μία εβδομάδα, μιλάμε την ημέρα για 10-15 την ημέρα, για περίπου μία εβδομάδα, με βάση τα στοιχεία και τα δεδομένα του Λασιθίου».

Ο κ. Σαρηγιάννης αναφορικά με την ανακοίνωση της άρσης των περιορισμών από τον πρωθυπουργό, τόνισε πως «μπορούμε να δούμε επιστροφή σε οικονομικές, κοινωνικές δραστηριότητες αρκεί να μην υπάρχει μπλοκάρισμα στην εφαρμογή των self test. Περιμένουμε να δούμε μια αποκλιμάκωση ξανά από τις 25/4, ικανή για να ανοίξουμε. Εάν κάτι δεν πάει καλά, δεν αποκλείεται να χαθεί και ο Μάιος, για να κάνεις ένα άνοιγμα δημιουργεί αυξημένες επαφές και μεγαλύτερη διασπορά, το θέμα είναι κατά πόσο είναι διαχειρίσιμο. Το διάγραμμα που εγώ έχω μπροστά μου για την Ελλάδα δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει για την Ελλάδα μία σταθεροποίηση 25 του Μάη και μετά από την 1/6 μία πτώση, πρέπει να ανοίγουμε κατά επίπεδα και όχι μαζικά. Στην φάση όμως που είμαστε, πραγματικά δεν γίνεται να ανοίξουμε για Πάσχα αφού θα υπάρξει αναζωπύρωση». 

Για την Ανάσταση τις 9 το βράδυ με κόσμο στους εξωτερικούς χώρους των Ναών και εάν μπορούν να τηρηθούν αποστάσεις, χρήση μάσκας, κλπ, τόνισε πως «από ένα σημείο και έπειτα είναι και θέμα αντίληψης της πραγματικότητας, πρέπει να καταλαβαίνει κανείς τι συμβαίνει, μπορεί να ελεγχθεί ο αριθμός των πιστών με έναν αστυνομικό π.χ. στην πόρτα του προαύλιου χώρου».   

Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για την συνέχεια, «βασικά μας όπλα είναι οι εμβολιασμοί, το καλοκαίρι, πρέπει να δείξουμε λογική και σύνεση ως προς τα ανοίγματα που θέλουμε να κάνουμε για να μη μας φέρνουν σε πισωγυρίσματα».

Για τους εμβολιασμούς, ο κ. Σαρηγιάννης είπε πως «είναι καλό να προχωρήσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα, γιατί τόσο ‘σπρώχνουμε’ την πιθανότητα αναζωπύρωσης μακρύτερα», ενώ για τη ‘διγλωσσία’ του EMA για τα εμβόλια, τόνισε πως «θα ήταν χειρότερα εάν ακούγατε μόνο μία γνώμη φιμώνοντας άλλες απόψεις, εμένα μου δίνει μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας όταν κάποιος που έχει την ευθύνη μιλά με την καλύτερη κάθε στιγμή επιστημονική πληροφορία».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com