«Καταστατική κατοχύρωση ίσων ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρία»: Η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφ. Κρήτης στο Λατώ fm για την Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ

«Είναι πολλές οι δυσκολίες για ένα άτομο με αναπηρία ακόμα και το 2020 παγκοσμίως και πρέπει να σκύψουμε από καταστατικά πάνω από τα άτομα με αναπηρία ούτως ώστε να τους παρέχουμε ίσες ευκαιρίες στην καθημερινότητα», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Δαμανάκη, μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό

«Για το λόγο αυτό νομίζω ότι τους τελευταίους μήνες γίνεται μία πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια και από την πολιτεία ούτως ώστε εν μέσω πανδημίας τα άτομα με αναπηρία αφενός να προφυλαχτούν από την διασπορά του ιού, αφετέρου και για να μιλήσω στο κομμάτι για τις κλειστές δομές να υπάρχει και μία ασύμμετρη ανάπτυξη ψυχοσυναισθηματική, ψυχοσωματική, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό και αυτό το κομμάτι».

Για τις 8 δομές του Κέντρου – 2 στο Λασίθι και 6 στην υπόλοιπη Κρήτη – που περιλαμβάνουν και δομές για ΑμεΑ, τόνισε πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό στις δομές αυτές να έχουμε το προσωπικό το οποίο διαθέτει το επιστημονικό υπόβαθρο  αλλά και τα ψυχικά αποθέματα για να παρέχει το πολύ σημαντικό αυτό έργο, ειδικά σε έναν τόσο ευάλωτο πληθυσμό. Πράγματι λοιπόν και πρέπει να το αναγνωρίσουμε, το Υπουργείο Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων και η αρμόδια Υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου έχει ενσκήψει από πάρα πολύ νωρίς πάνω από τα προβλήματα της κοινωνικής πρόνοιας και έχει ενισχύσει τις δομές με επιπλέον προσωπικότο κρίσιμο διάστημα της πανδημίας που είναι πολύ ιδιαίτερες συνθήκες. Το διάστημα αυτό της πανδημίας η Υφυπουργός έχει καταφέρει να ενισχύσει τις δομές μας με έκτακτο επικουρικό προσωπικό covid  ώστε να μπορούν να καλυφθούν τόσο ανάγκες που παρουσιάζονται λόγω των αδειών ειδικού σκοπού του προσωπικού όσο και οι παρουσιαζόμενες ανάγκες για έκτακτους λόγους μέσα στην πανδημία».

Από την προκήρυξη 7Κ, έχουν βγει, ανέφερε η κ. Δαμανάκη, τα προσωρινά αποτελέσματα για μόνιμο προσωπικό στις κλειστές δομές.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημερινή δράση του ΚΚΠΠΚ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με αναπηρία με μία σειρά θεματικών διαλόγων, τους διαλόγους κοινωνικής πρόνοιας, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε ευρύτερο επίπεδο. Σήμερα στις 7 το απόγευμα θα μεταδοθεί μέσω των σελίδων των Διαλόγων και του Κέντρου στο Facebook καθώς και μέσω του YouTube και του επίσημου site μας μία πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική συζήτηση με ομιλητές από το πόνο της Ιατρικής, της Δημόσιας Υγείας και της Κοινωνικής Πολιτικής, με σημαντικούς καλεσμένους – ο κ. Αχιλλέας Γκίκας, ο κ. Χρήστος Λιονής, ο κ. Αναστάσιος Φιλαληθής, η κ. Σοφία Κουκούλη. «Διακεκριμένοι ομιλητές και με μία ευαισθησία και με μία ανθρωπιά, πέρα από το επιστημονικό τους σπουδαίο υπόβαθρο, έχοντας καταγράψει χιλιόμετρα στην προστασία του ευάλωτου  πληθυσμού στη μεταφορά της επιστημονικής γνώσης και τεχνογνωσίας πάντα εις όφελος των πιο αδύνατων πληθυσμιακών ομάδων.

Στην ερώτηση εάν συνολικά στη χώρα μας υπάρχει αυτή η ενσυναίσθηση και το ενδιαφέρον για τα ΑμεΑ συνολικά και από τους πολιτικούς και από τους πολίτες, τόνισε πως «αυτό που έχω βιώσει και εγώ κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών από την ανάληψη καθηκόντων της καινούργιας κυβέρνησης είναι μία εξαιρετική στάση και δυναμική και συνεχιζόμενη προσφορά και από την αρμόδια υφυπουργό κ. Δόμνα Μιχαηλίδου με την οποία καθημερινά τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα είναι σε ανοιχτή γραμμή. Στο κομμάτι της πολιτείας μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι γίνονται εξαιρετικές προσπάθειες. Στο κομμάτι τώρα της κοινωνίας των πολιτών πάντα υπάρχουν περισσότερα βήματα που πρέπει να γίνουν από εμάς τους ίδιους, είναι πολύ σημαντικές οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης, όχι ως έναν μονομερή λόγο διατυπώνεται από τους φορείς που προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν. Απαιτείται μία διάδραση με την κοινωνία, κι αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε μέσω των διαλόγων από σήμερα – να υπάρξει συζήτηση να κατατεθούν οι προβληματισμοί από πλευράς του κόσμου και να υπάρξουν και οι απαντήσεις και η ανταλλαγή απόψεων, που πάντα μας φέρνουν πιο κοντά στα προβλήματα και μας βοηθούν να τα υπερκεράσουμε».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com