Ο Συντονιστής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Καλλιντέρης στο Λατώ fm: Πολιτική βούληση της κυβέρνησης δεν είναι να δημιουργήσει πανεπιστημιακές σχολές στο Λασίθι αλλά να κλείσει ότι έχει απομείνει

«Πολιτική βούληση της κυβέρνησης δεν είναι να δημιουργήσει πανεπιστημιακές σχολές στο Λασίθι αλλά να κλείσει ότι έχει απομείνει», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο προσφάτως επανεκλεγείς Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Λασιθίου Γιώργος Καλλιντέρης στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό.

Ο ίδιος αναφέρθηκε αρχικά στη χθεσινή επέτειο και τις συνθήκες που έγινε αφού «αυτή τη στιγμή ζούμε μία πολύ άσχημη κατάσταση και ελπίζω να μην είμαστε στα πρόθυρα μιας τραγωδίας, ζούμε το τρίτο μεγάλο κύμα του κορωνοϊού, κάτι που είχε αναμενόταν και είχε προβλεφθεί και δυστυχώς είμαστε εξαιρετικά απροετοίμαστοι, ιδίως το εθνικό σύστημα υγείας αλλά και όλες οι προσπάθειες που έχουν πρέπει να έχουν γίνει για να μειώσουμε την εξάπλωση και να νιώθει πιο ασφαλής ο πληθυσμός για να μπορούμε να λειτουργήσουμε με σχετική ασφάλεια δεν έχουν γίνει – και αναφέρομαι είτε στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα, είτε στους χώρους εργασίας τους μεγάλους όπου δεν γίνεται πλέον καμία ουσιαστική τήρηση μέτρων και ούτε και βέβαια και στα σχολεία τα οποία είναι σχεδόν ένα χρόνο κλειστά. Όλα αυτά έχουν πάρα πολύ μεγάλο κόστος και οικονομικό αλλά και ψυχολογικό και όλα αυτά θα έχουν συνέπειες στη συνέχεια και είναι αποτέλεσμα κακής κακής προετοιμασίας και αδιαφορίας. Πίστεψε η κυβέρνηση ότι μετά το πρώτο κύμα που πήγαμε καλά γιατί δεν διαδόθηκε γρήγορα στη χώρα μας και προλάβαμε και πήραμε μέτρα ότι τότε νίκησε, κέρδισε, τελείωσε το πρόβλημα και πανηγυρίζοντας δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο και αυτή τη στιγμή τρέχουμε και δεν φτάνουμε. Στον ‘πόλεμο’ δεν πας με ατομικές ευθύνες, πας με συγκροτημένα σχέδια, με επίταξη των όλων των δυνάμεων που έχεις και με συγκεκριμένους σχεδιασμούς.

Για το σχεδιασμό των  self test το οποίο ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ανέφερε πως «πρόκειται για μπίζνες και τίποτα περισσότερο, είναι μία διαδικασία η οποία έγινε μόνο και μόνο για να γίνει η αγορά, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, καμία συζήτηση με κανέναν φορέα, όπως είναι οι φαρμακοποιοί, όπως είναι οι βιοπαθολόγοι, οι άνθρωποι που γνωρίζουν την υπόθεση, ήρθε ξαφνικά σαν μία έξυπνη ιδέα όταν μόνο μία εταιρεία έχει πάρει την άδεια και πιθανόν έχει ενημερώσει για τη διαθεσιμότητα της για τα εμβόλια. Πρόκειται για σκάνδαλο και νομίζω θα φανεί στις λεπτομέρειες του στις επόμενες ημέρες, είναι ένας διαγωνισμός που έγινε παραμονή της επετείου της εθνικής για μιάμιση μέρα, ούτε μίαμιση μέρα και έχει τέτοιες προϋποθέσεις μέσα που δεν μπορεί να τηρήσει κανείς άλλος παρά μόνο αυτός που ξέρει ότι θα γίνει ο διαγωνισμός. Δεύτερο σημαντικότερο χαρακτηριστικό του και χαρακτηριστικότερο είναι ότι δεν ξέρει πώς θα κατανέμονται και πώς θα χρησιμοποιούνται τα τεστ αυτή τη στιγμή. Όλη η αντιπολίτευση εδώ και ένα χρόνο φωνάζει για συνεχή δωρεάν τεστ για να μπορεί να ξέρει όμως η πολιτεία πού υπάρχει το πρόβλημα, όχι για να κάνει ο καθένας μόνος του ένα τεστ».

Για τις εξελίξεις με τη λειτουργία των πανεπιστημιακών τμημάτων στον Άγιο Νικόλαο και το Νομό Λασιθίου, είπε πως » υπάρχει μία εντελώς αντίθετη πολιτική κατάσταση μετά τις εκλογές ’19, παρά τα όσα λέγονταν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο η πολιτική βούληση της κυβέρνησης δεν είναι ούτε για να δημιουργήσει τις Σχολές στο Λασίθι, θα έλεγα μάλλον αντίθετα είναι για να της κλείσει και ότι είχε απομείνει. Και ο στόχος είναι απλός, να περιοριστούν οι αντιδράσεις με την συμμετοχή και των τοπικών στελεχών και διαφόρων παραγόντων να μειωθούν όσο γίνεται οι αντιδράσεις και να χρυσωθεί με κάποιον τρόπο το χάπι. 

Έκανε λόγο επίσης για «άθλιο σύστημα εισαγωγής που μέσα την χρόνια να εφαρμόζει η κ. Κεραμέως, αλλάζοντας τους κανόνες εντελώς του παιχνιδιού για τα παιδιά που έχουν διαβάσει τόσα χρόνια, που προετοιμάζονται, αλλάζει τους όρους εισαγωγή και αποκλείει το 40% των υποψηφίων, ανεξαρτήτως τι θα γράψουν. Με αυτό τον τρόπο τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια θα υποστούν τεράστιο πλήγμα και εδώ έχουμε την κατάφωρη αδικία, πρώτον το διάβασμα και η εργασία των παιδιών να πηγαίνει στράφι και των γονιών τα έξοδα μέσα σε μία χρονιά πανδημίας. Το δεύτερο είναι ότι ανοίγουν οι πόρτες για όσους έχουν στοιχειώδη χρήματα για την ιδιωτική εκπαίδευση και τα κολέγια που γίνονται ισότιμα με τα δημόσια πανεπιστήμια, είναι μία τραγική πολιτική δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από το να αναβληθεί η λειτουργική ισχύς αυτού του συστήματος για δύο ή τρία χρόνια, δεν μπορεί να αλλάζεις το σύστημα στους μαθητές οι οποίοι ήδη φοιτούν στο λύκειο, θα πρέπει να αναβληθεί για δύο ή τρία χρόνια και εάν τόσο επιμένει η κυβέρνηση να εφαρμοστεί μετά από αυτό το διάστημα».

Για τα νέα τμήματα, είπε πως «δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την κυβέρνηση, θα μεθοδευτούν αλλαγές. Αυτή τη στιγμή μετά από χρόνια αγώνων οι Λασιθιώτες είχαν καταφέρει να έχουμε ένα σχέδιο ανάπτυξης τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Λασίθι, συγκροτημένο, με την υποστήριξη της πανεπιστημιακής κοινότητας για πρώτη φορά αυτό και με ένα σχεδιασμό που δημιούργησε πόλους εναλλακτικής ανάπτυξης, περιλαμβάνει και τις τρεις πόλεις και αυτό το σχέδιο της ζητά η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να το εφαρμόσει, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το εφαρμόσει αυτό και μόνο με αλλαγή της κυβέρνησης υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει. Για εμάς είναι δέσμευση αυτή η προσπάθεια να γίνει και να ολοκληρωθεί».

Από τη νέα Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ όπως είπε, ξεκινά το επόμενο διάστημα «μία διαδικασία συζήτησης για το σχέδιο προγράμματος του κόμματος μας,  η όποια συζήτηση θα γίνει και με την ίδια την κοινωνία, με τους φορείς της, με τους πολίτες, με την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορέσουμε να μπολιάσουμε αυτό το σχέδιο προγράμματος με τις ανάγκες του τόπου μας, να δούμε τα σημεία που χρειάζονται ενίσχυση, να βάλουμε και τις δικές μας ανάγκες μέσα να συνθέσουμε και να το εμπλουτίσουμε, πιστεύουμε ότι αυτή η διαδικασία θα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και γόνιμη, διότι βλέπουμε παντού την αγωνία και την ανάγκη της κοινωνίας μας συζητήσει και να βρει διεξόδους».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com