Ο Γιάννης Πλακιωτάκης στο Λατώ fm: Ο Άγιος Νικόλαος δικαιούται τουλάχιστον ένα πανεπιστημιακό τμήμα – Έρχεται ενίσχυση του Λιμεναρχείου Αγ. Νικολάου, το Λιμενικό Τμήμα Ελούντας θα λειτουργήσει από τη φετινή τουριστική περίοδο

«Ο Άγιος Νικόλαος δικαιούται τουλάχιστον ένα πανεπιστημιακό τμήμα», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ναυτιλίας και βουλευτής Λασιθίου της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό.


Όπως τόνισε αρχικά, «ζούμε την κορύφωση του τρίτου κύματος ενός κύματος το οποίο πλήττει συνολικά την Ευρώπη όμως η χώρα μας έχει καταφέρει και με την πολύ μεγάλη συνδρομή των πολιτών παρόλο τη μεγάλη κόπωση, οι δείκτες σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες της χώρας είναι πολύ καλύτερα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος. Επομένως αυτό που χρειάζεται είναι να επιμείνουμε στην αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων».

Το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως ανέφερε, «οι εμβολιασμοί θα αυξηθούν αφού θα αυξηθούν και οι ρυθμοί παράδοσης των εμβολίων, πιστεύω μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχουμε καταφέρει να έχουμε εμβολιάσει την κρίσιμη μάζα των συμπολιτών μας. Μέχρι και τις 23/3, στο Ν. Λασιθίου είχαν εμβολιαστεί 13.447 άτομα με ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού στο 11,58%, ενώ ο μ.ο. είναι 9,57%. Το σύστημα εμβολιασμού εξελίσσεται ικανοποιητικά με πολύ μεγάλη οργάνωση, από την άλλη βέβαια καταλαβαίνετε ότι έχουμε ένα δύσκολο Απρίλιο όπου πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ώστε να μπορέσουμε ομαλά να μπούμε στην τουριστική περίοδο».

Για το εάν υπάρχει πιθανότητα εντός του Απριλίου να έχουμε βγει από το lockdown, ο υπουργός είπε ότι «όλα αυτά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του φαινομένου, εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε ξεκαθαρίσει ότι εμπιστευόμαστε τους ειδικούς επιστήμονες και  συνεχίζουμε λοιπόν να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς».

Για την προχθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον υφυπουργό Παιδείας για το θέμα των πανεπιστημιακών τμημάτων στο Λασίθι, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι «έγινε μια ενημερωτικού χαρακτήρα συζήτηση, ο υφυπουργός ενημερώθηκε από τους θεσμικούς εκπροσώπους του νόμου για τα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, υπό το φως των νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης, αναλύσαμε στον Υπουργό τα δεδομένα και βεβαίως η εξέλιξη όσον αφορά τον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τον Άγιο Νικόλαο εξαρτάται προφανώς από την εξέταση από την πλευρά του υπουργείου με όρους ακαδημαϊκούς για την τύχη του υπάρχοντος τμήματος. Από την άλλη βέβαια πρέπει να δούμε και την τελική πρόταση που θα κάνει και η πρυτανεία του μεσογειακού πανεπιστημίου όσον αφορά την περιοχή μας. Η δικιά μου θέση είναι ήδη γνωστή, ο Άγιος Νικόλαος δικαιούνται τουλάχιστον ένα τμήμα πανεπιστημιακό, έχουμε επενδύσει όλα αυτά τα χρόνια ιδιαίτερα σε επίπεδο υποδομών, οπότε εμείς αυτό που είπαμε και στην τελευταία μας συνάντηση με τον υπουργό είναι ότι θα ανανεώσουμε πολύ σύντομα το ραντεβού μας, θα μελετήσει τις προτάσεις μας, εν τω μεταξύ φαντάζομαι θα έχει έχει κατατεθεί και η πρόταση του Μεσογειακού Πανεπιστημίου και όλα αυτά βέβαια θα τα δούμε υπό το φως αυτών των εξελίξεων. Το υπουργείο έχει θέσει μία γενική κατεύθυνση, έχει βάλει ένα μίνιμουμ αριθμό εισαγωγής, οπότε όλα αυτά πρέπει να τα δούμε συνολικά. Όπως και το επίπεδο της ΑΣΤΕΑΝ, διότι αυτή την ώρα έχει υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση για την ανωτατοποίηση της σχολής και είναι κάτι που πρότεινα και στον Υπουργό, διότι αυτό σε πολύ σημαντικό βαθμό θα αναβαθμίσει και το επίπεδο σπουδών αλλά και το επίπεδο εξέλιξης των σπουδαστών στις ακαδημίες τουριστικών σπουδών στη χώρα μας. Η πρόθεση του υπουργού Τουρισμού είναι οι σχετικές διατάξεις να έλθουν τον προσεχή Σεπτέμβριο».

Για την ενίσχυση που αναμένεται να έλθει στο Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου, είπε πως «ήδη το λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου έχει ενισχυθεί σημαντικά σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με βάση το γεγονός ότι μία από τις πρώτες αποφάσεις που πήρα ως υπουργός Ναυτιλίας ήταν η δημιουργία του Λιμενικού τμήματος στην Ελούντα και το τμήμα αυτό να ξέρετε ότι θα λειτουργήσει από την φετινή τουριστική περίοδο. Επομένως και ενίσχυση περαιτέρω θα γίνει σε προσωπικό όπως θα γίνει και σε επιχειρησιακά μέσα με ένα σύγχρονο σκάφος ραφναρ, ένα από τα δέκα σκάφη τα οποία μας έχει δωρίσει η ένωση Ελλήνων εφοπλιστών και βέβαια το επόμενο δίμηνο θα ενισχύσει και την λιμενική αρχή του Αγίου Νικολάου. Αυτή τη στιγμή επίσης είναι σε εξέλιξη ένα πολύ μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα για ενίσχυση του προσωπικού με ιματισμό, εξοπλισμό, το οποίο γίνεται ουσιαστικά για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια στην ιστορία του Λιμενικού».

Για το σχεδιασμό για το λιμάνι του Αγίου Νικολάου, ο υπουργός είπε ότι «ήδη έχουμε συζητήσει με τον κ. Δήμαρχο για την ένταξη των χερσαίων ζωνών Ελούντας, Πλάκας, Σισίου, Μιλάτου, εμείς ως Υπουργείο μπορούμε να συνδράμουμε και σε επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου έργου. Με πρωτοβουλία μας υπήρξε αναστολή των κατεδαφίσεων αλλά πρέπει όμως από την πλευρά του και ο Δήμος αλλά και συνολικά και τα υπουργεία να τρέξουμε έτσι ώστε τη νέα τουριστική περίοδο να έχουμε σύγχρονες πλέον κατασκευές, ανάπλαση των συγκεκριμένων περιοχών που θα δώσει με αυτό τον τρόπο και μία οριστική λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα που ταλανίζει για δεκαετίες και την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου».

Το άνοιγμα του τουρισμού είπε πως «είναι εφικτό να γίνει στις 14 Μάϊου, δεδομένου ότι οι αεροπορικές εταιρείες έχουν προγραμματίσει να ξεκινήσουν πτήσεις τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, νομίζω θα συνδυαστεί και το επίσημο άνοιγμα. γνωρίζω άλλωστε ότι υπάρχουν και ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην περιοχή μας που προγραμματίζουν το άνοιγμα τους στη συγκεκριμένη περίοδο».

Για τη χθεσινή σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε μεταξύ άλλων πως «αυτό που ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε ήταν ότι η έκθεση Μπορέλ ουσιαστικά αποτυπώθηκε στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή η διττή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας που είχε επιδιώξει και ο πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης και περιλαμβάνει θετικά μέτρα αλλά και περιοριστικά μέτρα – κυρώσεις εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά έναντι των κρατών-μελών».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com