Ο Γιώργος Καρτσάκης στο Λατώ fm : «Πώς μπορούμε να ζητάμε από έναν αστυνομικό να προστατέψει τον πολίτη όταν δεν του έχουν καλύψει τα απαραίτητα»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στον Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Λασιθίου Γιώργος Καρτσάκης.

Μιλώντας στην «Πρώτη Ματιά στην Ενημέρωση» ο κ. Καρτσάκης μεταξύ άλλων είπε:
«Η νομοθεσία του αντικαπνιστικού νόμου είναι ακόμα στα σκαριά και περιμένουμε να πάει προς ψήφιση. Μία από τις προτάσεις που έχουν καταθέσει είναι να συμμετέχει στο κλιμάκιο των ελέγχων και η αστυνομία και ακούγεται ότι ποσοστό από τις παραβάσεις θα πηγαίνουν στα ασφαλιστικά ταμεία των αστυνομικών.

Αμέσως η Πανελλήνια Ομοσπονδία αντέδρασε για δύο λόγους.  Ο ένας λόγος είναι ότι οι αστυνομικοί παρά τις μειώσεις μισθών τις ελλείψεις σε  προσωπικό έχουν φορτωθεί αντί να ελαφρύνονται, με πάρα πολλά πάρεργα. Έχει πέσει όλο το μεταναστευτικό βάρος τα τελευταία χρόνια στις πλάτες της και τώρα πάνε να τους φορτώσουν και το κομμάτι των έλεγχων του αντικαπνιστικού νόμου που θα μπορούσαν να το κάνουν άλλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Θέλουμε να το αποφύγουμε. Δεν μπορούμε να το σηκώσουμε και αυτό το βάρος. Όταν μειώνονται οι εργαζόμενοι πρέπει να μειώνεται και η δουλειά. Αυτό είναι φυσικό και επόμενο. Επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία είπε ότι αν υπάρξει το μέτρο του 20%  από τις παραβάσεις να πηγαίνουν στα ασφαλιστικά ταμεία αυτό θα μας φέρει απέναντι με την κοινωνία. Είναι  μία θέση την οποία και εμείς  ως Ένωση Αστυνομικών  Λασιθίου τη στηρίζουμε. Δεν το θέλουμε, ας βρούνε άλλους πόρους και από αλλού να ενισχύσουν τα δικά μας θα ναι και όχι από τις παραβάσεις.
Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν οι αστυνομικές υπηρεσίες της Κρήτης έχει αποδειχτεί ότι έχουν αδικηθεί από την άποψη της στελέχωσης. Όλες οι υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας είναι κανονικά στελεχωμένες και υπέρ στελεχωμένες και οι υπηρεσίες της Κρήτης  ξεκινάνε από 10% όπως το έχουν και κάποιες υπηρεσίες να φτάνει και το 50%. Το έχουμε τονίσει και στη φυσική και στην πολιτική ηγεσία. Τον Αύγουστο με χαρά είδαμε τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη ο οποίος είπε ότι «θα ενισχύσω τα τμήματα Τροχαίας με τουλάχιστον 50 αστυνομικούς». Φέτος  θρηνούμαι  μέχρι  σήμερα 51 νεκρούς και χαρήκαμε που ο πρωθυπουργός είπε ότι θα πρέπει να στελεχώσουμε την τροχαία ώστε να μπορούμε αυτό τον αριθμό να τον μειώσουμε, μέχρι να φτιαχτούν αύριο-μεθαύριο υποδομές. Με λύπη όμως είδαμε τον Υπουργό τον κ. Χρυσοχοΐδη ο οποίος δεν έλαβε υπόψη του ούτε τις δεσμεύεσεις του πρωθυπουργού αλλά ούτε και τις θέσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων και μας έβγαλε μηδέν  θέσεις στις έκτακτες μεταθέσεις.
Αμέσως αντιδράσαμε  με ανακοίνωση οι ενώσεις αστυνομικών Ρεθύμνου Ηρακλείου και Λασιθίου την οποία διάβασε ο πρωθυπουργός της χώρας μας μετά από τρεις ώρες που έληξε το συμβούλιο έκανε άμεση παρέμβαση, όμως ήτανε αργά, επειδή το συμβούλιο αυτό γίνεται βάσει του προεδρικού διατάγματος δεν μπορούμε να κάνουμε έκτακτο συμβούλιο ο αφού έχει λήξει με αποτέλεσμα να ενισχύετε η Κρήτη με 50 άτομα αλλά με αποσπάσεις. Αυτό σημαίνει προσωρινά. Άλλο οι μεταθέσεις που σημαίνει μόνιμα και άλλο με αποσπάσεις. Το χειρότερο από όλα είναι ότι με αποσπάσεις δεν θέλει να έρθει κανένας αστυνομικός στην Κρήτη με δικά του έξοδα, αναγκάστηκε λόγω αυτής της απροθυμίας το  αρχηγείο της  αστυνομίας να αλλάξει τη διαταγή των αποσπάσεων και να τα βάλει με έξοδα δημοσίου δηλαδή να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός κατά ένα εκατομμύριο 1.100.000 ευρώ που αν ακούγανε τις συνδικαλιστικές ενώσεις και θα είχαμε λύσει το πρόβλημά μας με 50 αστυνομικούς που θα ήταν μόνιμοι και δεν θα πλήρωνε αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός το ένα εκατομμύριο. Θέλουμε περίπου 40 αστυνομικούς επιπλέον στο νομό μας για να πούμε ότι αρχίζει μία υπηρεσία να λειτουργεί σωστά. Αυτή τη στιγμή οι συνάδελφοί μου δουλεύουν ειλικρινά με το φιλότιμό τους. Ξεκάθαρα με το φιλότιμο. Είδαμε στο παρελθόν οι συνάδελφοί μου να δουλεύουν πέραν του ωραρίου 8 και 10 ώρες  υπερωρίες που δεν πληρώνονται και νιώθω ότι από όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου τα χρόνια της οικονομικής κρίσης οι αστυνομικοί δείξαμε μεγάλη υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία. Ειδικά εδώ πέρα στο Λασίθι που κρατήσανε το νόμο ασφαλή και δεν κάνανε εκπτώσεις στην ασφάλεια παρά τις περικοπές.

Ο κ. Καρτσάκης αναφέρθηκε και στην λειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Νεάπολης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μακάρι να υπάρξει επαναλειτουργία του Τμήματος Νεάπολης . Να κοιτάξουμε να μην επαναλειτουργήσει ένα αστυνομικό τμήμα με 12 αστυνομικούς μόνο, για να έχουμε μόνο μία ταμπέλα. Χρειάζονται 35 αστυνομικοί. Αν η κυβέρνηση δεν ξεκινήσει τις προσλήψεις το θεωρώ σχεδόν αδύνατο να βρεθεί αυτός ο αριθμός. Και από την άλλη το να ανοιχτεί ένα αστυνομικό τμήμα με 12 αστυνομικούς που μόνο οι σκοποί του για τη φύλαξη είναι 5, να βάλουμε και ένα διοικητή, ένα γραμματέα να βάλουμε και πέντε αξιωματικούς υπηρεσίας, τελείωσε. Ούτε άδειες ούτε ρεπό. Ήταν και ένας από τους λόγους που έκλεισε τό 2017″.

Για το περιστατικό με τους πυροβολισμούς σε σπίτι στον Αγιο Νικόλαο τόνισε:  «Εννοείται ότι το καταδικάζουμε όχι μόνο σαν αστυνομικοί. Πρέπει να το καταδικάσει όλη η κοινωνία και όλα αυτά πρέπει να τα απομονώσουμε. Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένα τουριστικό μέρος και ο τουρισμός βασίζεται σε δύο πυλώνες, στην ασφάλεια και στην υγεία. Αν αυτή τη στιγμή τέτοια «σκηνικά» τα οποία  δόξα τω Θεώ αποφύγαμε το οποιοδήποτε μοιραίο. Αν τέτοια σκηνικά αρχίζουν να ακούγονται χαλάει η φήμη μας και μπορεί να έχει να πάρει τέτοιες διαστάσεις που να πλήξει και ολόκληρη η κοινωνία. Πρέπει όλη η κοινωνία να το καταδικάσει.  Ένα από τα βασικά της δημοκρατίας είναι όταν η κοινωνία καταδικάζει το άδικο. Ένα συμβάν το οποίο δεν πρέπει να περάσει και έτσι πρέπει να μας προβληματίσει«.

Τέλος ο κ. Καρτσάκης μίλησε για τις ελλείψεις στον εξοπλισμό των αστυνομικών:  «Τα  κράνη της διμοιρίας είναι όλα ληγμένα. Τα κράνη αυτά μας τα στείλανε μεταχειρισμένα.  Αυτά τα  υλικά είναι διαλυμένα,  έχουμε ελλείψεις σε αλεξίσφαιρα. Πως μπορούμε να ζητάμε από έναν αστυνομικό να προστατέψει τον πολίτη όταν η ίδια η ίδια η κυβέρνηση δεν του έχει καλύψει τα απαραίτητα. Ποιος είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός; ένα αλεξίσφαιρο για να μην πάθει τίποτα, το όπλο και οι  χειροπέδες.  Το όπλο οι περισσότεροι το αγοράζουν. Οι ιδιώτες, η Περιφέρεια και ο Δήμος βοηθάνε και τους ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι κάτι που σε συγκινεί βλέποντας ιδιώτες να παίρνουν την ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης για την ασφάλεια του τόπου τους και να συνεισφέρουν χωρίς κανένα αντάλλαγμα και από την άλλη να στεναχωριέσαι  όταν τόσο τόσα χρόνια δεν μπορούμε να κάνουμε μία μικρή αύξηση του προϋπολογισμού μας, στην αστυνομία για να καλυφθούν όλα αυτά τα πράγματα και να μη βγαίνουν οι αστυνομικοί να ζητιανεύουν για να φτιάξουν ένα πρόβλημα στο περιπολικό ή να αγοράσουμε μία στολή» κατέληξε.

Σχετικές δημοσιεύσεις