Καταβάλλονται σήμερα 10 εκατ. ευρώ απαλλοτριώσεις για το Φράγμα Πλακιώτισσας

Λευτέρης Αυγενάκης: «Η κυβέρνηση με συνέπεια υλοποιεί τις δεσμεύσεις της»

 

Καταβάλλονται σήμερα, μετά τις επιβαλλόμενες εκκαθαρίσεις, 10 εκατ. ευρώ, στους δικαιούχους για απαλλοτριώσεις που αφορούν στο έργο «Φράγμα Πλακιώτισσας Μεσσαράς Ηρακλείου Κρήτης».  Πρόκειται για μια υπόθεση που εκκρεμούσε περισσότερα από 8 χρόνια και αφορά 1.100 ακίνητα.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Αυγενάκης η υλοποίηση του έργου  προϋπολογισμού ύψους 45.000.000 €,  αποτελεί προσωπική του δέσμευση προς τους αγρότες της περιοχής.

Το Φράγμα Πλακιώτισσας Μεσσαράς, είναι ένα έργο που θα συμβάλλει καθοριστικά στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής καθώς αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες άρδευσης 37.000 στρεμμάτων. Το έργο δημοπρατήθηκε το 2008 και οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 2011. Μετά από 12 χρόνια και με τη συμβολή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Κρήτης το έργο ξεκινά και πάλι έχοντας ως ορίζοντα ολοκλήρωσης την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Το έργο αφορά την κατασκευή αρδευτικού φράγματος μέγιστης χωρητικότητας 18.600.000 m³ με λεκάνη κατάκλισης έκτασης 2200 στρ. περίπου και λεκάνη απορροής 78,5 χλμ2. Το χωμάτινο ανάχωμα του φράγματος είναι πλάτους στέψης 8,0μ, μήκους στέψης περί τα 300 μ και όγκου αναχώματος περίπου 1.000.000 m³, ενώ η αρδευόμενη έκταση ανέρχεται σε 37.000 στρέμματα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε δήλωσή του ανέφερε τα εξής: «Η κυβέρνησή μας με συνέπεια υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Μετά από 8 χρόνια ταλαιπωρίας για τους ιδιοκτήτες γης, προχωρήσαμε άμεσα τις διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους οι οποίες πληρώνονται από σήμερα.

Παράλληλα αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτική πηγή, εγχώρια ή ευρωπαϊκή, δημιουργούμε υποδομές, φράγματα και αρδευτικά δίκτυα σε όλη την Ελλάδα, αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά την κλιματική κρίση και δίνουμε έμφαση στο μείζον ζήτημα της πολιτικής νερού προς όφελος του πρωτογενούς τομέα.  Μέσω της καλύτερης διαχείρισης των υδάτινων πόρων μπορούμε να πετύχουμε μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, που θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερο εισόδημα για τους παραγωγούς και καλύτερες τιμές και ποιότητα προϊόντων για τους καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Κρήτης, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, έχει αναθέσει στην Ολλανδική εταιρεία HVA την εκπόνηση master plan για τη διαχείριση των νερών, τα εγγειοβελτιωτικά έργα και την αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com