Από τον Ιούνιο του 2020 το 1/3 των συντάξεων θα εκδίδεται αυθημερόν.

Από τον Ιούνιο του 2020 το 1/3 των συντάξεων θα εκδίδεται αυθημερόν. Αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος του υπουργείου Εργασίας, όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας.  Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Νότης Μηταράκης εξήγησε πως πρόκειται για τις συντάξεις, που πλέον το σύστημα έχει όλα τα στοιχεία και δε χρειάζεται, ούτε να ζητηθούν επιπλέον δεδομένα ούτε να παρέμβει ανθρώπινο χέρι στη δημιουργία της συνταξιοδοτικής απόφασης.
Αυτό άμεσα θα αποφορτίσει τις ομάδες εργασίας που υπάρχουν στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ από την έκδοση των υπόλοιπων συντάξεων. Θα προχωρήσει αυτό με τη δημιουργία επιπλέον περιπτώσεων συντάξεων, που μπορούν να εκδίδονται αυτόματα», τόνισε, γνωστοποιώντας ότι «στόχος είναι κάποια στιγμή το 2021 να φτάσουμε στο 90% την αυτόματη έκδοση συντάξεων και πλέον οι υπόλοιπες, που είναι πιο πολύπλοκες ή ειδικές περιπτώσεις -για παράδειγμα για πολίτες που έχουν δουλέψει και κάποια χρόνια στο εξωτερικό και χρειάζεται επικοινωνία με τα συνταξιοδοτικά συστήματα άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αυτές απαιτούν λίγο ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά πλέον από τις ομάδες που θα είναι επιφορτισμένες μόνο με το 10% των συντάξεων θα είναι πολύ- πολύ πιο εύκολο να εκδοθούν».

 Στην ίδια κατεύθυνση, όπως πρόσθεσε ο υφυπουργός, θα ληφθούν πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης και της ενημέρωσης των ασφαλισμένων, με δημιουργία και συστημάτων και ειδικών ομάδων που θα μπορούν να απαντούν σε εξατομικευμένα ερωτήματα. «Διότι σήμερα αυτό που είδαμε από τις πρώτες αυτοψίες που κάναμε στον ΕΦΚΑ, είναι ότι οι πολίτες πηγαίνουν στα γραφεία του ΕΦΚΑ -δικαιολογημένα επειδή περιμένουν πολύ καιρό την έκδοση της σύνταξής τους- ρωτάνε τους υπαλλήλους τι γίνεται με την υπόθεσή τους και οι υπάλληλοι, που έπρεπε να εκδίδουν όλο το οκτάωρο συντάξεις, αφιερώνουν τη μισή τους μέρα απαντώντας στα δικαιολογημένα ερωτήματα των πολιτών» επεσήμανε.

 Ερωτηθείς, σχετικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων χηρείας ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Υπήρχε διάταξη για την επιστροφή των συντάξεων χηρείας στο προ Κατρούγκαλου επίπεδο. Αυτή δεν είχε ενεργοποιηθεί εσωτερικά γιατί η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν είχε προλάβει να εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο. Την εκδώσαμε στις 17 Ιουλίου, μέχρι το τέλος Αυγούστου πιστεύουμε ότι η ομάδα πληροφορικής του ΕΦΚΑ θα έχει ολοκληρώσει τους επανυπολογισμούς, ώστε με την πληρωμή που γίνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου να μπορεί να δοθεί το νέο επίπεδο της κύριας σύνταξης και τα αναδρομικά από την ημερομηνία ψήφισης της αλλαγής του νόμου».

«Χρυσές» συντάξεις: Είχαν ήδη εκδοθεί 226 

 Αναφερόμενος στις περιπτώσεις πολύ υψηλών συντάξεων που δημοσιοποίησε ο υπουργός Εργασίας και κληθείς να σχολιάσει τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μηταράκης είπε: «Είχε πει ο κ.Κατρούγκαλος πρόσφατα ότι με τον νόμο του δεν μπορούν να εκδοθούν συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ και ότι είναι fake news αυτή η αποκάλυψη του υπουργείου Εργασίας. Η ίδια η κ. Αχτσιόγλου τον διόρθωσε, λέγοντας ότι ετοίμαζε κάποια νομοθετική πρωτοβουλία, αναγνωρίζοντας ότι υπήρχε κάποιο θέμα. Όμως, 226 συντάξεις έχουν εκδοθεί τους τελευταίους μήνες που υπερβαίνουν αυτό που ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι είναι το όριο που δίνει ο νόμο. 

πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com