Ο Μανόλης Λουμπούνης στο Λατώ fm: «Η επιδημιολογική επιμέλεια των Βρεφονηπιακών Σταθμών έπρεπε να ανήκει στις Διευθύνσεις Υγείας – Περί τους 4.000 μέχρι τώρα οι εμβολιασθέντες με την πρώτη δόση στην Κρήτη»

«Η επιδημιολογική επιμέλεια των Βρεφονηπιακών Σταθμών έπρεπε να ανήκει στις Διευθύνσεις Υγείας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Προϊστάμενος Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Λουμπούνης μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό.

Όπως είπε, «ο Νομός Λασιθίου είναι μία περίπτωση από αυτές που λένε ότι μία σπίθα μερικές φορές αρκεί για να γίνει Μία εξάπλωση σοβαρή με αποτέλεσμα να τρέχουμε και να μαζεύουμε στην κυριολεξία. Η περιοχή θα συνεχίζει να δίνει κρούσματα, ήδη όμως η κατάσταση στην περιοχή είναι καλύτερη».

Αναφέρθηκε στη διαδικασία των drive through tests που έγιναν στον Άγιο Νικόλαο και στο πόσο σημαντική είναι για την συνολική επιδημιολογική εικόνα της περιοχής,

Στην ερώτηση εάν ο ίδιος θεωρεί υπερβολική την απόφαση για κλείσιμο του Λασιθίου, είπε ότι «δεν μπορεί κανείς να το πει αυτό εύκολα γιατί υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι πάνω που ξέρουν κάποια νούμερα που εμείς δεν τα ξέρουμε. Το σίγουρο είναι ότι επειδή ίσως κάποιες φορές δεν μπορούν να αστυνομευτούν κάποιες πόλεις και δεν μπορούν εύκολα να ισχύσουν μέτρα αποκλεισμό όπως είχαμε στην πρώτη παρτίδα, πιθανώς εδώ ισχύει αυτό που λέμε ‘μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά'».

Είναι γεγονός ότι η απόφαση έχει ένα βαθμό υπερβολής, δηλαδή υπάρχουν περιοχές που είχαν ελάχιστη ή μηδενική διασπορά όπως η Ιεράπετρα ή το Οροπέδιο. Μερικές φορές 

λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις, δεν τις δικαιολογώ αλλά ούτε και τις βλέπω από την άλλη ως κάτι δυσβάσταχτο, με την έννοια ότι είναι για το γενικό καλό. Να κάνει υπομονή λίγο ο κόσμος, το σημαντικό είναι να μην κινδυνέψουν άνθρωποι να μην μπουν στο νοσοκομείο και ιδιαίτερα στις Μονάδες Εντατικής».

Για την λειτουργία των σχολείων, τόνισε ότι «είναι μία πολύ ασφαλής διαδικασία, για το λόγο ότι τα πρωτόκολλα που υπάρχουν εφόσον τηρούνται και βλέπετε ότι τηρούνται γιατί υπάρχει και η επίβλεψη από τις διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας που είμαστε έμπειροι στα θέματα των νοσημάτων και έχουμε εμπειρία από διερεύνηση και τη δημιουργική ταξινόμηση αυτών, δεν έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα ενδοσχολικές μεταδόσεις, εκτός αν δεν είναι αστραπιαία η αντίδραση. 

Τόνισε ότι «το δυστύχημα είναι ότι δεν έχουν αναλάβει οι Διευθύνσεις Υγείας και την επιδημιολογική επιμέλεια των σταθμών και για κάποιο λόγο που πραγματικά δεν μπορώ να το καταλάβω το υπουργείο Υγείας τους εξαίρεσε από την επιμέλεια των Διευθύνσεων Υγείας και άφησε τα πράγματα στην τύχη τους».

Ο κ. Λουμπούνης είπε, πάντως, ότι «είμαι ανοικτός για να δώσω τη γνώμη μου και σε περιπτώσεις Βρεφονηπιακών Σταθμών», και κάλεσε όλους του Δήμους του Λασιθίου «να μην διστάζουν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, θα τους βοηθήσουμε πάρα πολύ και μπορεί να καταφέρουμε να σώσουμε κάποιους ανθρώπους, αυτό πάρα πολύ σημαντικό».

Για το πώς κυλά το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Κρήτη και στη χώρα μας, είπε ότι «ο μόνος τρόπος να μειώσουμε και τη μετάλλαξη και τον κίνδυνο είναι να τηρούμε τα μέτρα όσο το δυνατόν, διότι οι μεταλλάξεις γίνεται όταν ο ιός πολλαπλασιάζεται, όταν σταματήσει να πολλαπλασιάζονται σε αυτούς τους ρυθμούς θα πέσουν και οι πιθανότητες των μεταλλάξεων. Δεν πρέπει να υπάρχει… μεταλλαξοφοβία, αυτό που είναι να γίνει, θα γίνει, το θέμα είναι όλοι μαζί να πιστέψουμε να υιοθετούμε αυτά που πρέπει να γίνουν».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην σημασία της σωστής χρήσης της μάσκας από τους πολίτες, ενώ σε ότι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό, είπε ότι «εντός του 2021 το κύμα θα ανασχεθεί, δεν θα εξαφανιστεί ο κορωνοϊός, πιθανότατα θα είναι μαζί μας για πολλά χρόνια. Ο στόχος είναι καταρχήν να γίνει έλεγχος στους θανάτους και δευτερευόντως να μπει έλεγχος των ανθρώπων που μπαίνουν στη μονάδα εντατικής θεραπείας».

Μέχρι τώρα, ανέφερε, στην Κρήτη έχουν συνολικά εμβολιαστεί περί τους 4.100-4.200 συμπολίτες μας, από τους οποίους περίπου οι 250 είναι στη δεύτερη δόση, με τον αριθμό κάθε μέρα να είναι αυξανόμενος».

Στόχος, είπε, «είναι να πιάσουμε γύρω στις 35 με 40 χιλιάδες την ημέρα, εφόσον υπάρχει επάρκεια εμβολίων, τον επόμενο ένα-ενάμιση μήνα φαίνεται ότι θα έχουμε επάρκεια για να μπορούμε να καλύψουμε με τον απαραίτητο αριθμό εμβολιασμένων. Αυτή τη στιγμή και να είχαμε περισσότερες δυνατότητες εμβολιασμού, δεν μπορούμε να τις κάνουνε γιατί πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει και τη δεύτερη δόση στους ανθρώπους που κάνουμε την πρώτη. Ο εμβολιασμός αναπτύσσεται πολύ καλά και παράλληλα με τον αριθμό εφοδιασμό των εμβολίων. Μέχρι περίπου τα μέσα του καλοκαιριού πιστεύω θα έχουμε μια πολύ καλή ανοσία στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι μέσα με τέλη καλοκαιριού θα υπάρχει ικανοποιητική ανοσία στον πληθυσμό ώστε τον επόμενο χειμώνα να μπορούμε να λειτουργήσουμε πολύ καλύτερα».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com