Ο Γιώργος Πελεκανάκης στο Λατώ fm: Από μέσα Ιουνίου και μετά η έναρξη του τουρισμού, φέτος θα ανοίξουν σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία – Καταστροφικό να είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο για να ταξιδέψει κάποιος

«Από μέσα Ιουνίου και μετά η έναρξη του τουρισμού, φέτος θα ανοίξουν σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία – Καταστροφικό να είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο για να ταξιδέψει κάποιος», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη για άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαίου. 

Όπως είπε, «ο υπουργός χθες υπό νορμάλ συνθήκες θα ξεκινούσε η Διεθνής τουριστική έκθεση itb στο Βερολίνο που δεν πραγματοποιήθηκε ως εκ τούτου έγινε η διαδικτυακή έκθεση όπου συμμετείχε και ο υπουργός και στο πλαίσιο αυτής έδωσε το σύνθημα ότι στις 14/5  θα ανοίξουμε τις πύλες για τον τουρισμό, και η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι το δεύτερο ημίχρονο, το πρώτο ημίχρονο έπαιξε ο Μπόρις Τζόνσον ο οποίος δήλωσε θα ξεκινήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 16/5. Διαβάζοντας όμως κάνεις τον αγγλικό τύπο θα δει ότι υπάρχουν ελπίδες ότι ο πρωθυπουργός κ. Τζόνσον θα επιτρέψει στους τουρίστες στο Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκινήσουν διακοπές στο εξωτερικό από τις 17/5 αλλά πιστεύεται ότι πιο πιθανή ημερομηνία είναι η 21η Ιουνίου. Και εμείς πιστεύουμε ότι πριν από τον Ιούνιο δεν θα υπάρξει άνοιγμα αλλά η πολιτική αυτή καλώς γίνεται αφού από ότι ανακοινώνεται πάμε ουσιαστικά ένα μήνα πίσω, αυτό γίνεται και για οικονομικούς και για ψυχολογικούς λόγους».

Ο κ. Πελεκανάκης τόνισε ότι «βάσει των δεδομένων που υπάρχουν σήμερα και του ρυθμού του εμβολιασμού σε όλη την Ευρώπη, πιστεύουμε ότι πάμε για άνοιγμα από μέσα Ιουνίου και μετά, με επιμήκυνση της σαιζόν».

Για να ξεκινήσει ο τουρισμός δε, «θα πρέπει να υπάρχουν και κάποιες προϋποθέσεις, οποιοσδήποτε ευρωπαίος πολίτης είτε θα πρέπει να έχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε να έχει κάνει 72 ώρες πριν τεστ, που θα μπορούν να κάνουν και φτάνοντας στη χώρα μας και στην αναχώρηση από τη χώρα τους».

Τόνισε δε πως «εάν πούμε ότι θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για να ταξιδέψει κάποιος, αυτό θα είναι καταστροφικό για τον τουρισμό, οι ρυθμοί που προχωρούν τα εμβόλια στην Ευρώπη είναι τραγικοί άρα δεν θα μιλάγαμε καθόλου για τουρισμό στην Ευρώπη μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί».

Για τα πρωτόκολλα των ξενοδοχείων και πώς θα δουλέψουν, είπε πως «έχει ζητηθεί από τον ΕΟΔΥ και από τα υπουργεία τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση τουρισμού, υγείας από τους φορείς και από τις περιφέρειες να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και όπου χρειάζεται τροποποίηση και για ποιο λόγο. Εμείς έχουμε στείλει τις προτάσεις μας και περιμένουμε κάποια πράγματα να είναι κάπως πιο ελαφριά αλλά ορισμένα μέτρα θα είναι πολύ πιο αυστηρά από ότι  ήταν πέρυσι λόγω της μετάλλαξης του κορωνοϊού, δηλαδή μπορεί να έχουμε το κάθε τραπέζι το μάξιμουμ το τέσσερα άτομα και οικογένεια τα 4 άτομα, αλλά ακόμη δεν είμαστε σίγουροι για τίποτα».

Για τις κρατήσεις, είπε ότι » αυτή τη στιγμή πηγαίνουν πάρα πολύ καλά για Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, ενώ για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα παιχθεί πραγματικά το μεγάλο σούπερ last-minute, δηλαδή θα πηγαίνει ο πελάτης στο αεροδρόμιο και θα λέει ‘ποιο αεροπλάνο να πάρω και πού να πάω’. Για τον Μάιο σε λίγο δεν θα υπάρχει τίποτα στις κρατήσεις, υπάρχουν πολλές ακυρώσεις, ενώ και για τον Ιούνιο υπάρχει μία πλήρης στασιμότητα».

Για τις προσδοκίες για την σαιζόν, είπε πως «ο κόσμος είναι απελπισμένος και περιμένει να ταξιδέψει, έχει μπουχτίσει μέσα στο σπίτι, φανταστείτε τι έχει να γίνει στις ταβέρνες και τις καφετέριες όταν ανοίξει ο επισιτισμός, το ίδιο θα γίνει και στον τουρισμό αρκεί να ανοίξει. Εάν θα ανοίξει τον Ιούνιο θα έχουμε χάσει δύο μήνες πάρα πολύ σημαντικούς ίσως και τρεις μήνες. Στις προθέσεις όλων είναι να υπάρξει επιμήκυνση μέχρι το Νοέμβρη, υπάρχουν όπως και παράμετροι που δεν μπορούμε τώρα να προβλέψουμε».

Ο κ. Πελεκανάκης, ανέφερε ότι «περιμένουμε η φετινή σαιζόν να είναι πολύ λίγο καλύτερη από την περσινή, το ότι όμως φέτος θα δουλέψουν σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία της χώρας, αυτά θα έχουν και μικρότερες πληρότητες από ότι είχαν πέρυσι, εκτός αν ένας ξενοδόχος με 2,3,4, ξενοδοχεία στο χαρτοφυλάκιό του επιλέξει να μην ανοίξει κάποιο από αυτά».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com