«Επένδυση Πλευρά». Αντώνης Ζερβός «το Υπουργείο έχει την τελική απόφαση στην αποδοχή ή όχι των όρων»


Για την χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά στην επένδυση στα Πλευρά  και συγκεκριμένα τη Μαρίνα που θα δημιουργηθέι, μίλησε στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και στο Νίκο Σγουρό ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός τονίζοντας
«Το 2019 εγκρίναμε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της συνολικής επένδυσης, καταγράφοντας μία σειρά όρους, υπήρχανε δύο διαφοροποιήσεις στην απόφαση αυτή όπου βάζαμε μία σειρά όρους με στόχο την καλύτερη προσαρμογή της επενδύσεις στα τοπικά δεδομένα και κυρίως στη συνεργασία της με την τοπική κοινότητα, για περιορισμό του συντελεστή δόμησης, για περιορισμό του ύψους, για θέσεις εργασίας, μία σειρά παράγοντες οι οποίοι προφανώς αφορούν τη συνολική επένδυση και όχι μόνο τις κατασκευές που θα γίνουν ,τις εξοχικές κατοικίες και τα ξενοδοχεία  αλλά προφανώς και την Μαρίνα. Με την απόφαση που πήραμε τον Απρίλιο ,κατά πλειοψηφία πάλι, δώσαμε την έγκρισή μας για την χωροθέτηση της Μαρίνας.  Αυτό που  συζητήθηκε χθες  ήτανε το περιβαλλοντικό κομμάτι, δηλαδή κατά πόσον το έργο το οποίο έχουμε συμφωνήσει εφόσον τηρηθούν οι κανόνες που προβλέπονται και οι νόμιμες διαδικασίες της υλοποίησης.

Τα στοιχεία τα οποία προσκομίστηκαν από την επενδυτική εταιρεία αλλά και από τους τεχνικούς συμβούλους, της απέδειξαν ότι αυτά τα οποία πρέπει να τηρηθούν τηρούνται, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν, ότι αυτοί οι όροι που είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική απόφαση, εξακολουθούν να ισχύουν και για την περιοχή της Μαρίνας ζητήσαμε να περιοριστεί το ύψος από τα 13,5 μέτρα στα  10,5 μέτρα  , να περιοριστεί ο συντελεστής δόμησης των απολύτως απαραίτητων, η ευκολία της πρόσβασης των πολιτών , όλα αυτά εξακολουθούν να ισχύουν.
Απάντησαν οι μελετητές ότι στα προαπαιτούμενα για την έγκριση της ΜΠΕ η διυπουργική επιτροπή η οποία ελέγχει στα στοιχεία δεν ζήτησε την σύνταξη της  ακτομηχανικής  μελέτης επειδή η φύση της παραλίας, ο προσανατολισμός και τα υπόλοιπα στοιχεία είναι τέτοια που δεν κάνουν αναγκαία την σύνταξη ακτομηχανική μελέτη,διότι είναι διαφορετικά τα βάθη είναι διαφορετική ποιότητα της παραλίας, επειδή έγιναν κάποιες προσπάθειες συγκρίσεις με τα ζητήματα και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την Μαρίνα στην  περιοχή της Αμμου, θα ήθελα και εγώ έτσι με μία κουβέντα να πω, ότι τα δύο έργα είναι τελείως διαφορετικά.
Η Μαρίνα που έχουμε και λειτουργεί σήμερα στον Άγιο Νικόλαο είναι δίπλα σε μία ευαίσθητη περιοχή που  έχει μικρό βάθος και πυθμένα ο οποίος αλλοιώνονται εύκολα αφού πρόκειται για αμμώδη περιοχή. Στην περιοχή στα Χαβάνια  έχουμε βράχους, μεγάλη βάθη. Η λειτουργία του κυματισμού στην περιοχή λοιπόν αυτή, είναι τελείως διαφορετική και το μέγεθος του έργου το οποίο γίνεται ,δεν έχει καμία σχέση με το μέγεθος της Μαρίνας που έχουμε. Μάλιστα από τα στοιχεία που κατατέθηκαν, ανέφερα στο δημοτικό συμβούλιο ότι αυτές οι δύο μικρές λιμενολεκάνης οι οποίες δημιουργούνται για να εξυπηρετούνται βασικά οι υποδομές της επένδυσης που γίνεται δεν είναι μεγαλύτερη από της λιμενολεκάνες των μικρών τουριστικών λιμένων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή και ιδιαίτερα ας πούμε του ξενοδοχείου «Μιραμπέλλο» , καταλαβαίνουμε ότι συζητάμε για εκτεταμένο μεν έργο  αφού αναπτύσσεται σε όλο το θαλάσσιο πρόσωπο της εταιρείας, αλλά όμως με πολύ μικρές και συγκεκριμένες παρεμβάσεις οι οποίες δεν δημιουργούν εκείνη την συνθήκη ούτως ώστε να έχουμε ζητήματα διάβρωσης ,με δεδομένο ξαναλέω, ότι εκεί αυτή η περιοχή είναι βραχώδης.
Το σημαντικό είναι κάτι που δεν το έχουμε στην περιοχή της Μαρίνας, είναι ότι οι δύο μικροί μου όλοι οι οποίοι κατασκευάζοντε  έχουν εξωτερική λιθορριπή πράγμα εξαιρετικά σημαντικό, διότι έτσι ας το πούμε αποκαθίσταται ως φυσικό περιβάλλον η εξωτερική πλευρά των κυματοθραυστών και επομένως δεν έχουμε προσθέτη κυματική ενέργεια από ανάκλαση του κύματος και πρόσθετα προβλήματα όπως συμβαίνουν στην περιοχή της Άμμου. Συζητάμε για δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.
Τονίστηκε ότι  η Μαρίνα αυτή  θα έχει συνεργασία με την κεντρική Μαρίνα του Αγίου Νικολάου ούτως ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η απόφασή μας θα πάει στο περιφερειακό συμβούλιο το οποίο από ότι ξέρω από 25 έως 30 θα συνεδριάσει για να στείλει την γνώμη του και εκείνο στο Υπουργείο το οποίο έχει την τελική απόφαση στην έγκριση ή όχι η αποδοχή των όρων που θα μπουν από μας ή από την περιφέρεια».

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com