2o Συνέδριο Κρήτης Οικογενειακών Ομάδων Αλκοολικών Ανώνυμων στην Ελούντα. «Λέμε την εμπειρία μας και μέσα από αυτή την εμπειρία δυναμώνουμε και αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ελπίδα»

Το 2ο συνέδριο Κρήτης Οικογενειακών Ομάδων Αλκοολικών Ανωνύμων (Αλ-Ανων) θα διεξαχθεί στην Ελούντα 23 με 25 Αυγούστου.  Η Κατερίνα  μέλος του Σωματείου «Αλ-Ανων»  μίλησε στο Λατω fm , στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά» και  στην Δέσποινα Κουτάντου  εξηγώντας τη σημασία της ανωνυμίας σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που αφορά ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας  τονίζοντας   
« Η «Αλ-Ανων»   είναι ένα σωματείο το οποίο αφορά τους συγγενείς και τους φίλους των αλκοολικών έχει δημιουργηθεί εδώ και 25 χρόνια στην Ελλάδα και έχει ξεκινήσει από την Αμερική.
Είμαστε οι συγγενείς και οι φίλοι των αλκοολικών. Το θέμα μας δεν είναι αν ο συγγενής ή ο φίλος είναι ή όχι αλκοολικός, το θέμα μας είναι αν εγώ ανησυχώ για το ποτό κάποιου άλλου ανθρώπου. Αν αυτό με βγάζει από την εστίαση στον εαυτό μου, αν αρχίσω να ασχολούμαι με το τι κάνει τι δεν κάνει ο άλλος άνθρωπος και εάν τελικά αλλάζει η ζωή μου και η καθημερινότητά μου. Αν δηλαδή μεταφέρω το κέντρο βάρους μου σε έναν άνθρωπο και προσπαθώ να καλύπτω τις ανάγκες του π.χ  πιάνω τον εαυτό μου να μην ανταποκρίνεται σε προσκλήσεις τρίτων για κοινωνικές εκδηλώσεις γιατί φοβάμαι το τι θα γίνει.
Αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε μέσα από την εμπειρία μας ο ένας ο ένας τον άλλον. Δεν υπάρχουν ειδικοί, δεν υπάρχουν ψυχολόγοι, δεν υπάρχουν ψυχίατροι, είμαστε όλοι οι άνθρωποι που έχουμε δεχτεί τις επιπτώσεις του αλκοολισμού στη ζωή μας. Οπότε ο ένας με την εμπειρία του μπορεί να βοηθήσει τον άλλον. Δεν  δίνουμε συμβουλές, δεν θα πω εγώ σε έναν άλλον άνθρωπο τι να κάνει στο σπίτι του. Ακούγοντας αυτά τα οποία λέγονται στις ομάδες μας ο καθένας μπορεί να αποφασίσει  μόνος του πως και που μπορεί να κάνει κάτι. Λέμε την εμπειρία μας και μέσα από αυτή την εμπειρία δυναμώνουμε και αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ελπίδα.  

Αυτός είναι ο σκοπός του συνεδρίου, να μεταφέρουμε την ελπίδα μας και στην Κρήτη.

Θέλω να εστιάσουμε στο κομμάτι της ανωνυμίας  γιατί είναι το πιο σημαντικό, ιδιαίτερα στις μικρές στις μικρές κλειστές κοινωνίες . Ο καθένας φοβάται να εκτεθεί προς τα έξω, φοβάται να εκθέσει τους δικούς, για αυτό το λόγο οι ομάδες μας είναι ανώνυμες.  Όποιος έρθει στην ομάδα δεν χρειάζεται να πει το επώνυμό του, δεν χρειάζεται να πει πού μένει, δεν χρειάζεται να πει ποιον έχει αλκοολικό .

Οτιδήποτε ακούγεται μέσα στις ομάδες δεν βγαίνει προς τα έξω, δεν υπάρχει μεταφορά, δεν υπάρχει κουτσομπολιό. Είναι από τις βασικές μας αρχές.

Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να υπάρχει λύση στο πρόβλημα τους. Μπορούν να βοηθηθούν, μπορούν να μοιραστούν.

Το πρώτο συνέδριο που έγινε πέρυσι στην Ελούντα και  αποφασίστηκε ότι θα ακολουθήσουμε τακτική που ακολουθούμε και στα Πανελλήνια Συνέδρια μας,δηλαδή θα είμαστε τρία χρόνια σε μία περιοχή προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουμε όσο γίνεται, τη συγκεκριμένη περιοχή, με σκοπό να δημιουργηθεί μία ομάδα που θα βοηθάει ανθρώπους του τόπου αυτού. Μετά θα μεταφερθούμε σε ένα άλλο μέρος της Κρήτης το οποίο θα αποφασιστεί στο τέλος του τρίτου χρόνου.

Σήμερα βρισκόμαστε στο 2ο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί ξανά στην Ελούντα για τους λόγους που αναφέραμε και του χρόνου κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρθεί η απόφαση σε ποιο θα είναι το επόμενο.
Το  σωματείο μας  υπάρχει μέσω των δικών μας εισφορών. Δεν δεχόμαστε εισφορές  ή δωρεές τρίτων.  Μπορεί ας πούμε η εκκλησία να μας διαθέσει ένα δωμάτιο, πάντα καταβάλουμε κάποιο αντίτιμο, είτε συνεισφέροντας τα συσσίτια που κάνει , είμαστε ανεξάρτητοι και είναι από τις βασικές μας αρχές . Δεν έχουμε συνδρομές.  Απλά στο τέλος κάθε ομάδας κυκλοφορεί ένα καλαθάκι όπου ο καθένας βάζει ότι μπορεί, κρυφά, προκειμένου να καλυφθούν τα λειτουργικά και τελετουργικά  έξοδα του σωματείου.
Αύριο Παρασκευή στις 19:00 θα γίνει μια Πληροφόρηση, Συγκέντρωση στην πλαζ του ΕΟΤ στον Αγιο Νικόλαο, όποιος θέλει για να ακούσει, δεν είναι απαραίτητο να μοιραστεί ο ίδιος,να ακούσει και να δει αν ταυτίζεται, γιατί η ουσία είναι να ταυτιστώ με αυτά που ακούω. Εάν ταυτιστώ, αν νιώσω καλά μετά από μία συγκέντρωση , σημαίνει ότι αυτή η συγκέντρωση κάτι έχει να μου πει.
Η Αλ-Ανω ν όπως και η ΑΑ βασίζονται στα 12 βήματα που  μας βοηθάνε να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας και να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Οι 12 παραδόσεις οι οποίες είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικές μας βοηθάνε να υπάρξουμε μέσα σε μία ομάδα και πως η ομάδα αυτή μπορεί να λειτουργήσει πιο εύρυθμα και αποτελεσματικά» κατέληξε.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείται με :
Πόπη 6972 404930  , Κατερίνα 6977745 312 ή επισκευθείται τον ιστότοπο των Αλ-Ανών www.alanon.gr.

Σχετικές δημοσιεύσεις