Οργανωτικός Γραμματέας της Δ.Ο.Ε. Θ. Γκούμας στο Λατώ fm: «Άμεσα η ανακοίνωση των ονομάτων των μόνιμων διορισμών στην Ειδική Αγωγή – Ανησυχούμε για το πώς θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων, απαιτείται διάλογος με το υπουργείο Παιδείας για όλα τα ζητήματα»

Για τους μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή, τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου που ορίζει ότι οι υπηρεσιακές μεταβολές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 14 Αυγούστου αντί για τον Σεπτέμβριο, την τροπολογία για τις αλλαγές στους Διευθυντές Εκπαίδευσης και όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον εκπαιδευτικό κλάδο, μίλησε στον αέρα της εκπομπής «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο Οργανωτικός Γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Θανάσης Γκούμας.

Χθες, όπως ανέφερε, έληξε η προθεσμία για τις δηλώσεις σχολείων για μόνιμους διορισμούς στην ειδική αγωγή, σήμερα αναμένεται να πάρει ΦΕΚ, τρέχουν οι διαδικασίες «και αύριο ή το πολύ μεθαύριο θα έχουμε τα ονόματα των συναδέλφων που θα διοριστούν ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί στις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής. Ευχόμαστε σε όλους συναδέλφους καλή δύναμη και καλό διορισμό. Μετά από 20 χρόνια έγιναν μόνιμοι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή και το ίδιο προσδοκούμε να γίνει και με τους συναδέλφους της Γενικής Εκπαίδευσης. Που και φέτος θα προσληφθούν από προσωρινούς πίνακες αναπληρωτών». Η ανάληψη υπηρεσίας θα πραγματοποιηθεί 1 Σεπτεμβρίου του 2020.

Αναφορικά με την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για την άμεση παύση των Διευθυντών Εκπαίδευσης τόνισε ότι «είναι ένα λυπηρό φαινόμενο, μία απαξίωση της πολιτικής ηγεσίας και της Υπουργού Παιδείας προς τους θεσμικούς συνομιλητές των εκπαιδευτικών, όσον αφορά την ΔΟΕ σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και την ΟΛΜΕ σε δευτεροβάθμιο. Αντί να καθίσουμε να συζητήσουμε τα προβλήματα με την έναρξη της καινούργιας σχολικής χρονιάς, πώς θα ανοίξουν τα σχολεία, τι θα γίνει με τις προσλήψεις αναπληρωτών, πώς θα καλυφθούν τα κενά, πώς θα αντιμετωπίσουμε την όλη κατάσταση γιατί ο κορονοϊός δεν έχει φύγει, αντί αυτού έχουμε δύο τροπολογίες

Αυτή για τους Διευθυντές Εκπαίδευσης αποτελεί όπως είπε «μία ‘ντροπολογία’ αφού έγινε με όρους fast-track. Οι τωρινοί Διευθυντές έχουν παυθεί αλλά παραμένουν στη θέση τους για να παραδώσουν στις 13-14 Αυγούστου. 

Θεωρούμε και ότι είναι ανεπίτρεπτο αυτές οι επιλογές να γίνονται από ένα συμβούλιο επιλογής το οποίο θα είναι διορισμένο από την Υπουργό Παιδείας δεν υπάρχουν εκεί οι αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, ένας θεσμός που λειτουργεί από το 1926. Θα διορίσει πέντε άτομα στο συμβούλιο επιλογής οι οποίοι θα είναι της αρεσκείας της Υπουργού».

Σχετικά με το πότε θα γίνουν οι προσλήψεις των αναπληρωτών, είπε πως «η κ. Κεραμέως δεν μας έχει δεχθεί, κάτι που πρέπει να γίνει, να 
ανοίξει την ατζέντα, την πολιτική βούληση. Ακούμε διάφορα για 15- 20.000 προσλήψεις αναπληρωτών, ωστόσο αν δεν πάμε εκεί να μας πει υπεύθυνα και να το μεταφέρουμε και εμείς υπεύθυνα στους συνάδελφους μας».

Ανησυχία υπάρχει, πρόσθεσε, στις τάξεις των εκπαιδευτικών και για το πώς θα γίνει το άνοιγμα στις 7 Σεπτεμβρίου (πώς θα γίνεται ο καθαρισμός, το ολοήμερο, εάν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα, κ.ά.).

Για τη νέα εγκύκλιο που ορίζει ότι οι υπηρεσιακές μεταβολές (κρίσεις, τοποθετήσεις εσωτερικών μεταβολών των υπεραριθμιών) θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 14 Αυγούστου αντί για τον Σεπτέμβριο, ο κ. Γκούμας τόνισε ότι «έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα γιατί είναι μία ξαφνική επιλογή. «Το σχετικό προεδρικό διάταγμα πραγματικά προβλέπει ότι όλες αυτές οι διαδικασίες γίνονται μετά την έναρξη, μόλις παρουσιαστούν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία.

Μία μακροχρόνια άδεια ή μία άδεια η οποία θα ζητηθεί μόλις ανοίξουν τα σχολεία και όλα αυτά τα θέλει τώρα. Αντί να καθίσουμε να συζητήσουμε για να μπορέσουμε να βρούμε μία άκρη για όλα αυτά τα προβλήματα, υπάρχει αιφνιδιασμός.

Δεν μπορούν και πρακτικά να γίνουν υπηρεσιακές μεταβολές, οι εκπαιδευτικοί είναι σε άδεια και μπορεί να μην αντιληφθούν καν ότι υπάρχει αυτή η προθεσμία. 

Καλό είναι να υπάρχει ένας διάλογος, διαρκής διάλογος, ένας τεχνικός σχεδιασμός για την Παιδεία. 

«Πάντα και διαχρονικά υπήρχε μία απαξίωση όσον αφορά το διάλογο, αυτό όμως που βιώνουμε τώρα είναι ότι υπάρχουν ζητήματα που τα ανοίγει εντελώς ξαφνικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όταν φέρνεις κάτι πολύ ξαφνικά, δεν έχεις το διάλογο, τον πας περίπατο. 

Πέρα από την έλλειψη διαλόγου είναι και ο αιφνιδιασμός που έχουμε σε πάρα πολλά σημεία, ένας αιφνιδιασμός που δεν ακουμπάει ότι έχουμε έλλειψη θέσεων εμείς για να τη συζητήσουμε, ακουμπάει σε μία πολιτική στόχευση που καλά είναι να την ερμηνεύσει ή να την δει και να κάνει την αυτοκριτική του το Υπουργείο Παιδείας».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com