Ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Λασιθίου Γ. Μπρόκος στο Λατώ fm: «Υπάρχει επάρκεια αμνοεριφίων στην αγορά, αυτές θα είναι φέτος οι τιμές – είμαστε στους κλάδους που πλήττονται αλλά η κυβέρνησή μας έχει ξεχάσει»

Για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ενόψει του Πάσχα, την παραγωγή και τις τιμές στα αμνοερίφια στην Πασχαλινή αγορά και τα προβλήματα και όσα μέτρα στήριξης ζητά από την Πολιτεία ο κλάδος των κτηνοτρόφων, μίλησε στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο  πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων νομού Λασιθίου Γιάννης Μπρόκος.

Όπως είπε «υπάρχει επάρκεια Λασιθιώτικων και κρητικών αμνοεριφίων, ο κόσμος μπορεί να πάει στα κρεοπωλεία και να αγοράσει με 100% βεβαιότητα ένα κρητικό κατσικάκι ή ένα κρητικό αρνί«.

Λόγω της πανδημίας φέτος εκτιμώ ότι θα έχουμε μία μείωση της αγοραστικής κίνησης της τάξεως του 30%

Όσο περνάει ο καιρός βλέπω ότι υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο κάποια ζώα και στο νομό Λασιθίου και στην υπόλοιπη Κρήτη να μείνουν απούλητα, άσφαγα, αυτό είναι ένα μεγάλο πλήγμα, όταν το αρνί το αφήσεις πρέπει να το ταΐσεις, άρα το κόστος παραγωγής αυξάνεται κατακόρυφα. Και δεν ξέρουμε και το τι μέλλει γενέσθαι μετά το Πάσχα, διότι από τη στιγμή που το τουριστικό προϊόν είναι στα κάτω του δεν έχουν ανοίξει ξενοδοχεία, η αλυσίδα έχει σταματήσει και δεν ξέρουμε κατά πόσον η εγχώρια αγορά κατά πόσο θα μπορέσουμε να αγοράσουμε αρνί και κατσικάκι μετά το Πάσχα.


Εάν εξαιρέσουμε μία μεγάλη εταιρεία – διότι πλέον δεν μιλάμε παραδοσιακά με τον κρεοπώλη εδώ στην Κρήτη 4-5 άτομα έχουν την αγορά του κρέατος του αρνιού – που τα πληρώνει 4,80 με 5, η οποία τροφοδοτεί ένα μεγάλο όμιλο σούπερ μάρκετ, οι άλλες εταιρείες αγοράζουν 4 με 4,20.

Από την εικόνα που έχω στα σούπερ μάρκετ, το αρνί πουλιέται από 5,70 έως 6 το κιλό και στα κρεοπωλεία δεν πρέπει να υπερβαίνει η τιμή του αρνιού και του κατσικιού τα 8 ευρώ.

Όπως τόνισε «όταν ο παραγωγός πουλάει 4, ότι έξοδα και να κάνει δεν μπορεί το κρεοπωλείο να πουλάει πάνω από 8 ευρώ, αυτό  δεν αρέσει σε ορισμένους αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Δεν μπορεί ο παραγωγός που παράγει, που ταΐζουν τα ζώα του, που έχει ένα κόστος παραγωγής πάρα πολύ μεγάλο. Και μη μου πουν κάποιοι για επιδοτήσεις, γιατί τις επιδοτήσεις με βάση το σύστημα που έχει το κράτος τα τελευταία χρόνια περνούν τις παίρνουν λίγοι.

«Το μεγάλο φόρτο αρνιών από το νομό Λασιθίου σφάζεται από το σφαγείο του Μυλοποτάμου, που το διαχειρίζεται ο δήμος Μυλοποτάμου. Και απορώ γιατί ο δήμος Μυλοποτάμου διαχειρίζεται ένα σφαγείο και ο δήμος Αγίου Νικολάου δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα σφαγείο και έπρεπε να το δώσει σε ιδιώτη. Εν πάσει περιπτώσει και ο ιδιώτης καλός είναι, απλά να λειτουργήσει σωστά. Τα ζώα σφαγιάζονται και στις Μοίρες, πάει και στου Ρεθύμνου και στα Χάνια».

Τα μέτρα στήριξης που ζητούν οι κτηνοτρόφοι

«Είμαστε στους κλάδους που πλήττονται. η κυβέρνησή μας ξέχασε, και τον αγροτικό τομέα και ειδικά το κτηνοτροφικό τομέα, δεν έχει ούτε ένα μέτρο στήριξης. Όλες οι επιταγές που είχαμε από μονάδες επεξεργασίας γάλακτος και κρέατος πήγαν πίσω 75 μέρες, οι επιταγές που έχουν οι παραγωγοί, δόσεις στις βιοτεχνίες ζωοτροφών δεν πήγαν ούτε μία μέρα πίσω, πρέπει να πληρωθούν κανονικά. Άρα υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, και λυπάμαι πάρα πολύ για την κυβέρνηση, που άλλα έλεγε και άλλα κάνει. Ελπίζω αυτό το λάθος να το δει ο κ. Βορίδης και να υπάρχει ένα μέτρο στήριξης και στην κτηνοτροφία».

«Έχουμε ζητήσει, και ο σύλλογος νομού Λασιθίου και ο σύνδεσμος ελληνικής κτηνοτροφίας, άμεσα μέτρα: 

την ενεργοποίηση του de minimis ώστε να υπάρχει μία έκτακτη ενίσχυση ανά ζώο στον κάθε κτηνοτρόφο, έχουμε ζητήσει οι επιταγές που έχουν όλοι οι παραγωγοί να πάνε πίσω 75 μέρες διότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, να δούμε τι θα γίνει με τα δάνεια που πολλοί άνθρωποι είναι καταχρεωμένοι, έχουμε ζητήσει να δούμε τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές εισφορές, όλοι μας βιώνουμε πλέον ασφαλιστικές εισφορές κάθε μήνα, έχουμε ζητήσει να πάνε πίσω, έχουμε ζητήσει και οι 120 δόσεις οι λεγόμενες που πολλοί από μας χρωστούσαμε τα ασφαλιστικά ταμεία να υπάρχει μία ελαστικότητα έτσι ώστε ο παραγωγός να μπορέσει να πληρώσει αυτές τις δώσεις λίγο πιο πίσω και να μην χάσει τη ρύθμιση».

Τέλος, ο κ. Μπρόκος αναφέρθηκε στα λεγόμενα του Αλέκου Στεφανάκη, προέδρου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης, «που έχει κάνει μία τεκμηριωμένη μελέτη εκτροφής των αρνιών. Έχει πει ότι, ένα αρνί 10 κιλά έχει κόστος παραγωγής 60 ευρώ, άρα λοιπόν εμείς για να μην μπούμε μέσα, πρέπει να πουλήσουμε ένα αρνί το κιλό το αρνί στη βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος ή στον κάθε έμπορο κρέατος 6 ευρώ, για να μην μπούμε μέσα. Εμείς μπαίνουμε μέσα κάθε χρόνο, φέτος είναι χειρότερα τα πράγματα»


Ακούστε εδώ όλη τη συζήτηση:

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com