Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σητείας στο Λατώ fm: Πάνω από το 10% του πληθυσμού της περιοχής έχει εμβολιαστεί – Θέμα περισσότερο υπευθυνότητας των πολιτών η άρση των περιοριστικών μέτρων

«Μέχρι τώρα ότι έχουν εμβολιαστεί περίπου 3.000 εμβολιασμοί στο Δήμο Σητείας, οι περισσότεροι είναι διπλοί και αρκετοί με μία δόση, οπότε έχει κάνει το εμβόλιο ένα ικανό ποσοστό πάνω από το 10% του πληθυσμού της περιοχής», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σητείας και Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου της περιοχής Γιάννης Κατσαράκης στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό. 


«Ειδικά για τις ηλικίες που μέχρι τώρα διενεργείται ο εμβολιασμός και έχει ανοίξει η πλατφόρμα, νομίζω ότι τα ποσοστά με βάση το πληθυσμιακά του δήμου είναι πολύ καλά, είμαστε από τις καλύτερες περιοχές αναλογικά με τον πληθυσμό, εάν εξαιρέσει κανείς τις μικρές απομακρυσμένες περιοχές 

Εάν υπάρχει ένας ένας καλός συντονισμός ένα καλό είναι ικανό εμβολιαστικό κέντρο που μπορεί να βγάζει  καλά νούμερα ίσως αν έχει επάρκεια εμβολίων μπορεί σε αυτές τις περιοχές όπως τις δικές μας και γενικά σε όλη την Κρήτη θα μπορούσε όλο αυτό να πάει και γρηγορότερα».

Ήδη, άλλωστε, από τις 16/3 το εμβόλιο της AstraZeneca θα γίνεται και στο Νοσοκομείο Σητείας κάτι που θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία, με την ύπαρξη ενός μόνο εμβολιαστικού κέντρου στο Λασίθι στην ΤΟΜΥ Αγίου Νικολάου να λειτουργεί όπως είπε αποτρεπτικά για να εμβολιαστεί κάποιος από τη Σητεία ή άλλες περιοχές. Όσοι από τη Σητεία έχουν κλείσει το εμβόλιο ήδη για τον Άγιο Νικόλαο μπορούν να το αλλάξουν μέσω φαρμακείου, ΚΕΠ τον τόπο εμβολιασμού». 

Είπε πως «ο κόσμος καλό θα είναι να να εμβολιαστεί ο κόσμος με ότι εμβόλιο υπάρχει και τα δύο εμβόλια είναι αποτελεσματικά, δίνουν μεγάλη προστασία και παραδείγματα είναι εκτός από τις μελέτες που τρέχουν και βλέπουν πολύ υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας και αντισωμάτων, βλέπουμε και στην πράξη ότι σε 350 χιλιάδες εμβολιασμένους είχαμε 250 άτομα από τα οποία νόσησαν αλλά χωρίς κανένα από αυτά να χρειάζεται να νοσήσει βαριά και να νοσηλευτεί».

Είπε και ο ίδιος ότι «μάλλον το εμβόλιο του κορωνοϊού θα γίνεται μια φορά τον χρόνο όπως και στη γρίπη», ενώ είπε ότι «σε ένα άτομο έτυχε μια ήπια αλλεργική αντίδραση και να είναι αντένδειξη να εμβολιαστεί για τη δεύτερη δόση, να κάνει ωστόσο αντισώματα και να έχει ικανότητα αντισωμάτων ακόμα και με τη μία δόση».

Σχετικά με τα μέτρα και τους περιορισμούς και το πότε εκτιμά ότι θα γίνει άρση τους, ο κ. Κατσαράκης τονίζει πως «περισσότερο είναι θέμα υπευθυνότητας των πολιτών, γι’ αυτό και στο Νομό Λασιθίου όπου ξέσπασαν εστίες και στο Παλαίκαστρο και στον Άγιο Νικόλαο, μέσα σε σύντομο διάστημα, οι θύλακες αυτοί ηρέμησαν και περιορίστηκαν χάρη περισσότερο στην υπευθυνότητα των πολιτών. Η σωστή χρήση της μάσκας, η αντισηψία των χεριών και το να κρατάμε αποστάσεις είναι πολύ σημαντικό. Το χειρότερο είναι να μαζευόμαστε να πίνουμε καφέδες στα παγκάκια 5-10 άτομα, αυτό γίνεται συνήθως και έτσι μια στιγμή από το μηδέν ξεκινά ένα ‘μπαμ’. Εάν οι πολίτες πειθαρχούσαν σε 3-4 βασικά μέτρα όπως είδαμε να πειθαρχούν στην Ουχάν στην αρχή της πανδημίας, δεν θα χρειαζόταν να κλείναμε την αγορά. Το άνοιγμα δε της εστίασης σε ανοικτούς χώρους ίσως θα πρέπει να καθυστερήσει. 

Για το Νοσοκομείο της Σητείας είπε ότι «αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε ένα καλό επίπεδο, όταν χρειάστηκε να νοσηλευθούν και 12 άτομα στην κλινική covid, νομίζω ότι ανταπεξήλθαμε με επιτυχία».

Για την παιδιατρική κλινική είπε ότι «η νοσηρότητα στα παιδιά είναι φέτος πολύ μειωμένη με ιώσεις, γρίπες, κλπ να έχουν σχεδόν εκλείψει λόγω και μάσκας, κλπ. Ο περιορισμός και η τηλεκπαίδευση για ένα μεγάλο διάστημα έχουν περιορίσει πολύ τη νοσηρότητα και το βλέπουμε πέρα από αυτά τα περιστατικά τα βλέπουμε και τα παιδιά που έχουν χρόνια νοσήματα νοσήματα (π.χ. άσθμα) τα οποία πυροδοτούνται από τις ιογενείς λοιμώξεις πόσο καλά έχουν περάσει και δεν έχουν ταλαιπωρηθεί φέτος».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com