Ο Μανόλης Πεπόνης στο Λατώ fm: «Ο κ. Βρούτσης θέλει να κάνει πραγματικότητα τις ονειρώξεις δεκαετιών του Σ.Ε.Β. και των μεγαλοεργοδοτών, μετά την κρίση του κορωνοϊού τα μνημόνια θα μοιάζουν παιδική χαρά»

«Ο κ. Βρούτσης θέλει να κάνει πραγματικότητα τις ονειρώξεις δεκαετιών του ΣΕΒ και των μεγαλοεργοδοτών, μετά την κρίση του κορωνοϊού τα μνημόνια θα μοιάζουν παιδική χαρά» δήλωσε μεταξύ άλλων στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης σχολιάζοντας τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας για την επόμενη μέρα της κρίσης που επιφέρει ο κορωνοϊός.

Όπως ανέφερε «ο «αρμαγεδώνας» συνεπειών που έρχεται πλήττει και εργαζόμενους και επιχειρήσεις και δυστυχώς φαίνεται ότι τα περισσότερα θύματα τα πιο πολλά είναι από τη μεριά των εργαζομένων, χωρίς να θέλω να πω ότι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αντιμετωπίζουν πολλά και δύσκολα προβλήματα. Είναι μία κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη, δραματική και σίγουρα θα πρέπει να παρθούν μέτρα για την επόμενη μέρα

Το δυσάρεστο είναι ότι ενώ πάρθηκαν κάποια μέτρα σε θετική κατεύθυνση και εμείς από τη μεριά μας αυτό το επισημάναμε βλέπουμε ξαφνικά ξημερώματα Σαββάτου να περνά, χωρίς διαβούλευση, μία τροπολογία μία νομοθεσία, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ θα ισχύει για έξι μήνες και η οποία στην ουσία  καταργεί παράλληλα πάρα πολλά πράγματα, καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, καταργεί το 40ωρο. Δεν λέμε να μην γίνεται τίποτα, αλλά όλα αυτά να γίνονται και με κάποια έστω επίφαση δημοκρατικού διαλόγου και όχι με αυτό τον τρόπο».Το δεύτερο είναι αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο ότι κόβει το μισό στη μέση και δύο εβδομάδες το μήνα δουλειά, είναι ότι νομοθετεί για ένα διάστημα έξι μηνών και μετά τους έξι μήνες δεν διευκρινίζει τι θα γίνει – δηλαδή, για παράδειγμα λέει ότι μία επιχείρηση θα έχει την υποχρέωση μετά τους έξι μήνες να έχει τον ιό δεν λέει έχει τους ίδιους εργαζόμενους, αλλά τον ίδιο αριθμό, αυτό είναι που λένε ‘στα ψιλά γράμματα, κρύβεται ο διάολος. Το να είναι ελεύθερες και μαζικές οι απολύσεις, ήδη έχει ισχύσει και ψηφιστεί – είναι αυτά που λένε ότι ‘στην ανάγκη του λαγού χαίρεται η χελώνα'».

Όπως τόνισε «όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός για κοινωνική συνοχή, την ατομική ευθύνη και την συλλογική ευθύνη έρχεται ο κύριος Βρούτσης σε συνεννόηση με τον πρώην διευθυντή του Σ.Ε.Β. και κάνουν το αντίθετο, για ποια κοινωνική συνοχή να μιλήσουμε και για ποια ατομική και συλλογική ευθύνη, όταν με τέτοιο τρόπο περνάνε τέτοια μέτρα τα οποία στη συγκεκριμένη στιγμή, ειλικρινά το λέω όσο κακοπροαίρετος και να είναι κανένας, δεν χρειαζόταν σε τέτοιο βάθος χρόνου και με τόσες ασάφειες που αφήνει να κρύβονται να κρέμεται η σπάθη πάνω από τα κεφάλια πάνω από ενός εκατομμυρίου διακοσίων χιλιάδων εργαζομένων; 

Όπως διάβασα κάπου, μετά την κρίση του κορωνοϊού, τα μνημόνια θα μοιάζουν παιδική χαρά – και το ενστερνίζομαι και το πιστεύω. Ο κ. Βρούτσης από την αρχή της θητείας του, της νέας θητείας γιατί για την προηγούμενη την ξέρουμε, έχει δείξει ότι ακολουθεί κατά γράμμα και θέλει να κάνει πραγματικότητα τις ονειρώξεις δεκαετιών του ΣΕΒ και όλων των μεγαλοεργοδοτών». Γιατί να επιδοτεί και να διπλασιάζει την επιδότηση που δίνει στις ιδιωτικές κλινικές από 800 ευρώ σε 1.600 και δεν επιδοτεί την εργασία σε επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά ανάγκη και ειδικά στο νομό Λασιθίου έχουμε περισσότερες επιχειρήσεις είναι τέτοιες μικρομεσαίες που έχουν πραγματικά ανάγκη».

Αναφέρθηκε επίσης στις περιπτώσεις απόλυσης 300 εργαζομένων στο «ΕΛ. Βενιζέλος» με ένα sms και σε καταγγελίες στην Πάτρα για επιχειρηματίες που ζητούν από τους εργαζόμενους 100 ευρώ για να δώσουν τη βεβαίωση για το επίδομα των 800 ευρώ. 

«Το κράτος πρέπει να σταθεί στο ύψος του και να προστατεύσει και την υγεία μας αλλά και τους αδύνατους, κάτι που δεν συμβαίνει και λυπάμαι πολύ. Δεν μπορεί να ζητάμε ατομική και συλλογική ευθύνη και την ίδια στιγμή να παίρνονται τέτοιες αποφάσεις χωρίς καμία συλλογικότητα, καμία συζήτηση. Πρέπει να κρατηθεί ο κοινωνικός ιστός, η ανάπτυξη θα ξανάρθει, οι ανθρώπινες ζωές όμως και όλα τα υπόλοιπα δύσκολα θα ξανάρθουν. Πρέπει όλοι να σταθούμε υπεύθυνα από τη μεριά που είναι ο καθένας ταγμένος».


Ακούστε εδώ όλη τη συζήτηση:

Σχετικές δημοσιεύσεις