Μεγάλα πύρινα μέτωπα στην Πορτογαλία

Επτά πυροσβέστες τραυματίστηκαν στη μάχη με τις φλόγες που δίνουν πάνω από 1.000 για να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιές στην ορεινή περιοχή στην κεντρική Πορτογαλία όπου οι φωτιές στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από εκατό ανθρώπους το 2017.

Οι κάτοικοι του χωριού Καρτζίγκα χρειάστηκε να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τις εστίες τους, ενώ ένα άτομο μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Λισαβόνας με εγκαύματα πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Ακόμη τρία χωριά απειλούνται από τις φλόγες σε ορεινή περιοχή της περιφέρειας Καστέλου Μπράνκου, 200 χιλιόμετρα βόρεια της Λισαβόνας, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.

«Η κατάσταση είναι περίπλοκη (…) είμαστε αντιμέτωποι με πολλές πυρκαγιές που υπάρχει κίνδυνος να ενωθούν», εξήγησε ο Αλεσάντρ Πένια, εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας. 

Ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθιστούν δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης και ενίσχυσαν τις φλόγες. Οι πτήσεις πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων διακόπηκαν όταν έπεσε η νύχτα. Πολλές εθνικές οδοί έχουν κλείσει.

«Η πυρκαγιά ήρθε με δύναμη» 

«Η πυρκαγιά ήρθε με δύναμη» δήλωσε νωρίτερα ένας κάτοικος του Μακάο στο κανάλι SIC καταγγέλλοντας δεν επιχειρούν αρκετοί πυροσβέστες. «Εμείς έπρεπε να πολεμήσουμε τις φλόγες» πρόσθεσε. Δήμαρχος άλλου πληγέντος δήμου, Βίλα ντε Ρέι, δήλωσε επίσης πως δεν υπάρχουν πυροσβέστες και πόροι.

Οι επίγειες δυνάμεις αυξήθηκαν χθες με 200 επιπλέον άνδρες και την υποστήριξη 300 οχημάτων, ενώ το  γενικό επιτελείο της χώρας στρατού ανακοίνωσε ότι στέλνει με τη σειρά του ενισχύσεις.

Το επιτελείο έστειλε 20 στρατιωτικούς και τέσσερα μηχανήματα για να «διανοίξουν δρόμους προκειμένου να διευκολύνουν την πρόσβαση των πυροσβεστών», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ο Πορτογάλος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα, εξέφρασε την «αλληλεγγύη του στους εκατοντάδες ανθρώπους που δίνουν μάχη με τη μάστιγα των πυρκαγιών» με μήνυμά του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας.

Η πύρινη λαίλαπα εξαπλώθηκε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου σε τρία μέτωπα, σε εξαιρετικά δυσπρόσιτες ζώνες ξυπνώντας μνήμες από τη σειρά καταστροφικών πυρκαγιών του 2017 που στοίχισαν τη ζωή σε 114 ανθρώπους στην ίδια περιοχή.

Οι αρχές δήλωσαν ότι ελπίζουν να θέσουν υπό έλεγχο σήμερα τις φλόγες. Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων, συνολικά έξι περιφέρειες στην κεντρική και τη νότια Πορτογαλία τέθηκαν χθες σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού για τον κίνδυνο πυρκαγιών. 
Πηγή: efysn

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com