Εργοστασιακό “κρέας”

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημοσίευσε πρόσφατα μια λίστα με τις 10 πρώτες αναδυόμενες τεχνολογίες του 2018,
οι οποίες κυμαίνονται από την επαυξημένη πραγματικότητα και την εξατομικευμένη ιατρική μέχρι τα εμφυτεύσιμα φάρμακα που παράγουν κύτταρα, καθώς και το εργαστηριακό κρέας.
Γνωστό και ως καλλιεργημένο ή εργαστηριακό κρέας, πρόκειται για το κρέας που προέρχεται από τα κύτταρα των ζώων και όχι από την σφαγή τους.
Οι επιστήμονες παίρνουν μια μικρή βιοψία από τα ζώα, κύτταρα από ένα ζώο, τα οποία μπορούν να ανανεωθούν. Σε αυτά τα κύτταρα στην συνέχεια χορηγείται οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Σε εννέα με 21 ημέρες, το κρέας είναι έτοιμο να καταναλωθεί. Η διαδικασία έχει να κάνει με το να «ξεγελάσεις» τα κύτταρα ώστε να πιστεύουν ότι είναι ακόμη μέσα στον ιδιοκτήτη τους. Το αποτέλεσμα; Κρέας χωρίς ζώο.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το κρέας που προέρχεται από καλλιεργημένα κύτταρα μπορεί να μειώσει το περιβαλλοντικό κόστος παραγωγής κρέατος και να εξαλείψει την ανήθικη μεταχείριση που υφίστανται τα ζώα που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος. Δεν χρειάζεται να κοπεί το κρέας από τα ζώα, οπότε ούτε βλάπτονται ούτε πεθαίνουν. Αυτό μπορεί να είναι ένας τρόπος να τρώνε κρέας και οι vegetarian ή οι vegan.
Αμερικανικές αναδυόμενες επιχειρήσεις έχουν ήδη προσελκύσει εκατομμύρια σε χρηματοδότηση, παρόλο που το κόστος είναι υψηλό και τα αποτελέσματα των γευστικών δοκιμών είναι ανάμεικτα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ( WEF).
Σύμφωνα με τους υπέρμαχους αυτού του κρέατος, άλλο ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι χρειάζεται πολύ λιγότερους πόρους για να παραχθεί από το συμβατικό κρέας. Τα προϊόντα αυτά απαιτούν μόνο το 1/10 του νερού και το 1/100 της γης που χρειάζονται για να μεγαλώσουν τα ζώα.
Εφόσον, επίσης, αναπτύσσεται σε αποστειρωμένο περιβάλλον, το κρέας αυτό θα είναι πιο ασφαλές από το παραδοσιακό. Μπορεί να ελαττώσει επιβλαβείς παθογένειες του φαγητού, όπως σαλμονέλα και Escherichia coli, την έκθεση σε φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά αλλά και να μειώσει τις ασθένειες όπως την γρίπη των χοίρων, των πτηνών και των «τρελών αγελάδων». Υπάρχουν μειονεκτήματα;
Το κρέας που παράγεται σε εργαστήριο δεν είναι φτηνό. Ακόμη, χρησιμοποιούν το αίμα ζώων για να αναπτυχθούν τα κύτταρα. Ωστόσο, ψάχνουν τρόπους να χρησιμοποιούν φυτικά συστατικά.
Κρέας εργαστηρίου μέχρι τα τέλη του 2018
Μια ομάδα Ινδών και Αμερικανών Επιστημόνων δημιούργησε από το 2017 κρέας από ζωικά κύτταρα στο εργαστήριο.
Ελπίζοντας να μπορέσουν να πουλήσουν το κρέας που παράγεται από ζωικά κύτταρα μέσα στα επόμενα χρόνια, ο Ούμα Σ. Βαλέτι λέει ότι η απήχηση αυτών των προϊόντων θα μπορούσε να σταματήσει την βιομηχανικής κλίμακας σφαγής σε όλο τον κόσμο.
«Είναι βιώσιμο και ηθικό», δήλωσε ο Βαλέτι, συνιδρυτής του Memphis Meats στην Huffington Post. «Το κρέας που παράγει η ομάδα στα εργαστήρια έχει και άλλα οφέλη, καθώς δεν είναι μολυσμένο από βακτήρια, δεν έχει κορεσμένα λίπη, ενώ λύνεται και το περιβαλλοντικό ζήτημα της μαζικής σφαγής ζώων».
Ο Βαλέτι, είπε ότι η ομάδα εστιάζει στην παραγωγή βοδινού, χοιρινού και κοτόπουλου, καθώς αυτά τα κρέατα έχουν την μεγαλύτερη κατανάλωση. «Μας υποκινεί η ιδέα ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να το αγοράσουν από τα ράφια των σούπερ-μάρκετ. Στόχος μας είναι να το έχουμε στα εστιατόρια σε τρία χρόνια και στο εμπόριο σε πέντε χρόνια», είπε.
Η πρώτη μονάδα παραγωγής ανοίγει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ έτοιμες να ανοίξουν είναι και μονάδες στην Ινδία και την Κίνα.
Η εταιρεία τροφίμων Just με έδρα το Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσε σχέδια για να βάλει στην αγορά το κρέας που παράγεται σε εργαστήρια μέχρι τα τέλη του 2018. Καταρχήν αυτό θα πάρει τη μορφή δοκιμών γεύσης από καταναλωτές του κρέατος και του κοτόπουλου σε μικρό αριθμό εστιατορίων.
Εκτός από τις ΗΠΑ, έκρηξη του αριθμού των επιχειρήσεων που εργάζονται για την παραγωγή κρέατος εργαστηρίου, σημειώνεται και σε άλλες χώρες της Δύσης, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, το Ισραήλ.
Εν τω μεταξύ, άνοιξε και η συζήτηση γύρω από τη ρύθμιση του κρέατος με βάση τα κύτταρα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου οι κρατικοί φορείς οφείλουν σύντομα να αποφασίσουν ποιος θα πρέπει να ελέγξει τους κανόνες γύρω από την τεχνολογία και την εμπορευματοποίηση.
Και το όνομα αυτού;
Σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του Conversation, ένα από τα θέματα που απασχολούν αυτήν τη συζήτηση είναι το πως θα ονομάσουνε αυτό το νέο είδος κρέατος. Ακόμη και εκείνοι που το παράγουν δεν φαίνεται να συμφωνούν.
Το 2013 στο Λονδίνο φτιάχτηκε το πρώτο χάμπουργκερ του σωλήνα. Το καινοτόμο πιάτο παρασκευάστηκε από βλαστοκύτταρα αγελάδας, τα οποία καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο, εμπλουτίστηκαν με βιολογικά καρυκεύματα και πλάστηκαν σε μια πίτα, η οποία θέλησε να γίνει αποδεκτή ως μπιφτέκι.
Το μπιφτέκι του σωλήνα καλλιεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ με την προοπτική να λύσει τα οικονομικά, περιβαλλοντικά και ίσως ηθικά προβλήματα που δημιουργεί η αυξανόμενη ζήτηση για κρέας. Μόλις δοκίμασε το πιάτο σε ένα εστιατόριο του δυτικού Λονδίνου, η Αυστριακός κριτικός γεύσης Χάνι Ρούτζλερ δήλωσε: «Περίμενα ότι η υφή θα ήταν πιο μαλακή […] Έχει αρκετά έντονη γεύση, η οποία πλησιάζει το κρέας, δεν είναι όμως τόσο ζουμερό. Η πυκνότητα είναι τέλεια, του λείπει όμως αλατοπίπερο». Από την πλευρά του, ο συγγραφέας γευσιγνωσίας Τζος Σόνουαλντ συμφώνησε ότι «σε γενικές γραμμές είναι σαν χάμπουργκερ».
Πολλά έχουν αλλάξει από τότε που δοκιμάστηκε το πρώτο μπιφτέκι εργαστηρίου. Από τότε τα προϊόντα αυτά έχουν αναφερθεί ως «συνθετικό κρέας», «καθαρό κρέας» και, πιο πρόσφατα, «κρέας βασισμένο σε κύτταρα». Κάποιοι μάλιστα έξω από τον τομέα ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να ονομάζεται κρέας.
Στην πραγματικότητα, ο δημόσιος διάλογος για τη ρύθμιση του κρέατος βασισμένου σε κύτταρα άρχισε πραγματικά τον Φεβρουάριο του 2018, όταν η Ένωση Κτηνοτρόφων των ΗΠΑ ζήτησε από την κυβέρνηση να περιορίσει τους όρους «κρέας» και «βοδινό» μόνο σε προϊόντα «που προέρχονται απευθείας από ζώα που έχουν εκτραφεί και σφαγεί».
Το όνομα του προϊόντος έχει σημασία εξαιτίας και του γεγονότος ότι δύο κρατικοί φορείς των ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το Υπουργείο Γεωργίας (USDA) διαφωνούν για το ποιος πρέπει να έχει την αρμοδιότητα του ελέγχου για τα κρέατα με βάση τα κύτταρα.
Ως φαίνεται μέχρι τώρα, οι αγρότες υποστηρίζουν το USDA, και οι εταιρείες την FDA. Κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους είναι νόμιμο, καθαρό κρέας και πρέπει να γίνει γνωστό ως τέτοιο. Οι εταιρείες πιστεύουν ότι αυτό είναι απαραίτητο για την επίτευξη της περιβαλλοντικής και δεοντολογικής υπόσχεσής του, διότι θα ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να μετακινηθούν από το παραδοσιακό κρέας. Η άρνηση του «κρέατος» θα υπονομεύσει την επιτυχία του. Οι γεωργοί, εν τω μεταξύ, αντιδρούν έντονα στη φράση «καθαρό κρέας» για να περιγραφεί το προϊόν, επειδή θα σημαίνει ότι το κρέας από τα ζώα είναι ακάθαρτο.
Έτσι τον Αύγουστο, εταιρείες όπως η Memphis Meats και το North American Meat Institute σε μια κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησαν από το USDA και την FDA να αναλάβουν κοινή δράση και να εισαγάγουν τον όρο «κρέατα βασισμένα σε κύτταρα». Τον Σεπτέμβριο, περίπου 20 νεοσύστατες εταιρείες συμφώνησαν σε αυτό.
Παράλληλα και σε αντίθετη κατεύθυνση, το καλοκαίρι η οργάνωση «Φίλοι της Γης» δημοσίευσε μια έκθεση που αμφισβητεί τα περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια του κρέατος με βάση τα κύτταρα και την υποσχόμενη βιωσιμότητα. Παρά τη διαμάχη, οι υποστηρικτές του κρέατος που βασίζεται σε κύτταρα τρέχουν. Οι νέες εταιρείες φαίνεται να ανακοινώνονται σχεδόν κάθε μήνα, ενώ οι υπάρχουσες επιχειρήσεις επεκτείνονται.

https://tvxs.gr
«Ο θησαυρός στα τείχη. Η τέχνη του λαού»: Εικαστική έκθεση στο Ειρηνοδικείο Αγίου Νικολάου

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση του Antony Sulayman με τίτλο « Ο θησαυρός στα τείχη. Η τέχνη του λαού » φιλοξενείται από…

Συγχαρητήρια επιστολή του Δημάρχου Αγίου Νικολάου στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΕΛΜΕΠΑ) για την πιστοποίηση από την ΕΘΑΑΕ του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Διοίκηση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός»

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Μανώλης Μενεγάκης συγχαίρει τον πρόεδρο του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας κ. Κωνσταντίνο Παναγιωτάκη (καθηγητή) και…

“Συνεργασία Δημοτών” – Θ. Χαριτάκης: Ανακολουθία της Δημοτικής Αρχής και στο ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών μονάδων

Με ιδιαίτερη έκπληξη παρακολουθούμε τις διαρκείς αντιφάσεις και παλινωδίες της Δημοτικής Αρχής Αγίου Νικολάου αναφορικά με το σοβαρό ζήτημα της…

Ολιγόλεπτη διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα Νεάπολη-Αγ. Νικόλαος του ΒΟΑΚ την Τετάρτη

Στα πλαίσια κατασκευής του έργου «ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΝΕΑΠΟΛΗ – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ…

Έκθεση Μαθητικής Ψηφιακής Δημιουργίας την Τετάρτη στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Νικολάου

Έκθεση Μαθητικής Ψηφιακής ΔημιουργίαςΣας προσκαλούμε στην Έκθεση Μαθητικής Ψηφιακής Δημιουργίας (https://festman.schoolab.gr/festival/34) η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Μαΐου 2025…

Ο Δήμος Ηρακλείου για το ζήτημα του χώρου υποδοχής μεταναστών/προσφύγων

Δεν υπάρχουν ακίνητα ιδιοκτησίας του που ενδείκνυνται για τη φιλοξενία μεταναστών/προσφύγων ξεκαθαρίζει ο Δήμος Ηρακλείου μετά την επίσκεψη Βορίδη στο Ηράκλειο, με φόντο το…

Στα «μετόχια» της Μυρσίνης εξορμά την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου

Την Κυριακή 18 Μαΐου, ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου θα περπατήσει στα «μετόχια» της Μυρσίνης, του χωριού-μπαλκόνι με την υπέροχη…

Παραδόθηκε το πόρισμα Καρώνη (ΕΜΠ) για τα Τέμπη: Τα έλαια σιλικόνης μπορούν να δημιουργήσουν πυρόσφαιρα

Η πραγματογνωμοσύνη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου απαντά στο ερώτημα τι προκάλεσε τη μεγάλη έκρηξη που ακολούθησε τη σφοδρή σύγκρουση στο…

H βελτίωση των συνθηκών ύδρευσης στην πόλη και στις περιαστικές περιοχές του Δήμου Αγίου Νικολάου ανάμεσα στα 13 Νέα Έργα Ύδρευσης που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης

Με Απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, εντάχθηκαν στο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027», με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής…

Σοκ στο κέντρο του Ηρακλείου – Νεκρή γυναίκα που έπεσε από τα τείχη

Τραγικό θάνατο βρήκε μια 42χρονη γυναίκα , η οποία - σύμφωνα με τις πληροφορίες - λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας έπεσε…

Κ. Σπυριδάκη: Στη Βουλή το αίτημα του ΤΕΕ/ΤΑΚ για την απόσυρση του Π.Δ. σχετικά με την οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων

Η Βουλευτής Λασιθίου με το ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, κατέθεσε Αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταύρο Παπασταύρου,…

Βορίδης από το Ηράκλειο: Αναζητούμε κλειστό χώρο για την προσωρινή κράτηση των μεταναστών

Επίσκεψη Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στην Περιφέρεια Κρήτης και συνάντηση εργασίαςμε τον Περιφερειάρχη και εμπλεκόμενες υπηρεσίες Την Περιφέρεια Κρήτης επισκέφθηκε σήμερα…

Κοινωνικός τουρισμός: Δόθηκε παράταση στις αιτήσεις μέχρι 14 Μαΐου

Παράταση δόθηκε από τη ΔΥΠΑ στις αιτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό για δύο ημέρες και για όλα τα ΑΦΜ (13 και 14…

Πιστοποιήθηκε με Έξι Άριστα από την ΕΘΑΑΕ το Μεταπτυχιακό «Διοίκηση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του Τμήματος Διοικ. Επιστήμης και Τεχνολογίας Αγ. Νικολάου

Το δωρεάν Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας με θέμα «Διοίκηση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός» [1] πιστοποιήθηκε…

Ένοχοι και στο Εφετείο οι επιχειρηματίες από τη Ρόδο για τον πνιγμό του Αγιονικολιώτη ιχθυολόγου – δύτη Νίκου Τζανόπουλου

Ένοχοι κρίθηκαν και από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Δωδεκανήσου, χωρίς να μειωθεί ούτε μία μέρα η ποινή που τους είχε επιβληθεί πρωτόδικα, οι…

Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας: Μέρα πανηγυρισμού θα είναι μόνο όταν αρχίσει να εμπλουτίζεται με νερό το φράγμα Μπραμιανών

Η 8η Μάϊου 2025 είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις σημαντικότερες ημέρες για την περιοχή της Ιεράπετρας καθώς υπογράφηκε η σύμβαση…

Κ. Σπυριδάκη στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Κρήτης του ΠΑΣΟΚ: «Ένας Τουρισμός που θα βλέπει τον τόπο όχι ως “προϊόν” αλλά ως ένα ζωντανό οργανισμό»

Στο πλαίσιο της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη, η Βουλευτής Λασιθίου και Τομεάρχης Τουρισμού, Κατερίνα Σπυριδάκη, πραγματοποίησε μια εκτενή…

«Βασική υποστήριξη της ζωής» – Ομιλία στο ΚΑΠΗ Νεάπολης

Με μεγάλη συμμετοχή μελών πραγματοποιήθηκε (8/5) στο χώρο του ΚΑΠΗ Νεάπολης η προγραμματισμένη ομιλία από τον κ. Ιωάννη Ρουκουνάκη MD,…

Νέα γραφεία της Κ.Ο. Λασιθίου του ΚΚΕ στον Άγιο Νικόλαο

Η Κομματική Οργάνωση Λασιθίου του ΚΚΕ έχει μεταφερθεί σε νέα γραφεία στον Αγιο Νικόλαο, που βρίσκονται επί της οδού Γουρνιών…

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝΑΝ για την Παγκόσμια ημέρα νοσηλευτριών – ευτών

Η Νοσηλευτική επιστήμη και τέχνη υπήρξε από τα αρχαία χρόνια αναπόσπαστο τμήμα της ολιστικής θεραπευτικής προσέγγισης του ασθενή, του πάσχοντος.…

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com