Εργοστασιακό “κρέας”

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημοσίευσε πρόσφατα μια λίστα με τις 10 πρώτες αναδυόμενες τεχνολογίες του 2018,
οι οποίες κυμαίνονται από την επαυξημένη πραγματικότητα και την εξατομικευμένη ιατρική μέχρι τα εμφυτεύσιμα φάρμακα που παράγουν κύτταρα, καθώς και το εργαστηριακό κρέας.
Γνωστό και ως καλλιεργημένο ή εργαστηριακό κρέας, πρόκειται για το κρέας που προέρχεται από τα κύτταρα των ζώων και όχι από την σφαγή τους.
Οι επιστήμονες παίρνουν μια μικρή βιοψία από τα ζώα, κύτταρα από ένα ζώο, τα οποία μπορούν να ανανεωθούν. Σε αυτά τα κύτταρα στην συνέχεια χορηγείται οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Σε εννέα με 21 ημέρες, το κρέας είναι έτοιμο να καταναλωθεί. Η διαδικασία έχει να κάνει με το να «ξεγελάσεις» τα κύτταρα ώστε να πιστεύουν ότι είναι ακόμη μέσα στον ιδιοκτήτη τους. Το αποτέλεσμα; Κρέας χωρίς ζώο.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το κρέας που προέρχεται από καλλιεργημένα κύτταρα μπορεί να μειώσει το περιβαλλοντικό κόστος παραγωγής κρέατος και να εξαλείψει την ανήθικη μεταχείριση που υφίστανται τα ζώα που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος. Δεν χρειάζεται να κοπεί το κρέας από τα ζώα, οπότε ούτε βλάπτονται ούτε πεθαίνουν. Αυτό μπορεί να είναι ένας τρόπος να τρώνε κρέας και οι vegetarian ή οι vegan.
Αμερικανικές αναδυόμενες επιχειρήσεις έχουν ήδη προσελκύσει εκατομμύρια σε χρηματοδότηση, παρόλο που το κόστος είναι υψηλό και τα αποτελέσματα των γευστικών δοκιμών είναι ανάμεικτα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ( WEF).
Σύμφωνα με τους υπέρμαχους αυτού του κρέατος, άλλο ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι χρειάζεται πολύ λιγότερους πόρους για να παραχθεί από το συμβατικό κρέας. Τα προϊόντα αυτά απαιτούν μόνο το 1/10 του νερού και το 1/100 της γης που χρειάζονται για να μεγαλώσουν τα ζώα.
Εφόσον, επίσης, αναπτύσσεται σε αποστειρωμένο περιβάλλον, το κρέας αυτό θα είναι πιο ασφαλές από το παραδοσιακό. Μπορεί να ελαττώσει επιβλαβείς παθογένειες του φαγητού, όπως σαλμονέλα και Escherichia coli, την έκθεση σε φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά αλλά και να μειώσει τις ασθένειες όπως την γρίπη των χοίρων, των πτηνών και των «τρελών αγελάδων». Υπάρχουν μειονεκτήματα;
Το κρέας που παράγεται σε εργαστήριο δεν είναι φτηνό. Ακόμη, χρησιμοποιούν το αίμα ζώων για να αναπτυχθούν τα κύτταρα. Ωστόσο, ψάχνουν τρόπους να χρησιμοποιούν φυτικά συστατικά.
Κρέας εργαστηρίου μέχρι τα τέλη του 2018
Μια ομάδα Ινδών και Αμερικανών Επιστημόνων δημιούργησε από το 2017 κρέας από ζωικά κύτταρα στο εργαστήριο.
Ελπίζοντας να μπορέσουν να πουλήσουν το κρέας που παράγεται από ζωικά κύτταρα μέσα στα επόμενα χρόνια, ο Ούμα Σ. Βαλέτι λέει ότι η απήχηση αυτών των προϊόντων θα μπορούσε να σταματήσει την βιομηχανικής κλίμακας σφαγής σε όλο τον κόσμο.
«Είναι βιώσιμο και ηθικό», δήλωσε ο Βαλέτι, συνιδρυτής του Memphis Meats στην Huffington Post. «Το κρέας που παράγει η ομάδα στα εργαστήρια έχει και άλλα οφέλη, καθώς δεν είναι μολυσμένο από βακτήρια, δεν έχει κορεσμένα λίπη, ενώ λύνεται και το περιβαλλοντικό ζήτημα της μαζικής σφαγής ζώων».
Ο Βαλέτι, είπε ότι η ομάδα εστιάζει στην παραγωγή βοδινού, χοιρινού και κοτόπουλου, καθώς αυτά τα κρέατα έχουν την μεγαλύτερη κατανάλωση. «Μας υποκινεί η ιδέα ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να το αγοράσουν από τα ράφια των σούπερ-μάρκετ. Στόχος μας είναι να το έχουμε στα εστιατόρια σε τρία χρόνια και στο εμπόριο σε πέντε χρόνια», είπε.
Η πρώτη μονάδα παραγωγής ανοίγει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ έτοιμες να ανοίξουν είναι και μονάδες στην Ινδία και την Κίνα.
Η εταιρεία τροφίμων Just με έδρα το Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσε σχέδια για να βάλει στην αγορά το κρέας που παράγεται σε εργαστήρια μέχρι τα τέλη του 2018. Καταρχήν αυτό θα πάρει τη μορφή δοκιμών γεύσης από καταναλωτές του κρέατος και του κοτόπουλου σε μικρό αριθμό εστιατορίων.
Εκτός από τις ΗΠΑ, έκρηξη του αριθμού των επιχειρήσεων που εργάζονται για την παραγωγή κρέατος εργαστηρίου, σημειώνεται και σε άλλες χώρες της Δύσης, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, το Ισραήλ.
Εν τω μεταξύ, άνοιξε και η συζήτηση γύρω από τη ρύθμιση του κρέατος με βάση τα κύτταρα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου οι κρατικοί φορείς οφείλουν σύντομα να αποφασίσουν ποιος θα πρέπει να ελέγξει τους κανόνες γύρω από την τεχνολογία και την εμπορευματοποίηση.
Και το όνομα αυτού;
Σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του Conversation, ένα από τα θέματα που απασχολούν αυτήν τη συζήτηση είναι το πως θα ονομάσουνε αυτό το νέο είδος κρέατος. Ακόμη και εκείνοι που το παράγουν δεν φαίνεται να συμφωνούν.
Το 2013 στο Λονδίνο φτιάχτηκε το πρώτο χάμπουργκερ του σωλήνα. Το καινοτόμο πιάτο παρασκευάστηκε από βλαστοκύτταρα αγελάδας, τα οποία καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο, εμπλουτίστηκαν με βιολογικά καρυκεύματα και πλάστηκαν σε μια πίτα, η οποία θέλησε να γίνει αποδεκτή ως μπιφτέκι.
Το μπιφτέκι του σωλήνα καλλιεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ με την προοπτική να λύσει τα οικονομικά, περιβαλλοντικά και ίσως ηθικά προβλήματα που δημιουργεί η αυξανόμενη ζήτηση για κρέας. Μόλις δοκίμασε το πιάτο σε ένα εστιατόριο του δυτικού Λονδίνου, η Αυστριακός κριτικός γεύσης Χάνι Ρούτζλερ δήλωσε: «Περίμενα ότι η υφή θα ήταν πιο μαλακή […] Έχει αρκετά έντονη γεύση, η οποία πλησιάζει το κρέας, δεν είναι όμως τόσο ζουμερό. Η πυκνότητα είναι τέλεια, του λείπει όμως αλατοπίπερο». Από την πλευρά του, ο συγγραφέας γευσιγνωσίας Τζος Σόνουαλντ συμφώνησε ότι «σε γενικές γραμμές είναι σαν χάμπουργκερ».
Πολλά έχουν αλλάξει από τότε που δοκιμάστηκε το πρώτο μπιφτέκι εργαστηρίου. Από τότε τα προϊόντα αυτά έχουν αναφερθεί ως «συνθετικό κρέας», «καθαρό κρέας» και, πιο πρόσφατα, «κρέας βασισμένο σε κύτταρα». Κάποιοι μάλιστα έξω από τον τομέα ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να ονομάζεται κρέας.
Στην πραγματικότητα, ο δημόσιος διάλογος για τη ρύθμιση του κρέατος βασισμένου σε κύτταρα άρχισε πραγματικά τον Φεβρουάριο του 2018, όταν η Ένωση Κτηνοτρόφων των ΗΠΑ ζήτησε από την κυβέρνηση να περιορίσει τους όρους «κρέας» και «βοδινό» μόνο σε προϊόντα «που προέρχονται απευθείας από ζώα που έχουν εκτραφεί και σφαγεί».
Το όνομα του προϊόντος έχει σημασία εξαιτίας και του γεγονότος ότι δύο κρατικοί φορείς των ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το Υπουργείο Γεωργίας (USDA) διαφωνούν για το ποιος πρέπει να έχει την αρμοδιότητα του ελέγχου για τα κρέατα με βάση τα κύτταρα.
Ως φαίνεται μέχρι τώρα, οι αγρότες υποστηρίζουν το USDA, και οι εταιρείες την FDA. Κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους είναι νόμιμο, καθαρό κρέας και πρέπει να γίνει γνωστό ως τέτοιο. Οι εταιρείες πιστεύουν ότι αυτό είναι απαραίτητο για την επίτευξη της περιβαλλοντικής και δεοντολογικής υπόσχεσής του, διότι θα ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να μετακινηθούν από το παραδοσιακό κρέας. Η άρνηση του «κρέατος» θα υπονομεύσει την επιτυχία του. Οι γεωργοί, εν τω μεταξύ, αντιδρούν έντονα στη φράση «καθαρό κρέας» για να περιγραφεί το προϊόν, επειδή θα σημαίνει ότι το κρέας από τα ζώα είναι ακάθαρτο.
Έτσι τον Αύγουστο, εταιρείες όπως η Memphis Meats και το North American Meat Institute σε μια κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησαν από το USDA και την FDA να αναλάβουν κοινή δράση και να εισαγάγουν τον όρο «κρέατα βασισμένα σε κύτταρα». Τον Σεπτέμβριο, περίπου 20 νεοσύστατες εταιρείες συμφώνησαν σε αυτό.
Παράλληλα και σε αντίθετη κατεύθυνση, το καλοκαίρι η οργάνωση «Φίλοι της Γης» δημοσίευσε μια έκθεση που αμφισβητεί τα περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια του κρέατος με βάση τα κύτταρα και την υποσχόμενη βιωσιμότητα. Παρά τη διαμάχη, οι υποστηρικτές του κρέατος που βασίζεται σε κύτταρα τρέχουν. Οι νέες εταιρείες φαίνεται να ανακοινώνονται σχεδόν κάθε μήνα, ενώ οι υπάρχουσες επιχειρήσεις επεκτείνονται.

https://tvxs.gr
Διονύσης Σαββόπουλος: Το μήνυμά του για τo ραντεβού στο Rockwave – «Επρεπε να γίνω 80 για να με φωνάξουν»

«Επρεπε να γίνω 80 χρόνων για να με φωνάξουν στο Rockwave»: Με ένα παραπονεμένο χαριτολόγημα για τα χρόνια του, ο…

Πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής η μόνιμη μερική πεζοδρόμηση της πλατείας Ελ. Βενιζέλου – Τι ειπώθηκε στη συνάντηση του Δημάρχου Αγίου Νικολάου με τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου

Εποικοδομητική συνάντηση σε καλό κλίμα με τον πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου, είχε ο…

Η νέα πλατφόρμα για το στεγαστικό -Πώς λειτουργεί το stegasi.gov, τα προγράμματα για αγορά και ενοικίαση σπιτιών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε σύσκεψη στην οποία παρουσιάστηκε η νέα ψηφιακή πύλη stegasi.gov.gr, όπου οι πολίτες μπορούν εύκολα, με…

Στη νοτιοανατολική κορυφογραμμή του Άνω Μεραμβέλλου εξορμά την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου 

Την Κυριακή 8 Ιουνίου, ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου θα περπατήσει στην νοτιοανατολική κορυφογραμμή του Άνω Μεραμβέλλου με θέα τον κόλπο…

Με τη συνδρομή του Δήμου Αγίου Νικολάου οι εργασίες για τη διάνοιξη του θαλάσσιου διαύλου στο Κανάλι Πόρου Ελούντας

Με τη συνδρομή των μηχανημάτων του Δήμου Αγίου Νικολάου και παρουσία του Δημάρχου Μανώλη Μενεγάκη πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 2/6/2025 οι…

«Στην Πράξη» -X. Αλεξάκης: “Φτάνουν οι φωτογραφίες και τα δελτία τύπου”

Με αφορμή το πρόσφατο δελτίο τύπου της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αγίου Νικολάου, το οποίο αναφέρεται σε «αυτοψίες στις Δημοτικές…

Συζητείται σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής ο νέος ΚΟΚ – Βαριές ποινές και τσουχτερά πρόστιμα

Βαριές ποινές με τσουχτερά πρόστιμα φέρνει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας για σοβαρές τροχαίες παραβάσεις που αποτελούν αιτία πρόκλησης ατυχήματος…

Δίκη για το Μάτι: Ενοχή για 10 κατηγορούμενους και αθώωση για 11 αποφάσισε το Εφετείο

Με την κήρυξη οκτώ πρώην επικεφαλής και στελεχών της Πυροσβεστικής, του πρώην Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και του πολίτη που…

ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: «ΒΟΑΚ – Πρόβες συγκυβέρνησης στην πλάτη του κρητικού λαού»

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέστησε σαφές στην πρόσφατη συζήτηση στη βουλή για την κύρωση της σύμβασης του ΒΟΑΚ ότι πάνω από όλα,…

Ολοκληρώνεται ο καθαρισμός πρανών στον οδικό άξονα Χαμέζι – Σητεία

Στην τελική φάση βρίσκεται ο καθαρισμός πρανών στον κεντρικό οδικό άξονα Χαμέζι – Σητεία, σε μήκος 8 +8 χιλιομέτρων. Οι…

Νέα Κοινοβουλευτική παρέμβαση της Κ. Σπυριδάκη για την απόσυρση του Π.Δ. 194/2025 για τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων

Σε συνέχεια των Κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων για τις συνέπειες του νέου Π.Δ. (ΦΕΚ Δ' 194/15.05.2025), η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα…

Συνέχεια Πανελλαδικών για τα ΕΠΑΛ, με Μαθηματικά-Αρχίζουν οι εξετάσεις στα γυμνάσια

Συνεχίζονται, σήμερα, Τρίτη, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ, με την εξέταση στο μάθημα των Μαθηματικών ('Αλγεβρα).Πρόκειται για…

Ισχυρός σεισμός 5,8 βαθμών στον θαλάσσιο χώρο βόρεια της Ρόδου – Μία νεκρή στην Τουρκία

Σεισμική δόνηση 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χαρακτηρίζεται «πολύ ισχυρή», καταγράφτηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς…

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου στο πρόγραμμα Ανακαίνισης Σχολικών Κτιρίων «Μαριέττα Γιαννάκου»

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Ανακαίνισης Σχολικών Κτιρίων «Μαριέττα Γιαννάκου», κατά την υπογραφή της…

Σε Άγιο Νικόλαο, Χανιά και Λεμεσό στις 13, 14, 15 Ιουνίου το 2ο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Κρήτης – Λεμεσού

2ο  Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Κρήτης - Λεμεσού (Palestinian Independent Film Festival) «Θα παραμείνουμε όσο υπάρχουν τα θυμάρια και τα λιόδεντρα»…

Πρωτοποριακή συνεργασία Περιφέρειας Κρήτης και ΕΚΠΑ για τη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων στο σχολικό περιβάλλον

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το «Πιλοτικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης στη Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων στο Σχολικό Περιβάλλον στην Περιφέρεια Κρήτης», μία…

Π. Μαρινάκης: Αναβάλλεται ο τρίτος τελικός Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στο μπάσκετ

Με ανακοινώσεις σε συνέχεια όσων σημειώθηκαν χθες στη διάρκεια του δεύτερου τελικού της Basketball League, ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος…

Προσωπικός Αριθμός: Επωφελούνται 2 εκατ. ταυτοποιημένα πρόσωπα – Οι κρίσιμες ημερομηνίες, τα βήματα έκδοσης και πως θα τον χρησιμοποιούμε

Αύριο, Τρίτη (03.06.25) ανοίγει η πλατφόρμα MyInfo για την καταχώρηση του Προσωπικού Αριθμού, με στόχο την απλοποίηση των συναλλαγών των…

Πανελλαδικές 2025 – ΓΕΛ: Αυτά είναι τα θέματα σε Μαθηματικά, Βιολογία και Αρχαία

Σε μαθήματα προσανατολισμού και ειδικότερα σε Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται σήμερα (2/6) οι υποψήφιοι των ΓΕΛ, στο πλαίσιο…

Την ανησυχία της για τον σχεδιασμό της Α.Α.Δ.Ε. σχετικά με την κατάργηση ή υποβάθμιση των υφιστάμενων Δ.Ο.Υ. στο ν. Λασιθίου εξέφρασε η Κατερίνα Σπυριδάκη

Την έντονη ανησυχία της για τον σχεδιασμό της Α.Α.Δ.Ε. σχετικά με την κατάργηση ή υποβάθμιση των υφιστάμενων Δ.Ο.Υ. στο Νομό…

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com