Εργοστασιακό “κρέας”

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημοσίευσε πρόσφατα μια λίστα με τις 10 πρώτες αναδυόμενες τεχνολογίες του 2018,
οι οποίες κυμαίνονται από την επαυξημένη πραγματικότητα και την εξατομικευμένη ιατρική μέχρι τα εμφυτεύσιμα φάρμακα που παράγουν κύτταρα, καθώς και το εργαστηριακό κρέας.
Γνωστό και ως καλλιεργημένο ή εργαστηριακό κρέας, πρόκειται για το κρέας που προέρχεται από τα κύτταρα των ζώων και όχι από την σφαγή τους.
Οι επιστήμονες παίρνουν μια μικρή βιοψία από τα ζώα, κύτταρα από ένα ζώο, τα οποία μπορούν να ανανεωθούν. Σε αυτά τα κύτταρα στην συνέχεια χορηγείται οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Σε εννέα με 21 ημέρες, το κρέας είναι έτοιμο να καταναλωθεί. Η διαδικασία έχει να κάνει με το να «ξεγελάσεις» τα κύτταρα ώστε να πιστεύουν ότι είναι ακόμη μέσα στον ιδιοκτήτη τους. Το αποτέλεσμα; Κρέας χωρίς ζώο.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το κρέας που προέρχεται από καλλιεργημένα κύτταρα μπορεί να μειώσει το περιβαλλοντικό κόστος παραγωγής κρέατος και να εξαλείψει την ανήθικη μεταχείριση που υφίστανται τα ζώα που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος. Δεν χρειάζεται να κοπεί το κρέας από τα ζώα, οπότε ούτε βλάπτονται ούτε πεθαίνουν. Αυτό μπορεί να είναι ένας τρόπος να τρώνε κρέας και οι vegetarian ή οι vegan.
Αμερικανικές αναδυόμενες επιχειρήσεις έχουν ήδη προσελκύσει εκατομμύρια σε χρηματοδότηση, παρόλο που το κόστος είναι υψηλό και τα αποτελέσματα των γευστικών δοκιμών είναι ανάμεικτα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ( WEF).
Σύμφωνα με τους υπέρμαχους αυτού του κρέατος, άλλο ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι χρειάζεται πολύ λιγότερους πόρους για να παραχθεί από το συμβατικό κρέας. Τα προϊόντα αυτά απαιτούν μόνο το 1/10 του νερού και το 1/100 της γης που χρειάζονται για να μεγαλώσουν τα ζώα.
Εφόσον, επίσης, αναπτύσσεται σε αποστειρωμένο περιβάλλον, το κρέας αυτό θα είναι πιο ασφαλές από το παραδοσιακό. Μπορεί να ελαττώσει επιβλαβείς παθογένειες του φαγητού, όπως σαλμονέλα και Escherichia coli, την έκθεση σε φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά αλλά και να μειώσει τις ασθένειες όπως την γρίπη των χοίρων, των πτηνών και των «τρελών αγελάδων». Υπάρχουν μειονεκτήματα;
Το κρέας που παράγεται σε εργαστήριο δεν είναι φτηνό. Ακόμη, χρησιμοποιούν το αίμα ζώων για να αναπτυχθούν τα κύτταρα. Ωστόσο, ψάχνουν τρόπους να χρησιμοποιούν φυτικά συστατικά.
Κρέας εργαστηρίου μέχρι τα τέλη του 2018
Μια ομάδα Ινδών και Αμερικανών Επιστημόνων δημιούργησε από το 2017 κρέας από ζωικά κύτταρα στο εργαστήριο.
Ελπίζοντας να μπορέσουν να πουλήσουν το κρέας που παράγεται από ζωικά κύτταρα μέσα στα επόμενα χρόνια, ο Ούμα Σ. Βαλέτι λέει ότι η απήχηση αυτών των προϊόντων θα μπορούσε να σταματήσει την βιομηχανικής κλίμακας σφαγής σε όλο τον κόσμο.
«Είναι βιώσιμο και ηθικό», δήλωσε ο Βαλέτι, συνιδρυτής του Memphis Meats στην Huffington Post. «Το κρέας που παράγει η ομάδα στα εργαστήρια έχει και άλλα οφέλη, καθώς δεν είναι μολυσμένο από βακτήρια, δεν έχει κορεσμένα λίπη, ενώ λύνεται και το περιβαλλοντικό ζήτημα της μαζικής σφαγής ζώων».
Ο Βαλέτι, είπε ότι η ομάδα εστιάζει στην παραγωγή βοδινού, χοιρινού και κοτόπουλου, καθώς αυτά τα κρέατα έχουν την μεγαλύτερη κατανάλωση. «Μας υποκινεί η ιδέα ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να το αγοράσουν από τα ράφια των σούπερ-μάρκετ. Στόχος μας είναι να το έχουμε στα εστιατόρια σε τρία χρόνια και στο εμπόριο σε πέντε χρόνια», είπε.
Η πρώτη μονάδα παραγωγής ανοίγει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ έτοιμες να ανοίξουν είναι και μονάδες στην Ινδία και την Κίνα.
Η εταιρεία τροφίμων Just με έδρα το Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσε σχέδια για να βάλει στην αγορά το κρέας που παράγεται σε εργαστήρια μέχρι τα τέλη του 2018. Καταρχήν αυτό θα πάρει τη μορφή δοκιμών γεύσης από καταναλωτές του κρέατος και του κοτόπουλου σε μικρό αριθμό εστιατορίων.
Εκτός από τις ΗΠΑ, έκρηξη του αριθμού των επιχειρήσεων που εργάζονται για την παραγωγή κρέατος εργαστηρίου, σημειώνεται και σε άλλες χώρες της Δύσης, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, το Ισραήλ.
Εν τω μεταξύ, άνοιξε και η συζήτηση γύρω από τη ρύθμιση του κρέατος με βάση τα κύτταρα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου οι κρατικοί φορείς οφείλουν σύντομα να αποφασίσουν ποιος θα πρέπει να ελέγξει τους κανόνες γύρω από την τεχνολογία και την εμπορευματοποίηση.
Και το όνομα αυτού;
Σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του Conversation, ένα από τα θέματα που απασχολούν αυτήν τη συζήτηση είναι το πως θα ονομάσουνε αυτό το νέο είδος κρέατος. Ακόμη και εκείνοι που το παράγουν δεν φαίνεται να συμφωνούν.
Το 2013 στο Λονδίνο φτιάχτηκε το πρώτο χάμπουργκερ του σωλήνα. Το καινοτόμο πιάτο παρασκευάστηκε από βλαστοκύτταρα αγελάδας, τα οποία καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο, εμπλουτίστηκαν με βιολογικά καρυκεύματα και πλάστηκαν σε μια πίτα, η οποία θέλησε να γίνει αποδεκτή ως μπιφτέκι.
Το μπιφτέκι του σωλήνα καλλιεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ με την προοπτική να λύσει τα οικονομικά, περιβαλλοντικά και ίσως ηθικά προβλήματα που δημιουργεί η αυξανόμενη ζήτηση για κρέας. Μόλις δοκίμασε το πιάτο σε ένα εστιατόριο του δυτικού Λονδίνου, η Αυστριακός κριτικός γεύσης Χάνι Ρούτζλερ δήλωσε: «Περίμενα ότι η υφή θα ήταν πιο μαλακή […] Έχει αρκετά έντονη γεύση, η οποία πλησιάζει το κρέας, δεν είναι όμως τόσο ζουμερό. Η πυκνότητα είναι τέλεια, του λείπει όμως αλατοπίπερο». Από την πλευρά του, ο συγγραφέας γευσιγνωσίας Τζος Σόνουαλντ συμφώνησε ότι «σε γενικές γραμμές είναι σαν χάμπουργκερ».
Πολλά έχουν αλλάξει από τότε που δοκιμάστηκε το πρώτο μπιφτέκι εργαστηρίου. Από τότε τα προϊόντα αυτά έχουν αναφερθεί ως «συνθετικό κρέας», «καθαρό κρέας» και, πιο πρόσφατα, «κρέας βασισμένο σε κύτταρα». Κάποιοι μάλιστα έξω από τον τομέα ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να ονομάζεται κρέας.
Στην πραγματικότητα, ο δημόσιος διάλογος για τη ρύθμιση του κρέατος βασισμένου σε κύτταρα άρχισε πραγματικά τον Φεβρουάριο του 2018, όταν η Ένωση Κτηνοτρόφων των ΗΠΑ ζήτησε από την κυβέρνηση να περιορίσει τους όρους «κρέας» και «βοδινό» μόνο σε προϊόντα «που προέρχονται απευθείας από ζώα που έχουν εκτραφεί και σφαγεί».
Το όνομα του προϊόντος έχει σημασία εξαιτίας και του γεγονότος ότι δύο κρατικοί φορείς των ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το Υπουργείο Γεωργίας (USDA) διαφωνούν για το ποιος πρέπει να έχει την αρμοδιότητα του ελέγχου για τα κρέατα με βάση τα κύτταρα.
Ως φαίνεται μέχρι τώρα, οι αγρότες υποστηρίζουν το USDA, και οι εταιρείες την FDA. Κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους είναι νόμιμο, καθαρό κρέας και πρέπει να γίνει γνωστό ως τέτοιο. Οι εταιρείες πιστεύουν ότι αυτό είναι απαραίτητο για την επίτευξη της περιβαλλοντικής και δεοντολογικής υπόσχεσής του, διότι θα ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να μετακινηθούν από το παραδοσιακό κρέας. Η άρνηση του «κρέατος» θα υπονομεύσει την επιτυχία του. Οι γεωργοί, εν τω μεταξύ, αντιδρούν έντονα στη φράση «καθαρό κρέας» για να περιγραφεί το προϊόν, επειδή θα σημαίνει ότι το κρέας από τα ζώα είναι ακάθαρτο.
Έτσι τον Αύγουστο, εταιρείες όπως η Memphis Meats και το North American Meat Institute σε μια κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησαν από το USDA και την FDA να αναλάβουν κοινή δράση και να εισαγάγουν τον όρο «κρέατα βασισμένα σε κύτταρα». Τον Σεπτέμβριο, περίπου 20 νεοσύστατες εταιρείες συμφώνησαν σε αυτό.
Παράλληλα και σε αντίθετη κατεύθυνση, το καλοκαίρι η οργάνωση «Φίλοι της Γης» δημοσίευσε μια έκθεση που αμφισβητεί τα περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια του κρέατος με βάση τα κύτταρα και την υποσχόμενη βιωσιμότητα. Παρά τη διαμάχη, οι υποστηρικτές του κρέατος που βασίζεται σε κύτταρα τρέχουν. Οι νέες εταιρείες φαίνεται να ανακοινώνονται σχεδόν κάθε μήνα, ενώ οι υπάρχουσες επιχειρήσεις επεκτείνονται.

https://tvxs.gr
Καλό Χωριό: Του έκανε παρατήρηση για την οδήγηση και του επιτέθηκε με καδρόνι

Άγριο επεισόδιο με αφορμή μια παρατήρηση για τον τρόπο οδήγησης ενός νεαρού, σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου στο επαρχιακό…

Χριστουγεννιάτικο Basketball Camp διοργανώνει ο Άγιος Νικόλαος Europlan

Εορταστικό Basketball Camp διοργανώνει ο Άγιος Νικόλαος Europlan, από τις 27 έως τις 30/12 και από τις 3 έως τις…

Εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ιεράπετρας για το 2025

Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ιεράπετρας για το 2025, ενέκρινε (κατά πλειοψηφία) το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του Αντιδημάρχου…

Δύο έργα βελτίωσης του επαρχιακού οδικού δικτύου στην περιοχή του Δήμου Αγ. Νικολάου υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης

Δύο σημαντικά έργα βελτίωσης του επαρχιακού οδικού δικτύου στην περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος…

Π. Ζερβάκης στο Λατώ fm: Όσοι καταναλώσουν αλκοόλ, να μην πιάσουν τιμόνι τις ημέρες των εορτών (ηχητικό)

Για τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας ενόψει Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων που τίθενται σε ισχύ από σήμερα αλλά και για…

Σύλλογος Εστίασης Αγ. Νικολάου: Δοκιμαζόμαστε και η αύξηση στα τέλη παρεπιδημούντων του Δήμου είναι ακόμα ένα κερασάκι στην τούρτα

Η εστίαση δοκιμάζεται και η αύξηση στα τέλη παρεπιδημούντων του δημου είναι ακόμα ένα κερασάκι στην τούρτα.Η εστίαση αυτή τη…

Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι 2024: Ακριβότερο ως 5,8% – Αναλυτικοί πίνακες

Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ), εκτίμησε το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το…

Ανακοινώθηκαν οι επικρατέστεροι Διοικητές για τα Νοσοκομεία του Λασιθίου – Δείτε τις λίστες

Το Α.Σ.Ε.Π. ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ΑΔΑ 92Ξ5465ΦΥΟ-6ΘΙ), η αρμόδια Επιτροπή Επιλογής Στελεχών ολοκλήρωσε τις συνεντεύξεις…

Π. Ζερβάκης στο Λατώ fm: Προτιμότερο κάποιοι να γκρινιάζουν για τους αυστηρούς ελέγχους, παρά μανάδες να κλαίνε τα παιδιά τους (ηχητικό)

Για τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας ενόψει Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων που τίθενται σε ισχύ από σήμερα αλλά και για…

Συνεδριάζει την Δευτέρα 23/12 το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου

Σας προσκαλούμε να λάβετε μέρος στην τακτική Δια Ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη (μεικτή)  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την 23η…

Κ. Σπυριδάκη για Νομοσχέδιο υπ. Υποδομών και Μεταφορών: Αποτελεί μια ύβρη σε βάρος της μνήμης των πενήντα επτά συνανθρώπων μας, είστε η Κυβέρνηση της συγκάλυψης, της μονταζιέρας, των σκανδάλων

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τοποθετήθηκε η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ και Τομεάρχης Τουρισμού, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, στη συζήτηση του…

Ημερίδα το Σάββατο στην Κριτσά με θέμα την ποιότητα του εξαιρετικού ελαιολάδου “ΚΡΗΤΗ/KRITI”

Η ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Κριτσά στις 21/12/2024 σχετίζεται με θέματα ποιότητας ελαιόλαδου. Αφορά στον κλάδο της εστίασης και…

Πανελλαδικές εξετάσεις 2025: Λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων

Έως και σήμερα Παρασκευή 20/12 οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ 2025 μπορούν να υποβάλουν την αίτηση…

Σε ισχύ από σήμερα τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας ενόψει Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων

Τη λήψη αυξημένων μέτρων οδικής ασφάλειας έχει προγραμματίσει η Ελληνική Αστυνομία ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και…

Από σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και Δώρου Χριστουγέννων

Ξεκινά σήμερα, Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024, η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας…

Νέος Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ο Γ. Χατζημάρκος, Α’ Αντιπρόεδρος ο Στ. Αρναουτάκης

Με την ανάδειξη του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου ως νέου Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και του Περιφερειάρχη Κρήτης,…

Δ. Παπαστεργίου: Έτοιμο μέχρι την άνοιξη του 2025 το Kids Wallet – Δικλίδα ασφαλείας παραμένουν οι γονείς

Στοιχεία που αφορούν στην εφαρμογή του Kids Wallet, του «κόφτη» για την ανεξέλεγκτη πρόσβαση ανηλίκων στα social media, παρουσίασε ο…

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξημένες κατά 4,3% οι αφίξεις στα τουριστικά καταλύματα της χώρας τον Οκτώβριο

Σε 2.779.515 ανήλθαν οι αφίξεις στα τουριστικά καταλύματα της χώρας τον Οκτώβριο εφέτος και οι διανυκτερεύσεις σε 10.920.665, σημειώνοντας αύξηση…

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com