Εργοστασιακό “κρέας”

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημοσίευσε πρόσφατα μια λίστα με τις 10 πρώτες αναδυόμενες τεχνολογίες του 2018,
οι οποίες κυμαίνονται από την επαυξημένη πραγματικότητα και την εξατομικευμένη ιατρική μέχρι τα εμφυτεύσιμα φάρμακα που παράγουν κύτταρα, καθώς και το εργαστηριακό κρέας.
Γνωστό και ως καλλιεργημένο ή εργαστηριακό κρέας, πρόκειται για το κρέας που προέρχεται από τα κύτταρα των ζώων και όχι από την σφαγή τους.
Οι επιστήμονες παίρνουν μια μικρή βιοψία από τα ζώα, κύτταρα από ένα ζώο, τα οποία μπορούν να ανανεωθούν. Σε αυτά τα κύτταρα στην συνέχεια χορηγείται οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Σε εννέα με 21 ημέρες, το κρέας είναι έτοιμο να καταναλωθεί. Η διαδικασία έχει να κάνει με το να «ξεγελάσεις» τα κύτταρα ώστε να πιστεύουν ότι είναι ακόμη μέσα στον ιδιοκτήτη τους. Το αποτέλεσμα; Κρέας χωρίς ζώο.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το κρέας που προέρχεται από καλλιεργημένα κύτταρα μπορεί να μειώσει το περιβαλλοντικό κόστος παραγωγής κρέατος και να εξαλείψει την ανήθικη μεταχείριση που υφίστανται τα ζώα που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος. Δεν χρειάζεται να κοπεί το κρέας από τα ζώα, οπότε ούτε βλάπτονται ούτε πεθαίνουν. Αυτό μπορεί να είναι ένας τρόπος να τρώνε κρέας και οι vegetarian ή οι vegan.
Αμερικανικές αναδυόμενες επιχειρήσεις έχουν ήδη προσελκύσει εκατομμύρια σε χρηματοδότηση, παρόλο που το κόστος είναι υψηλό και τα αποτελέσματα των γευστικών δοκιμών είναι ανάμεικτα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ( WEF).
Σύμφωνα με τους υπέρμαχους αυτού του κρέατος, άλλο ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι χρειάζεται πολύ λιγότερους πόρους για να παραχθεί από το συμβατικό κρέας. Τα προϊόντα αυτά απαιτούν μόνο το 1/10 του νερού και το 1/100 της γης που χρειάζονται για να μεγαλώσουν τα ζώα.
Εφόσον, επίσης, αναπτύσσεται σε αποστειρωμένο περιβάλλον, το κρέας αυτό θα είναι πιο ασφαλές από το παραδοσιακό. Μπορεί να ελαττώσει επιβλαβείς παθογένειες του φαγητού, όπως σαλμονέλα και Escherichia coli, την έκθεση σε φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά αλλά και να μειώσει τις ασθένειες όπως την γρίπη των χοίρων, των πτηνών και των «τρελών αγελάδων». Υπάρχουν μειονεκτήματα;
Το κρέας που παράγεται σε εργαστήριο δεν είναι φτηνό. Ακόμη, χρησιμοποιούν το αίμα ζώων για να αναπτυχθούν τα κύτταρα. Ωστόσο, ψάχνουν τρόπους να χρησιμοποιούν φυτικά συστατικά.
Κρέας εργαστηρίου μέχρι τα τέλη του 2018
Μια ομάδα Ινδών και Αμερικανών Επιστημόνων δημιούργησε από το 2017 κρέας από ζωικά κύτταρα στο εργαστήριο.
Ελπίζοντας να μπορέσουν να πουλήσουν το κρέας που παράγεται από ζωικά κύτταρα μέσα στα επόμενα χρόνια, ο Ούμα Σ. Βαλέτι λέει ότι η απήχηση αυτών των προϊόντων θα μπορούσε να σταματήσει την βιομηχανικής κλίμακας σφαγής σε όλο τον κόσμο.
«Είναι βιώσιμο και ηθικό», δήλωσε ο Βαλέτι, συνιδρυτής του Memphis Meats στην Huffington Post. «Το κρέας που παράγει η ομάδα στα εργαστήρια έχει και άλλα οφέλη, καθώς δεν είναι μολυσμένο από βακτήρια, δεν έχει κορεσμένα λίπη, ενώ λύνεται και το περιβαλλοντικό ζήτημα της μαζικής σφαγής ζώων».
Ο Βαλέτι, είπε ότι η ομάδα εστιάζει στην παραγωγή βοδινού, χοιρινού και κοτόπουλου, καθώς αυτά τα κρέατα έχουν την μεγαλύτερη κατανάλωση. «Μας υποκινεί η ιδέα ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να το αγοράσουν από τα ράφια των σούπερ-μάρκετ. Στόχος μας είναι να το έχουμε στα εστιατόρια σε τρία χρόνια και στο εμπόριο σε πέντε χρόνια», είπε.
Η πρώτη μονάδα παραγωγής ανοίγει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ έτοιμες να ανοίξουν είναι και μονάδες στην Ινδία και την Κίνα.
Η εταιρεία τροφίμων Just με έδρα το Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσε σχέδια για να βάλει στην αγορά το κρέας που παράγεται σε εργαστήρια μέχρι τα τέλη του 2018. Καταρχήν αυτό θα πάρει τη μορφή δοκιμών γεύσης από καταναλωτές του κρέατος και του κοτόπουλου σε μικρό αριθμό εστιατορίων.
Εκτός από τις ΗΠΑ, έκρηξη του αριθμού των επιχειρήσεων που εργάζονται για την παραγωγή κρέατος εργαστηρίου, σημειώνεται και σε άλλες χώρες της Δύσης, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, το Ισραήλ.
Εν τω μεταξύ, άνοιξε και η συζήτηση γύρω από τη ρύθμιση του κρέατος με βάση τα κύτταρα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου οι κρατικοί φορείς οφείλουν σύντομα να αποφασίσουν ποιος θα πρέπει να ελέγξει τους κανόνες γύρω από την τεχνολογία και την εμπορευματοποίηση.
Και το όνομα αυτού;
Σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του Conversation, ένα από τα θέματα που απασχολούν αυτήν τη συζήτηση είναι το πως θα ονομάσουνε αυτό το νέο είδος κρέατος. Ακόμη και εκείνοι που το παράγουν δεν φαίνεται να συμφωνούν.
Το 2013 στο Λονδίνο φτιάχτηκε το πρώτο χάμπουργκερ του σωλήνα. Το καινοτόμο πιάτο παρασκευάστηκε από βλαστοκύτταρα αγελάδας, τα οποία καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο, εμπλουτίστηκαν με βιολογικά καρυκεύματα και πλάστηκαν σε μια πίτα, η οποία θέλησε να γίνει αποδεκτή ως μπιφτέκι.
Το μπιφτέκι του σωλήνα καλλιεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ με την προοπτική να λύσει τα οικονομικά, περιβαλλοντικά και ίσως ηθικά προβλήματα που δημιουργεί η αυξανόμενη ζήτηση για κρέας. Μόλις δοκίμασε το πιάτο σε ένα εστιατόριο του δυτικού Λονδίνου, η Αυστριακός κριτικός γεύσης Χάνι Ρούτζλερ δήλωσε: «Περίμενα ότι η υφή θα ήταν πιο μαλακή […] Έχει αρκετά έντονη γεύση, η οποία πλησιάζει το κρέας, δεν είναι όμως τόσο ζουμερό. Η πυκνότητα είναι τέλεια, του λείπει όμως αλατοπίπερο». Από την πλευρά του, ο συγγραφέας γευσιγνωσίας Τζος Σόνουαλντ συμφώνησε ότι «σε γενικές γραμμές είναι σαν χάμπουργκερ».
Πολλά έχουν αλλάξει από τότε που δοκιμάστηκε το πρώτο μπιφτέκι εργαστηρίου. Από τότε τα προϊόντα αυτά έχουν αναφερθεί ως «συνθετικό κρέας», «καθαρό κρέας» και, πιο πρόσφατα, «κρέας βασισμένο σε κύτταρα». Κάποιοι μάλιστα έξω από τον τομέα ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να ονομάζεται κρέας.
Στην πραγματικότητα, ο δημόσιος διάλογος για τη ρύθμιση του κρέατος βασισμένου σε κύτταρα άρχισε πραγματικά τον Φεβρουάριο του 2018, όταν η Ένωση Κτηνοτρόφων των ΗΠΑ ζήτησε από την κυβέρνηση να περιορίσει τους όρους «κρέας» και «βοδινό» μόνο σε προϊόντα «που προέρχονται απευθείας από ζώα που έχουν εκτραφεί και σφαγεί».
Το όνομα του προϊόντος έχει σημασία εξαιτίας και του γεγονότος ότι δύο κρατικοί φορείς των ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το Υπουργείο Γεωργίας (USDA) διαφωνούν για το ποιος πρέπει να έχει την αρμοδιότητα του ελέγχου για τα κρέατα με βάση τα κύτταρα.
Ως φαίνεται μέχρι τώρα, οι αγρότες υποστηρίζουν το USDA, και οι εταιρείες την FDA. Κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους είναι νόμιμο, καθαρό κρέας και πρέπει να γίνει γνωστό ως τέτοιο. Οι εταιρείες πιστεύουν ότι αυτό είναι απαραίτητο για την επίτευξη της περιβαλλοντικής και δεοντολογικής υπόσχεσής του, διότι θα ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να μετακινηθούν από το παραδοσιακό κρέας. Η άρνηση του «κρέατος» θα υπονομεύσει την επιτυχία του. Οι γεωργοί, εν τω μεταξύ, αντιδρούν έντονα στη φράση «καθαρό κρέας» για να περιγραφεί το προϊόν, επειδή θα σημαίνει ότι το κρέας από τα ζώα είναι ακάθαρτο.
Έτσι τον Αύγουστο, εταιρείες όπως η Memphis Meats και το North American Meat Institute σε μια κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησαν από το USDA και την FDA να αναλάβουν κοινή δράση και να εισαγάγουν τον όρο «κρέατα βασισμένα σε κύτταρα». Τον Σεπτέμβριο, περίπου 20 νεοσύστατες εταιρείες συμφώνησαν σε αυτό.
Παράλληλα και σε αντίθετη κατεύθυνση, το καλοκαίρι η οργάνωση «Φίλοι της Γης» δημοσίευσε μια έκθεση που αμφισβητεί τα περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια του κρέατος με βάση τα κύτταρα και την υποσχόμενη βιωσιμότητα. Παρά τη διαμάχη, οι υποστηρικτές του κρέατος που βασίζεται σε κύτταρα τρέχουν. Οι νέες εταιρείες φαίνεται να ανακοινώνονται σχεδόν κάθε μήνα, ενώ οι υπάρχουσες επιχειρήσεις επεκτείνονται.

https://tvxs.gr
«Μια νύχτα στο Μουσείο» – Διανυκτέρευση για παιδιά στο Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου, σε συνεργασία με την Πολιτιστική και Λαογραφική Εταιρεία Απάνω Μεραμπέλλου (Π.Λ.Ε.Α.Μ.) και την Τοπική Κοινότητα Νεάπολης…

Προβολές νέων ταινιών στα κινηματοθέατρα “Χριστίνα” στον Άγιο Νικόλαο και “Δρήρος” στην Νεάπολη

Θερινό Κινηματοθέατρο "ΧΡΙΣΤΙΝΑ" Άγιος Νικόλαος«F1: Η Ταινία» (Αθλητικής Δράσης)Η πολυαναμενόμενη ταινία με τους κορυφαίους αγώνες ταχύτητας στο επίκεντρο παρακολουθεί τον…

Πρόσκληση υποψηφίων για την κενή θέση του Διευθυντή στο νεοϊδρυθέν Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ιεράπετρας

Πρόσκληση υποψηφίων του τελικού ενιαίου αξιολογικού πίνακα επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων για υποβολή δήλωσης προτίμησης για την κενή θέση του…

«Παραμύθια και παιχνίδια της παλιάς εποχής» από το Κ.Α.Π.Η Αγίου Νικολάου στο 14ο Παιδικό Φεστιβάλ του Δήμου

Το Σάββατο (28/6) το Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων Αγίου Νικολάου (Κ.Α.Π.Η) συμμετείχε στο «14 ο Παιδικό Φεστιβάλ του Δήμου Αγίου…

Πολύ υψηλός κίνδυνος Πυρκαγιάς σε όλη την Κρήτη για αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου 

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας…

Άγιος Νικόλαος: Εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου «Το παλαιστινιακό ζήτημα. Ιστορική αναδρομή στις ρίζες και την εξέλιξή του»

Εκδήλωση – ΒιβλιοπαρουσίασηΗ Κομματική Οργάνωση Λασιθίου του ΚΚΕ διοργανώνει την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025 στις 19:00, στο Θεατράκι της Λίμνης…

Φιλοξενία δημοσιογράφων και influencer από την Τουρκία στο πλαίσιο της νέας αεροπορικής σύνδεσης Ηράκλειο – Κωνσταντινούπολη

Με τις καλύτερες εντυπώσεις για την κρητική φιλοξενία, τη γαστρονομία, τον πολιτισμό, και την κρητική φύση αναχώρησαν από το νησί…

Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Τι γίνεται με άδεια και υπερωρίες, προσλήψεις fast track

Σαρωτικές αλλαγές σε ωράριο, υπερωρίες και προσλήψεις φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο πήρε το «πράσινο φως» από το…

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου

Σε τακτική μονοθεματική συνεδρίαση συνέρχεται την Τετάρτη 2 Ιουλίου  2025 στις 19:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Γ΄ όροφος REX)…

Διακοπή κυκλοφορίας την Τρίτη στο τμήμα Νεάπολη-Αγ. Νικόλαος του ΒΟΑΚ λόγω ανατινάξεων

Σε συνέχεια της συνημμένης αστυνομικής απόφασης στα πλαίσια κατασκευής του έργου «ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ:…

Ανοικτό από σήμερα για το κοινό το Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΑγαπητοί φίλοι και φίλες,Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Νεάπολης ανοίγει και πάλι τις πόρτες του,για να σας υποδεχτεί σε χώρους…

Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση της Κ. Σπυριδάκη για το Ψηφιακό Πελατολόγιο

Τις έντονες ανησυχίες και τον προβληματισμό των επαγγελματιών της Σητείας για την εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου στη Βουλή η Βουλευτής…

Ο καιρός στην Κρήτη: Πότε πέφτουν οι άνεμοι – Προ των πυλών ο πρώτος μεγάλος καύσωνας

Μικρή υποχώρηση θα παρουσιάσει η ένταση των ανέμων από αύριο, Τρίτη 1 Ιουλίου, και μέχρι την επόμενη Παρασκευή θα διατηρηθεί στα 5-…

Πάνω από 100 νεκροί τη Δευτέρα στη Γάζα παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός

Ιατρικές πηγές στη Λωρίδα της Γάζας ανέφεραν ότι τουλάχιστον εκατό άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα σε επιδρομές ή από πυρά των…

Επικαιροποιημένο πρόγραμμα Δήμου Αγίου Νικολάου για τον εορτασμό της Ναυτικής Εβδομάδας 2025

Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του Δήμου Αγίου Νικολάου που περιλαμβάνει εκδηλώσεις και δράσεις που φιλοξενούνται στην Ναυτική Εβδομάδα 2025:1 Λιμένας Αγίου…

Μεταναστευτικό: Ξεκίνησαν περιπολίες δύο ελληνικές φρεγάτες νότια της Κρήτης

Τουλάχιστον δύο πλοία του Πολεμικού Nαυτικού έχουν αναπτυχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, στα νότια της Κρήτης, στο πλαίσιο της εφαρμογής των ειδικών…

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Παλαιοκομματικές συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές – Task force για επιστροφή των επιδοτήσεων

Το μήνυμα ότι «παλαιοκομματικές συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο που…

Γιάννης Πλακιωτάκης από την Ναυτική Εβδομάδα Αγίου Νικολάου: «Η θάλασσα είναι η ψυχή της Ελλάδας»

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην Υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, έδωσε το «παρών» στις εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας που πραγματοποιούνται φέτος…

Μ. Μενεγάκης στην τελετή έναρξης της Ναυτικής Εβδομάδας: Προχωράμε κρατώντας κοντά μας τον Άγιο Νικόλαο με ζωντανή την μνήμη στον Νέαρχο και την ιστορία μας

Σας καλωσορίζουμε με πολλή χαρά στη Ναυτική Εβδομάδα του Δήμου μας, εδώ, στον όμορφο Άγιο Νικόλαο. Σε έναν τόπο που…

Ενώσεις Ξενοδόχων Λασιθίου για την υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας: Απόδειξη ότι ο κλάδος της φιλοξενίας μπορεί να συνδυάζει την επιχειρησιακή βιωσιμότητα με τον σεβασμό στους ανθρώπους του

Οι ξενοδόχοι του Νομού Λασιθίου ανακοινώνουμε ότι υπογράφηκε η Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καρπός διαλόγου, αμοιβαίου σεβασμού και αγαστής…

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com