«Μινωική διατροφή», «Παράδοση και Κρητικό Ανέκδοτο», «Ξυλογλύπτες Λασιθιώτες» τρεις εξαιρετικές εκδηλώσεις στο Οροπέδιο Λασιθίου. 

Μια σειρά από εξαιρετικές εκδηλώσεις  θα γίνουν  στο Οροπέδιο  Λασιθίου το προσεχές διάστημα.
Η αντιδήμαρχος  Ευαγγελία Ορφανού παρουσίασε τις εκδηλώσεις μιλώντας  στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά» και στην Δέσποινα Κουτάντου.
«Το Σάββατο 24 Αυγούστου στον Άγιο Χαράλαμπο στην πλατεία του χωριού στις 19:30 θα γίνει μια εκδήλωση με  θέμα τη «Μινωική διατροφή» και  θα έχει τρομερό ενδιαφέρον γιατί όσοι την παρακολουθήσουν θα αποκομίσουν  ενδιαφέρουσες γνώσεις σχετικά με τη ζωή των Μινωιτών. Θα μιλήσει η κυρία Μυλωνά Δήμητρα η οποία είναι αρχαιολόγος ενώ  από νωρίς η αρχαιολόγος κ Μόρισον θα μαγειρέψει σε πήλινα αγγεία που είναι αντίγραφα των μινωικών αγγείων, φαγητά βασιζόμενα σε συνταγές της Μινωικής εποχής.  Η κρητική κουζίνα κρατάει γερά στην Μινωική εποχή και στα προϊόντα της . Η Μινωική διατροφή είναι ένας ξεχωριστός τρόπος, μία κουλτούρα που είναι μοναδική και σε αυτή την εκδήλωση θα μάθουμε τι έτρωγαν οι Μινωίτες, πώς μαγείρευαν, τι πρώτες ύλες χρησιμοποιούσαν, που σε συνδυασμό με την επιστημονική γνώση που έχουν οι αρχαιολόγοι, η κ. Μυλωνά και η κ. Μόρισον θα μπορέσουμε να λύσουν απορίες στους ανθρώπους που θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση σχετικά με τη διαδικασία της παρασκευής των φαγητών. Τα φαγητά θα μαγειρευτούν σε πήλινα αντίγραφα των μινωικών αγγείων τα οποία τα φτιάχνει η ίδια η κυρία Μόρισον  και τα ψήνει πάνω σε κάρβουνα. Είναι συγκεκριμένα αγγεία, είναι μία πολύ ξεχωριστή διαδικασία αυτή που θα γίνει.
Είναι η πρώτη από μία σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Χαραλάμπους ο οποίος ονομάζεται «Γέρων το Μουρί». Θα ακολουθήσουν και κάποιες άλλες εκδηλώσεις σχετικές με τη Μινωική διατροφή για τις οποίες θα σας ενημερώσουμε.
Το Σάββατο την ίδια ώρα, γίνεται και άλλη μία εκδήλωση μία παρουσίαση ενός βιβλίου  «Η παράδοση και το κρητικό ανέκδοτο»  στον Άγιο Κωνσταντίνο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Αγίου Κωνσταντίνου. Το βιβλίο το έχει γράψει ο Κώστας Ορφανός που είναι δρ. Δερματολογίας στη Γερμανία και ο κ. Καράμπελας ο οποίος είναι συνταξιούχος . Ένα πάρα πολύ αξιόλογο βιβλίο που κυκλοφόρησε φέτος,  είναι εύθυμες ιστορίες και αναμνήσεις από την πατρίδα. Το κρητικό ανέκδοτο έχει μία τρομερή εικονογράφηση είναι  πάρα πολύ καλοστημένο βιβλίο.
Την Κυριακή στις 25 Αυγούστου άλλη μια  πάρα πολύ σημαντική εκδήλωση στις 11:00 είναι στον προαύλιο χώρο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μέσα Λασίθι στην οποία θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου το οποίο είναι αφιερωμένο στους ξυλογλύπτες Λασιθιώτες.  Θα υπάρχει και μία έκθεση με σχέδια, ξυλόγλυπτα τέμπλα και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι  ξυλογλύπτες του Μέσα Λασιθίου είναι μία πολύ παλιά παράδοση, μία τέχνη που χάθηκε από το Λασίθι.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις