Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχείων Γρ. Τάσιος στο Λατώ fm: «Στο 70% κάτω η Κρήτη σε σχέση με πέρυσι – τα μέτρα πρέπει να εξειδικευθούν για να δούμε εάν μπορούμε να ανοίξουμε – τώρα είναι η ευκαιρία να μειωθεί ο ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση»

Για όλες τις πιθανότητες, τα σενάρια, τα – λίγα μέχρι τώρα – δεδομένα που υπάρχουν για την επόμενη ημέρα στον τουρισμό και για τα στοχευμένα μέτρα που αναμένονται μίλησε στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχείων Γρηγόρης Τάσιος. 

Όπως είπε «η αβεβαιότητα που γενικώς επικρατεί δίνει μία αβεβαιότητα και σε εμάς και γι’ αυτό αναρωτιόμαστε πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία, πότε θα ανοίξει η τουριστική σαιζόν.

Χώρες βασικές για εμάς όπως Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, λιγότερο η Ισπανία, η Γερμανία, η Ρωσία ενδεχομένως στην πορεία, έχουν προβλήματα, άρα πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι και για ποια επισκεψιμότητα; Βλέπουμε ότι ήδη η σαιζόν θα μπει στα μισά της αφού θα έχουμε αναστολή λειτουργίας και ολόκληρο το Μάιο για όλα τα ξενοδοχεία, αναμένοντας στη συνέχεια τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Ενδεχομένως να μπούμε σε έναρξη της σαιζόν τον Ιούλιο, ακόμη όμως δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι τα μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε».

Ήδη είμαστε 50% κάτω σε σύγκριση με πέρυσι σε επίπεδο χώρας ενώ σε περιοχές όπως πχ η Κρήτη που εξαρτάται σε ποσοστό 90% από τις αεροπορικές αφίξεις η πτώση φτάνει και το 70% .

έχουμε μηδέν έσοδα άρα και με δύο μήνες σαιζόν δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε οικονομικά. 

1 στις 2 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν ρυθμισμένα χρέη προς τις τράπεζες και στο δημόσιο αλλά με μηδέν έσοδα οι ρυθμίσεις δεν μπορούν να περιμένουν, χρειάζεται μέτρα πραγματικής στήριξης 

Αναφορικά με το «υγειονομικό διαβατήριο» στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Τουρισμού, ο κ. Τάσιος τόνισε ότι «θα πρέπει να υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες, να υπάρχουν τεστ ανίχνευσης του ιού, για αυτά ακόμη δεν μας δίνει εγγύηση».

Τόνισε ότι «το βασικό μοντέλο τουρισμού της Μεσογείου δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη και ξαφνικά να βάλουμε υγειονομικά κριτήρια και να πούμε ‘ανοίξτε’, χρειάζεται χρόνο προσαρμογής που μπορεί να φτάσει ως το 2021, το άμεσο είναι το δύσκολο ‘σταυρόλεξο'».

Αναφερόμενος στον εσωτερικό τουρισμό, τόνισε ότι «δεν μπορεί να βοηθήσει στο ισοζύγιο πολύ, εάν δεν έλθουν τα χρήματα απ’ έξω, μία εσωτερική κατανάλωση μπορεί να υπάρξει για 1-1,5 μήνα».

Αυτή τη στιγμή 10.000 ξενοδοχεία είναι σε αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 31 Μαΐου. Προφανώς με μηδέν έσοδα και αναμένοντας τα μέτρα στήριξης πολλοί θα έχουν οικονομικό πρόβλημα. Πρέπει να έχουμε την εξειδίκευση των μέτρων στο τραπέζι στις επόμενες 10 μέρες για μπορέσουμε να έχουμε εν συνεχεία δυνατότητα διορθώσεων και κριτήρια έναρξης της σαιζόν. Υπάρχει διάχυτος ο φόβος για οικονομικά προβλήματα. Εκτιμώ ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε κάποια μέτρα».

«Από τα κυρίαρχα ζητήματα είναι το ΦΠΑ και τώρα είναι η ευκαιρία να πάει 6% στη διαμονή και 13% στην εστίαση ώστε να είμαστε πραγματικά ανταγωνιστικοί την επόμενη μέρα, γιατί ήδη η Μεσόγειος έχει χαμηλότερο ΦΠΑ από εμάς».

Ο κ. Τάσιος στάθηκε ακόμη στη σημασία των αποστάσεων και της τήρησης των μέτρων υγιεινής προσωπικού και πελατών που είναι και τα μόνα δεδομένα προς στιγμήν όπως τόνισε.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο που θα επιλέξουν οι αεροπορικές εταιρίες να κατευθύνουν πτήσεις, εμείς θα υποστηρίξουμε την άποψη ότι η Κρήτη έχει τα χαρακτηριστικά εκείνα που μπορεί να επεκτείνει τη σαιζόν της και σε άλλους μήνες, π.χ. Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Μακάρι να δώσει η Κρήτη το στίγμα μίας άλλης σαιζόν».

Πολλοί tour operators του εξωτερικού δανείζονται με εγγύηση δημοσίου για να ανταπεξέλθουν και να δουν τι θα κάνουν, είναι ένας ‘πόλεμος’ για τους επόμενους μήνες για να δούμε πώς θα βγούμε ζωντανοί.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν οι ακυρώσεις των προκρατήσεων μπορούν να επηρεάσουν και την επόμενη και τη μεθεπόμενη σαιζόν, είπε πως «αυτή τη στιγμή για την επόμενη σαιζόν το τοπίο είναι ‘θολό’. Η κρίση ήρθε για να μείνει, όταν ολοκληρωθούν υγειονομικά όλες οι παρεμβάσεις που θα δώσουν την ασφάλεια στον πελάτη να ταξιδέψει, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για κανονικότητα, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά».


Ακούστε εδώ τη συζήτηση:

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com