Ο Κωστής Νικολαράκης στο Λατώ fm: «Χρειάζεται αυστηρή τήρηση των μέτρων αλλιώς η δεύτερη φάση του ιού θα είναι οξύτερη – Να ακούμε την επιστημονική κοινότητα στο σύνολο της και όχι μεμονωμένες φωνές που αρνούνται την μάσκα»

«Εάν όλα τα μέτρα δεν τηρηθούν η δεύτερη φάση της πανδημίας θα είναι οξύτερη στη χώρα μας» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Κωστής Νικολαράκης μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό, με αφορμή την αποψινή – κλειστή για το κοινό και παρουσία μόνο του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων – εκδήλωση στο Επιμελητήριο Λασιθίου.

Η χρήση της μάσκας και η τήρηση όλων των μέτρων προστασίας θα αναλυθεί, όπως είπε, από όλες τις πλευρές – παιδιάτρου, υγειονολόγου, νοσηλεύτριας-επισκέπτριας υγείας.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στους αρνητές της μάσκας, τόνισε «ας ακούμε την επιστημονική κοινότητα στο σύνολο της που εκφράζεται με τα θεσμικά της όργανα και όχι μεμονωμένες φωνές που βρήκαν ευκαιρία για να διατυπώσουν την άποψη τους. Ας την έχουν την άποψή τους
σε δημοκρατία ζούμε, αλλά ας κρατούμε την άποψη την επιστημονική. Εγώ είμαι 40 χρόνια γιατρός, πιστεύω ότι ξέρω λίγο το θέμα, και δεν τολμώ να το αναπτύξω εγώ και καλώ κάποιους ειδικούς να το κάνουν, πόσο μάλλον ένας ο οποίος έχει τόση σχέση με την Ιατρική και την επιδημιολογία όση σχέση έχω με την αεροναυπηγική. Αν υπάρχουν ακόμα και στον επιστημονικό κόσμο φωνές διαφορετικές δικαιούνται να λέγονται και να διατυπώνονται, πιθανότατα εφόσον δεν βλάπτουν. Σήμερα, θα διατυπώσουμε τις θέσεις που διατυπώνονται από τα επίσημα θεσμικά όργανα του επιστημονικού χώρου, που είναι συγκεκριμένες και σαφείς και δεν έχουμε καμία διάθεση να εμπλακούμε σε αντιπαράθεση με το 1% των συναδέλφων που έχουν άλλη άποψη».

Κληθείς να σχολιάσει το παρατράγουδο με τις υπερμεγέθεις μάσκες που έφτασαν χθες στα σχολεία, ο κ. Νικολαράκης είπε ότι «σε μια γιγάντια πρωτοφανή προσπάθεια θα γίνουν και λάθη».

Αναφερόμενος στην αυξανόμενη ανησυχία των ειδικών για τους επόμενους δύο μήνες και την πορεία του ιού, είπε πως «το Ισραήλ που είναι δίπλα μας κάνει lockdown. Σε ορισμένες χώρες η επιδημία είναι στη δεύτερη της φάση και η δεύτερη φάση ειδικά για την Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με την πρώτη, είναι οξύτερη. Επειδή μπαίνουμε σε μία φάση αυξημένης κινητικότητας του κόσμου (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, οδηγοί, κλπ) ο κίνδυνος διασποράς μεγαλώνει. Ο ιός δεν σέβεται, δεν απειλείται από ζέστες, χρειάζεται αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που υπάρχουν. Φοράμε μάσκα, τηρούμε αποστάσεις, τηρούμε τους κανόνες υγιεινής». 

Αναφορικά με το εμβόλιο, τόνισε πως «τα χαρακτηριστικά που το κρίνουν είναι η αποτελεσματικότητα και το αν είναι ασφαλές. Η αποτελεσματικότητά θα φανεί γρήγορα, θα δούμε ποιο από τα εκατοντάδες εμβόλια δημιουργεί αντισώματα στον οργανισμό. Η ασφάλεια του στο βραχύ διάστημα που θα χρησιμοποιηθεί ελέγχεται πολύ εύκολα, οι απώτερες συνέπειες του θα τις ξέρουμε αν δεν δοκιμαστεί σε βάθος χρόνου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com