Στο Λονδίνο ο Πλακιωτάκης – Βρετανικό ενδιαφέρον για το λιμάνι του Ηρακλείου

Αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδος στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) θα επιδιώξει ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής  πραγματοποιεί  μέχρι και την Τετάρτη στο Λονδίνο στηn έδρα του Οργανισμού. Παράλληλα ο κ. Πλακιωτάκης θα έχει στο Λονδίνο ενδιαφέρουσες συνομιλίες και με την αρμόδια για θέματα Ναυτιλίας, υπουργό του Ηνωμένου Βασίλειου, Nusrat Ghani, λίγες ημέρες πριν από το Brexit.

Η επίσκεψη του κ. Πλακιωτάκη δεν είναι τυπικού χαρακτήρα, δεν είναι μια επίσκεψη που πραγματοποιεί ο κάθε φορά Έλληνας υπουργός ναυτιλίας στην έδρα του ΙΜΟ. Αντιθέτως, η ατζέντα του υπουργού είναι «βαριά», καθώς αυτή τη φορά στο Λονδίνο διακυβεύονται πολλά για την διεθνή και ελληνόκτητη ναυτιλία. Οι οριστικές αποφάσεις για τη συμβολή της ναυτιλίας στη μείωση των αερίων ρύπων, τα τελευταία μέτρα πριν από την εφαρμογή του νέου κανονισμού σχετικού με τα καύσιμα μειωμένης περιεκτικότητας σε θείο από την 1/1/2020 είναι θέματα για τα οποία αναμένονται σημαντικές αποφάσεις στο άμεσο μέλλον.

Με τη Βρετανίδα ομόλογό του ο κ. Πλακιωτάκης αναμένεται να συζητήσει τα θέματα του Brexit και των επιπτώσεών του στις ελληνοβρετανικές ναυτιλιακές σχέσεις.

Στο επίκεντρο και το Βrexit

Στις συζητήσεις με την Βρετανίδα υπουργό Ναυτιλίας αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα του Brexit. Όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Ν», η βρετανική πλευρά έχει προτείνει την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, με στόχο τη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου διμερούς συνεργασίας στον θαλάσσιο και ναυτιλιακό τομέα στη μετά Brexit εποχή.

Επίσης στις συναντήσεις αναμένεται, ελληνική και βρετανική πλευρά να επιβεβαιώσουν τις στενές σχέσεις συνεργασίας στον ΙΜΟ που θα επιδιωχθεί αν εκφραστεί και με την αλληλοϋποστήριξη των δύο χωρών στην εκλογή τους στο συμβούλιο του ΙΜΟ στην «κατηγορία Α».

Τέλος, με τη Βρετανίδα υπουργό, ο κ. Πλακιωτάκης αναμένεται να διερευνήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον από επιχειρήσεις βρετανικών συμφερόντων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον λιμενικό τομέα και στην ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών και της κρουαζιέρας επωφελούμενες από τα σημαντικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν οι ελληνικοί λιμένες. Ειδικότερα, διανοίγονται νέες επενδυτικές προοπτικές για τους δέκα λιμένες που υπάγονται στο ΤΑΙΠΕΔ (Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Καβάλα, Βόλος, Ελευσίνα, Λαύριο, Ραφήνα, Κέρκυρα, Αλεξανδρούπολη).

Για το άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί την παγκόσμια ναυτιλία, αυτό της μείωσης των εκπομπών άνθρακα, επισημαίνεται ότι πάγια θέση της χώρας μας είναι η λήψη στο πλαίσιο του ΙΜΟ ρεαλιστικών μέτρων μείωσης των εκπομπών, με επίκεντρο προτάσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας που αφορούν την ενίσχυση του σχεδίου ενεργειακής αποδοτικότητας των πλοίων (SEEMP) και τα μέτρα διαχείρισης της ταχύτητας του πλοίου.



ΠΗΓΗ :naftemporiki

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com