Κ. Σπυριδάκη: «Εκκρεμούν πολλά ζητήματα για πούμε ότι έχουμε δώσει λύση στο μεγάλο ζήτημα των εργατών γης»

«Να σας θυμίσω, κύριοι της Κυβέρνησης, τα λόγια σας προεκλογικά το 2019 για τον περιβόητο Νόμο Κατρούγκαλου; «Αυτός ο Νόμος δεν διορθώνεται, παρά μόνο καταργείται!». 5 ασφαλιστικά νομοσχέδια … 5 ευκαιρίες για αλλαγή… και ο Νόμος είναι ακόμα εκεί να ταλαιπωρεί και να αδικεί τους πολίτες». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την ομιλία της η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συζήτηση και ψήφιση του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, θέλοντας έτσι να τονίσει την αναξιοπιστία της Κυβέρνησης και την ασυνέπειά της μεταξύ προεκλογικών δεσμεύσεων και μετεκλογικών της νομοθετημάτων.

Αναφορικά με τις διατάξεις που αφορούν το Συνταξιοδοτικό, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση η οποία συνεχίζει και συντηρεί τα «κακώς κείμενα» των μνημονιακών νόμων: δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις πενιχρές συντάξεις των συνταξιούχων του ΟΓΑ, αρνείται να επαναφέρει το ΕΚΑΣ που θα δώσει ανάσα στους χαμηλοσυνταξιούχους, δεν προχωράει σε κατάργηση της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ στις επικουρικές και σε μείωσή της από 6% σε 4% στις κύριες συντάξεις. Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του Κοινωνικού Κράτους το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τροπολογίες για την ένταξη των Υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, την αναπροσαρμογή των χορηγούμενων από ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ επιδομάτων για ΑμεΑ, καθώς και για τη συνταξιοδότηση, χωρίς όριο ηλικίας και με 40 χρόνια ασφάλισης.

Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Σπυριδάκη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Τροπολογία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αναφορικά με την επίσπευση νομιμοποίησης αλλοδαπών σε συνδυασμό με την άδεια εργασίας. Ειδικότερα, επισήμανε την κατάσταση στο Λασίθι, όπου υπάρχουν 28.141 κλίνες σε ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, περίπου 20.000 θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις στην Ιεράπετρα, μια παραγωγή που καθημερινά προμηθεύει την Ελλάδα και το εξωτερικό με 1100 έως 1300 τόνους κηπευτικών και ένα έλλειμμα σε εργατικό δυναμικό που «φαίνεται να είναι δυσαναπλήρωτο».

Αναλύοντας το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικοί κλάδοι του τουρισμού και του αγροτικού τομέα στο Λασίθι αναφορικά με την έλλειψη εργατικού δυναμικού, η κ.

Σπυριδάκη κατηγόρησε την Κυβέρνηση για την παρούσα κατάσταση καθώς το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι αγρότες μας σχεδόν 10 χρόνια τώρα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την έλλειψη εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα. Αν σήμερα βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση ευθύνεται η Κυβέρνηση, που δεν έπραξε κάτι νωρίτερα. Καθυστέρησε πολύ και αυτή τη στιγμή περίπου το 80% σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό έχει φύγει από την χώρα. Για το θέμα αυτό έχουμε καταθέσει αρκετές ερωτήσεις και αναφορές, αλλά καμία ουσιαστική απάντηση».

Επιπρόσθετα, η εν λόγω Τροπολογία, σύμφωνα με την κ. Σπυριδάκη, δεν επιλύει το πρόβλημα των εργατών γης καθώς δεν προβλέπει κάποιο μέτρο ποσοτικής αύξησης των εργατικών χεριών. Παρόλα αυτά, με τη νομιμοποίηση της εργασίας των εργατών γης, ο αγρότης πλέον θα μπορεί να παρουσιάζει στο Κράτος το πραγματικό κόστος εργασίας, αφού μέχρι πρότινος και λόγω του καθεστώτος της παράτυπης εργασίας δεν μπορούσε να δηλώσει τα πραγματικά του έξοδα.

Στη συνέχεια, κατέθεσε τις ανησυχίες της αναφορικά με τον μηχανισμό υλοποίησης των διαδικασιών που προβλέπει η Τροπολογία, καθώς οι αρμόδιες διαχειριστικές αρχές – που εν προκειμένω είναι οι υποστελεχωμένες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις – βρίσκονται καθηλωμένες σε έναν μη διαχειρίσιμο όγκο αιτήσεων με 250.000 αιτήσεις να βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα. Επιπλέον, απαντήσεις πρέπει να δοθούν σε ζητήματα που αφορούν: «τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τη λειτουργία τους, τις μετακλήσεις, το εργόσημο σε όλες τις βαθμίδες, τις βελτιώσεις ώστε να εφαρμοστούν όλες οι διακρατικές συμφωνίες – που παρόλο που έχουν ψηφιστεί δεν μπορούν ακόμα να εφαρμοστούν αποτελεσματικά.»

Κλείνοντας, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Σπυριδάκη, κάλεσε τον Υπουργό να απαντήσει στα δύο φλέγοντα ερωτήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο αναφορικά, πρώτον, με το εάν θα μπορούν οι εργάτες που θα έρθουν νόμιμα να δουλέψουν στη χώρα να ταξιδέψουν μόνο προς την πατρίδα τους, και δεύτερον, εάν θα ασφαλιστούν στο ΙΚΑ ή στον ΟΓΑ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com