Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας για το Αιολικό της Επισκοπής : «Αδιαφανείς διαδικασίες, κρυφές συναλλαγές με τους επενδυτές, δωροληψία για εξαγορά συνειδήσεων, κλίμα εκφοβισμού και συκοφάντησης όσων αντιστέκονται»

Συνεχίζουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους οι κάτοικοι της Ιεράπετρας αντιδρώντας στην «καταστροφική για τον τόπο» όπως την χαρακτηρίζουν, εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή και  σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν’
«Στις 10 και 11 Μαΐου 2020  δεκάδες πολίτες του δήμου Ιεράπετρας επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο Ισθμός Ιεράπετρας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Επισκοπής.
Στο σημείο αυτό γίνονται εργασίες για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες. 
Και μετά την αυτοψία που έγινε διαμαρτυρόμαστε εντόνως για τις διαδικασίες αδειοδότησης του ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ το οποίο:

• ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ: Στον ενιαίο αρχαιολογικό χώρο στον σπουδαιότατο ιστορικό χώρο του βορείου τμήματος του Ισθμού της Ιεράπετρας (όπως λέει το 517 ΦΕΚ του 2000) ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ.

• ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

• ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ.

• ΜΕ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ, ΔΙΑΤΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ στις οποίες συμμετείχαν η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ, υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και η ίδια η κ. Μενδώνη η υπουργός.
Σημειώθηκαν σοβαρές παρατυπίες που θα έπρεπε να είχαν ήδη επιφέρει την άμεση ανάκληση της αδείας, εκ μέρους της Πολιτείας.

Για το θέμα αυτό συλλέχθηκαν εκατοντάδες υπογραφές, έγιναν κινητοποιήσεις και υπήρξαν ΟΜΟΦΩΝΕΣ αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας του Κάτω Χωριού και φορέων της περιοχής, κατά του αιολικού πάρκου μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Κατατέθηκε προσφυγή στο Υπουργείο Πολιτισμού, η οποία έγινε δεκτή από την προηγούμενη υπουργό κ. Μυρσίνη Ζορμπά, που παρέπεμψε την υπόθεση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ όμως αυτή εξετασθεί, η νέα υπουργός, η κ. Μενδώνη, κατόπιν πολιτικής εντολής αναιτιολόγητα και αιφνίδια, ανακάλεσε την απόφαση της προκατόχου και ΔΕΝ επέτρεψε στο ΚΑΣ να εξετάσει την υπόθεση.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, τώρα όχι μόνο κωφεύει στις εκκλήσεις των πολιτών να αναλάβει δράση, αλλά ανέχεται και καλλιεργεί, το έκρυθμο κλίμα που υπάρχει στην κοινότητα Κάτω Χωριού, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της κοινότητας.
Αδιαφανείς διαδικασίες, κρυφές συναλλαγές με τους επενδυτές, δωροληψία για εξαγορά συνειδήσεων, κλίμα εκφοβισμού και συκοφάντησης όσων αντιστέκονται.

Δημιουργούνται επίσης σοβαρά ερωτηματικά.
Εφόσον υπάρχει ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ιεράπετρας, πως επετράπη η διάνοιξη και οι χωματουργικές εργασίες ευρείας κλίμακας από την Επισκοπή προς την περιοχή που θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες, όταν αυτό το απαγόρευε ρητώς η άδεια που εξέδωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου;
Διερωτώμεθα αν δόθηκε, η απαιτούμενη άδεια διέλευσης από τον δήμο, στα φορτηγά που μεταφέρουν τα εξαρτήματα των ανεμογεννητριών, όπως ο νόμος προβλέπει;
Διότι αν δόθηκε, η δημοτική αρχή, φέρει σοβαρές ευθύνες.
Πώς επιτρέπει η δημοτική αρχή να τοποθετείται ανεμογεννήτρια ακριβώς δίπλα σε αγροτικό δρόμο, αρμοδιότητας της, ουσιαστικά κλείνοντας τον;
Η τοπική αυτοδιοίκηση, δεν πρέπει να εναντιώνεται στην βούληση των πολιτών, θα πρέπει να συνεργάζεται μαζί τους, όπως πριν λίγους μήνες έκανε υιοθετώντας την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ Ιεράπετρας κατά της επένδυσης και όχι με την αλλαγή της τακτικής της να προωθεί, ουσιαστικά, την επένδυση αδιαφορώντας για τις συνέπειες και το μέλλον του τόπου. Οι πολίτες της Ιεράπετρας, που κλείσαμε στις 11/5/2020 τον δρόμο στα φορτηγά που κουβαλούσαν τις ανεμογεννήτριες, αισθανθήκαμε πλήρη απογοήτευση αλλά και έντονη αγανάκτηση, με την απουσία του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής από την κινητοποίησή μας.

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ.
ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΗΔΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ.

ΑΥΤΕΣ είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ και όχι ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ»

Η επόμενη ανοικτή συνέλευση της Επιτροπής, θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 14/5/20 στις 6:00 μμ στον ανοικτό χώρο της πλατείας του Κάτω Χωριού.

Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας για το Αιολικό της Επισκοπής.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com