Με 5,5 ευρώ φόρο θα επιβαρυνθεί το λίτρο η παραδοσιακή Ρακή

Ακούστε εδώ το ηχητικό απόσπασμα




Ιδιαίτερα ανήσυχος για το μέλλον της παραδοσιακής ρακής είναι ο πρόεδρος των Παραδοσιακών  αποσταγματοποιών νομού  Λασιθίου  Γιάννης Καναβάκης μιλώντας στο Λατώ FM και την εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» με το Νίκο Σγουρό. Ο κ. Καναβάκης δήλωσε μεταξύ άλλων «Είναι μια δύσκολη στιγμή για μας και θα διαλύσουν τα πάντα. Δεν θα το αφήσουμε έτσι ετοιμαζόμαστε για διαμαρτυρίες. 380.000 οικογένειες ασχολούνται με την αμπελουργία. Εάν οι μεγάλες ποτοποιίες πάρουν την διακίνηση της τσικουδιάς και του τσίπουρου  στα χέρια τους θα το κάνουν όπως με  το ούζο όπου πια δεν υπάρχει αμπελουργία στις περιοχές που παραδοσιακά παρήγαγαν ούζο γιατί γίνεται με χημική αλκοόλη.  Με αυτόν τον τρόπο καταστρέφεται ο πρωτογενής τομέας. Στο νομό μας ασχολούνται με την παραγωγή περίπου 15000 άνθρωποι  Εάν ισχύσουν όλα αυτά τέρμα η αμπελουργία. Εκεί που πληρώναμε μέχρι σήμερα 0,59 / λίτρο μας πάνε στα 11 ευρώ και στην καλύτερη περίπτωση στα 5,5 ευρώ / λίτρο. Ποιος θα πάει να ασχοληθεί μετά. Είναι μια παράδοση που ξεκινάει στο νησί μας από τη Μινωική εποχή δεν μπορούνε να μας την καταργήσουν με αυτόν τον τρόπο, μιλάμε ουσιαστικά για απαγόρευση . Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, θα δούμε τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Δεν περιμέναμε τόσο σύντομα την απόφαση αυτή. Προσπαθήσαμε να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις. Με τον αείμνηστο νομικό μας σύμβουλο Αντώνη  Βγόντζα  είχαμε κάνει  παρέμβαση  και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο η οποία είχε απορριφθεί με την αιτιολογία ότι πρόκειται για διαφωνία του ελληνικού κράτους με την ευρωπαϊκή επιτροπή. Προσπαθήσαμε  δια μέσου των υπουργείων οικονομικών και εξωτερικών τα οποία όμως δεν δέχτηκαν οι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης να συνεργαστούν και τώρα με το που άλλαξε η κυβέρνηση εμφανίστηκε αυτή η απόφαση.

Είναι μια παρέμβαση των ντόπιων και ξένων μεγάλων συμφερόντων. Υπάρχει πολύ χρήμα στις ποτοποιίες . Το παράπονο μας είναι ότι δεν δέχτηκαν καμία συνεργασία και βοήθεια από εμάς. Αυτό το θέμα είχε ξανατεθεί το 2012, αποτράπηκε, τα πήρανε πίσω με παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης. Πιστεύω ότι αν είχαμε μια συνεργασία όπως εκείνη που είχαμε με τον υπουργό αγροτικής  ανάπτυξης με τους υπουργούς οικονομικών και το υπουργείο εξωτερικών τα αποτελέσματα θα ήτανε διαφορετικά.

Αυτή η απόφαση πρακτικά σημαίνει μια επιβάρυνση ύψους 11 ευρώ ανά λίτρο αν το παραγόμενο ποτό είναι 40 βαθμούς με προϋποθέσεις  μπορεί να πάει στο 50% του φόρου που σημαίνει θα πάει στα 5,50 ευρώ/λίτρο. Αυτές τις προϋποθέσεις θέλουμε να δούμε. Θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με την κυβέρνηση να δούμε πως και πότε θα εφαρμοστεί». 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com