Μεσσηνία: Παιδιά περπατούν 3,5 χιλιόμετρα μέσα στο κρύο για να φτάσουν στο σχολείο

Θλίψη προκαλεί η είδηση πως σε έναν οικισμό μόλις 20 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα δύο μαθητές κινδυνεύουν -παρά τη θέλησή τους και τη θέληση των γονιών τους- να διακόψουν τη φοίτησή τους στο σχολείο, γιατί δεν μπορούν να πάνε, καθώς δεν υπάρχει λεωφορείο.

Καθημερινά, επί δύο φορές, πρωί και μεσημέρι, είναι αναγκασμένα να περπατούν 3,5 χιλιόμετρα μέσα στο κρύο για να φτάσουν στο κοντινότερο σημείο που περνάει το λεωφορείο.

Και μπορεί για τη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως αναφέρει το tharrosnews.gr, να έχει ορισθεί δρομολόγιο με ταξί, προκειμένου να γίνεται η μεταφορά τους, όμως μέχρι σήμερα ο διαγωνισμός είναι άγονος και κανείς δεν έχει δεχτεί να το εκτελεί. 

Δυστυχώς, από την Περιφέρεια, παρά τις οχλήσεις, δεν έχει ληφθεί κανένα άλλο μέτρο που θα λύσει το πρόβλημα, ενώ από χθες υπήρξε παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς η μητέρα των παιδιών αναγκάστηκε να κάνει αναφορά, μεταξύ άλλων, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, το υπουργείο Παιδείας και τον Συνήγορο του Πολίτη.

Σε κάθε περίπτωση, η μεταφορά των μαθητών είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και πρέπει με κάθε τρόπο να βρίσκει λύσεις, ώστε οι μαθητές να συνεχίζουν να πηγαίνουν στο σχολείο τους. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι δύο μαθητές, της τρίτης Γυμνασίου και της τρίτης Λυκείου, διαμένουν μόνιμα με τη μητέρα τους (καθώς ο πατέρας τους βρίσκεται στο εξωτερικό) στον οικισμό Καλλιανέικα Δολών, που ανήκει στο Δήμο Δυτικής Μάνης. 

Η μητέρα αναγκάζεται καθημερινά (κι αυτό όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες) να περπατά με τα παιδιά της επί 3,5 χιλιόμετρα, προκειμένου από το σπίτι τους να κατεβούν στις Κιτριές και τα παιδιά να πάρουν το λεωφορείο για Καλαμάτα. Το μεσημέρι πρέπει να περπατούν άλλα 3,5 χιλιόμετρα για να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας

Η μητέρα και οι δύο μαθητές συνεχίζουν να ξυπνούν καθημερινά στις 6 το πρωί και να περπατούν επί 45 λεπτά μέχρι να φτάσουν στον κεντρικό δρόμο και να επιβιβασθούν τα παιδιά στο διερχόμενο λεωφορείο. Τις μέρες, μάλιστα, που επικράτησε έντονη βροχόπτωση και κρύο, τα παιδιά δεν μπόρεσαν να πάνε στο σχολείο και ήδη έχουν κάνει απουσίες για αυτό το λόγο.

Επίσης, όπως σημειώνει η μητέρα τους, εξαιτίας αυτής της ταλαιπωρίας καθημερινά φτάνουν εξαντλημένα στο σχολείο και αυτό επηρεάζει την απόδοσή τους.

Πρόσφατα η ίδια έστειλε ενημερωτικό σημείωμα για την κατάσταση αυτή στην εισαγγελέα Πρωτοδικών, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μεσσηνίας, στο υπουργείο Παιδείας, στο Συνήγορο του Πολίτη, στο Δήμο Δυτικής Μάνης και στα σχολεία των παιδιών. 

Σε αυτό επισημαίνει πως, εάν άμεσα δεν επιλυθεί το ζήτημα από τους αρμόδιους φορείς, τότε θα αναγκασθεί να διακόψει τη φοίτηση των παιδιών από τα σχολεία τους.

Η επιστολή αυτή μέχρι στιγμής κινητοποίησε το υπουργείο Παιδείας, το οποίο με εξαιρετικά επείγον έγγραφό του προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και να λυθεί το πρόβλημα με τη μεταφορά των συγκεκριμένων μαθητών.


Πηγή: Μεσσηνία: Παιδιά περπατούν 3,5 χιλιόμετρα μέσα στο κρύο για να φτάσουν στο σχολείο | iefimerida.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com