Κατολίσθηση και πλημμύρες από τη βροχή στη Σητεία

Ακούστε εδώ το ηχητικό απόσπασμα

Φωτογραφία πηγή neakriti.gr

Οι έντονες βροχοπτώσεις τα ξημερώματα της Τετάρτης στο νομό Λασιθίου κυρίως σε Πάνω Μεραμβέλλο και Σητεία με την περιοχή της  Σητείας να αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα. Σε πολύ μικρό  διάστημα λίγων  ωρών έπεσαν 65 χιλιοστά βροχής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα  να υπερχειλίσει ο παραπόταμος Σκλαβεδιάκος στο σημείο που συναντάται με τον Παντέλη και εκβάλλει στην παραλία της Σητείας μεταφέροντας μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών. Από την ορμή των νερών πλημμύρισαν ελαιώνες και κήποι στην περιοχή. Μετά τις 10 το πρωί έπεσε η στάθμη και  συνεργεία του Δήμου ξεκίνησαν τον καθαρισμό της παραλίας. Μικρά προβλήματα εντοπίστηκαν  και στο βόρειο οδικό άξονα Κρήτης στο ύψος του  Καβουσίου- Σητείας στον  Πλάτανο με κατολίσθηση η οποία αντιμετωπίστηκε από τη ΔΕΣΕ και την τροχαία, ο δρόμος είναι ανοιχτός.
Για τα προβλήματα που ανέκυψαν στη Σητεία από την τελευταία βροχόπτωση μίλησε στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά» με τη Δέσποινα Κουτάντου  ο Δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης

«Μέχρι τη λήξη της θητείας μας δεν ξέρω και γω τι άλλο θα μας τύχει… που ξανακούστηκε εν μέσω θέρους να έχουμε τέτοιο ύψος βροχοπτώσεων.Από τη Λάστρο μέχρι και το Παλαίκαστρο όλη αυτή γραμμή τις πρωινές ώρες ένα τεράστιο ύψος βροχόπτωσης από 70  έως 90 χιλιοστά μέσα σε δύο ώρες» δήλωσε στο Λατώ fm στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά» και στη Δέσποινα Κουτάντου ο Δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης. «Αποτέλεσμα ο Σκλαβεδιάκος που έχει μετατραπεί σε ποταμό μετά και τις τελευταίες βροχοπτώσεις να ξανά σπάσει και  παρόχθιες ιδιοκτησίες που είχανε καταστραφεί με την προηγούμενη μεγάλη θεομηνία στις 7 Απριλίου να ξανα καταστραφούνε, φέρνοντας σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες. Το θέμα είναι ότι δεν μπορούν να αποζημιωθούν γιατί είναι μικροί ιδιοκτησίες και δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Έχουν λοιπόν δίκιο οι αγρότες που φωνάζουν να αλλάξει ο κανονισμός. Έχουμε περιπτώσεις συμπολιτών που ήρθαν και σήμερα το πρωί στο γραφείο, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες έκαναν έξοδα της τάξεως των 1000 – 2000 ευρώ για να ξανά φυτέψουν τους κήπους τους και καταστράφηκαν… αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα.   Αγροτικοί δρόμοι που αποκαθιστούσαμε και ήταν σε φάση ολοκλήρωσης καταστράφηκαν και πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή. Από την Περιφέρεια έχει ξεκινήσει μια μελέτη για έργο ύψους 1.5 εκατ. ευρώ   με στόχο να  γίνουν παρεμβάσεις με συρματο-δέματα όπως τα λένε οι τεχνικοί για να σταθεροποιηθούν οι όχθες  του Σκλαβεδιάκου και του Πατέλη ποταμού που δημιουργούνε και τα περισσότερα προβλήματα. Πιστεύω με την ολοκλήρωση αυτού του έργου θα αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα αυτά»

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com