Ο 44χρονος Βρετανός σεφ, ευχαρίστησε το προσωπικό και τους προμηθευτές που «έδωσαν την καρδιά και την ψυχή τους» στα εστιατόρια, που άλλαξαν ουσιαστικά την εικόνα της εστίασης στο Νησί. «Εκτιμώ ιδιαίτερα πόσο δύσκολο είναι για όλους όσους επηρέασε αυτή η κατάσταση. Ξεκινήσαμε με τα Jamie’s Italian το 2008 επειδή θέλαμε να φέρουμε κάτι καινούργιο στις υπηρεσίες προς τα μέσα εισοδήματα, με πολύ καλά προϊόντα, υψηλά στάνταρντ για την εκτροφή των ζώων και μία εκπληκτική ομάδα που μοιράστηκε το πάθος μου για καλό φαγητό και άψογη εξυπηρέτηση. Και το καταφέραμε με επιτυχία», καταλήγει.

 

Η αλλαγή στο τοπίο της εστίασης και η «πτώση»

Ο Γουίλ Ράιτ, στέλεχος των διαχειριστών της KPMG αναφέρει: «Το τρέχον εμπορικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις του τομέα της εστίασης είναι πιο δύσκολο από ποτέ. Οι υπεύθυνοι του Jamie Oliver Restaurant Group, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σταθεροποιήσουν την εταιρεία τους απέναντι στα αυξανόμενα κόστη και την εύθραυστη καταναλωτική εμπιστοσύνη. Εντούτοις, μετά από μία διαδικασία πωλήσεων που είχε στόχο να φέρει νέες επενδύσεις στις επιχειρήσεις αλλά απέτυχε, η ομάδα πήρε τη δύσκολη απόφαση να ορίσει διαχειριστές».
Τους τελευταίους μήνες, η εταιρεία αναζητούσε αγοραστές καθώς ο Όλιβερ είχε αποφασίσει να πουλήσει εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού στην αγορά της casual εστίασης, την ώρα που άλλες μεγάλες αλυσίδες κλείνανε υποκαταστήματα. Κάποιοι πράγματι ενδιαφέρθηκαν να αγοράσουν, ο σεφ έβαλε προσωπικό κεφάλαιο 4 εκατ. στερλίνων για να στηρίξει τις επιχειρήσεις, αλλά τελικά δεν ολοκληρώθηκε κάποιο deal.
Οι τάσεις των καταναλωτών πλέον έχουν αλλάξει, με αποτέλεσμα full-service εστιατόρια, «τύπου» Jamie’s Italian, να βλέπουν κάθε χρόνο τις πωλήσεις τους να πέφτουν κατά 6%, αναφέρουν ειδικοί της αγοράς.
Η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα στο Νησί, οδηγεί τους καταναλωτές σε πιο φθηνές λύσεις, σε φαγητό που προσφέρουν τα café ή σε μαγαζιά μέσα σε αγορές ή πολυκαταστήματα.
Οι πωλήσεις στο Jamie’s Italian «βυθίστηκαν» κατά 11% τον τελευταίο χρόνο, με 12 εστιατόρια να κλείνουν και 600 άτομα να μένουν χωρίς δουλειά…
Το 2015 ο διάσημος σεφ έκλεισε το τελευταίο κατάστημα της αλυσίδας με μαγειρικά σκεύη «Recipease» και δύο χρόνια μετά, το τελευταίο από τα θεματικά εστιατόρια του UnionJacks.
Τον Οκτώβριο του 2017, ο Όλιβερ αναγκάστηκε να σταματήσει την έκδοση του περιοδικού του «Jamie» μετά από 10 χρόνια. H επιχείρηση του Βρετανού υπέστη ζημιά 20 εκατομμυρίων στερλίνων το τελευταίο έτος και όλα δείχνουν ότι η επιχειρηματική «συνταγή» του Τζέιμι Όλιβερ «χάλασε» οριστικά. Εκτός και αν ο πετυχημένος σεφ, «μαγειρέψει» νέες ιδέες στο κεφάλι του.
ΠΗΓΗ : NEWS.GR