Ξεκινούν τα έργα στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο- Αυτή θα είναι η τελική της μορφή

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα αναβάθμισης, στο κέντρο του Ηρακλείου, ξεκινά εντός του μήνα Νοεμβρίου καθώς τοποθετείται η περίφραξη και ξεκινούν οι εργασίες για την ανάπλαση στην πλατεία Ελευθερίας.

Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης στην πλατεία έχει οριστεί στον ένα χρόνο, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2024 οι Ηρακλειώτες θα απολαμβάνουν την εμβληματική νέα πλατεία Ελευθερίας.

Σημειώνεται ότι η πλατεία, με τη μορφή που έχει σήμερα, παραδόθηκε προς χρήση στα τέλη της δεκαετίας του 1990, βασισμένη σε μελέτη του 1993!

«Ένα από τα πιο σημαντικά έργα στο Ηράκλειο ξεκινά αυτό το φθινόπωρο. Ευχής έργον είναι μέχρι το τέλος του 2024 να χαιρόμαστε μία πιο ανθρώπινη και φιλική πλατεία. Με αυτό το έργο αποκαθίσταται και η συνέχεια μεταξύ του αναβαθμισμένου πάρκου Γεωργιάδη και της πεζοδρομημένης Δικαιοσύνης» δήλωσε στο Cretalive ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης.

plateia eleytherias 0

Οι βασικές αλλαγές αναμόρφωσης της πλατείας έχουν ως εξής:
  1. Η βασική προσέγγιση της μελέτης είναι η αλλαγή της επίστρωσης της πλατείας η οποία έχει φθαρεί με τα χρόνια με κατασπασμένες πλάκες σε μεγάλο βαθμό.
  2. Η αντικατάσταση των χαμηλών φωτιστικών με σύγχρονα φωτιστικά τύπου LED.
  3. Η αφαίρεση περιττών στοιχείων αστικού εξοπλισμού όπως ήταν τα χαμηλά φωτιστικά που έχουν βανδαλιστεί αλλά και κάποια καθιστικά που είναι από μπετόν και τα οποία μόνο πρόβλημα δημιουργούν στη χρηστικότητα της πλατείας.
  4. Η διόρθωση όλων των περιμετρικών προσβάσεων της πλατείας ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής είσοδος όλων των πολιτών και των ΑΜΕΑ.
  5. Η λειτουργική συνένωση της πλατείας και με την Αστόρια και με την Αβέρωφ καθώς και την πλατεία Καζαντζάκη.
  6. Προβλέπεται επίσης η σύνδεση και με το πάρκο Γεωργιάδη μέσω μίας «πράσινης» νησίδας η οποία θα εγκατασταθεί μπροστά από το Ηρώο και την παιδική χαρά που κατασκευάστηκε στην οδό Βίγλας.
  7. Επίσης θα γίνει πλούσια φύτευση πρασίνου στην πλατεία Καζαντζάκη. Στον κεντρικό κορμό της πλατείας επιλέχθηκε η λύση καθιστικών γύρω από τα μεγάλα δέντρα που υπάρχουν ήδη. Έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα για δημιουργία χώρων φύτευσης χαμηλού πρασίνου με πολύχρωμα είδη φυτών γύρω από τα δέντρα.

plateia eleytherias 5.0

Το έργο έχει προϋπολογισμό 2.902.375,50 με ΦΠΑ και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Χρηματοδοτείται τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πρόγραμμα «Παρεμβάσεις σε αστικές περιοχές και στο κτιριακό απόθεμα» – ID 16873 – που έχει ως στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του δημοσίου χώρου όσο και από ίδιους πόρους του δήμου.

plateia eleytherias 3

plateia eleytherias 4.0

Πηγή: cretalive.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com