Ο Καθηγητής Φαρμακευτικής Νανο-Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ Κ. Δεμέτζος στο Λατώ fm: «Σύντομα η έγκριση κυκλοφορίας ακόμη δύο εμβολίων και του ‘κοκτέιλ’ μονοκλωνικών αντισωμάτων – Θα φοράμε μάσκες μέχρι ο ιός να σταματήσει να μεταλλάσσεται»

«Σύντομα αναμένεται η έγκριση κυκλοφορίας άλλων δύο εμβολίων αλλά και του ‘κοκτέιλ’ μονοκλωνικών αντισωμάτων», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής Φαρμακευτικής Νανο-Τεχνολογίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας (Ε.Φ.Ε) Κώστας Δεμέτζος  μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό.

Για τη ροή του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας τόνισε πως «αυτή τη στιγμή έχει κατά κάποιο τρόπο αλλάξει ή θα αλλάξει σχεδιασμός, λόγω των καθυστερήσεων στην παραλαβή εμβολίων από εταιρείες με τις οποίες έχουν γίνει συμφωνίες αλλά και από εταιρείες οι οποίες πρόκειται να δώσουν εμβόλια, τα οποία ακόμα δεν έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό».

Όπως ανέφερε, «το ευρωπαϊκό συμβούλιο ζητάει την επίσπευση της έγκρισης των εμβολίων από δύο εταιρείες, απότις οποίες θα χορηγηθούν εμβόλια, της Astrazeneca και τη Johnson & Johnson, ούτως ώστε να αδειοδοτηθούν πολύ σύντομα. Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι το εμβόλιο της astrazeneca θα εγκριθεί στις 29/1 και μετά από μερικές μέρες, μέσα στο Φεβρουάριο, της Johnson & Johnson που είναι και μία δόση εμβόλιο. Οπότε ελπίζουμε ότι θα έχουμε αύξηση των δόσεων στην Ελλάδα και μία ομαλοποίηση των εμβολιασμών».

Για την έγκριση της χορήγησης της κοχλικίνης στη χώρα μας σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού (άνω των 60 και ατόμων με υποκείμενα νοσήματα), ο κ. Δεμέτζος τόνισε πως «υο υπουργείο Υγείας στη χώρα μας μετά από κλινική μελέτη που έγινε στον Καναδά σε 4.000 ανθρώπους δείχνει ότι δίνει πλεονέκτημα όσον αφορά το ποσοστό των θανάτων και τον περιορισμό της βαριάς νόσησης λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης που έχει.

Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή γίνεται μία πραγματική μάχη επιβίωσης ανάμεσα στον ιό και ανάμεσα στους ανθρώπους. Ο ιός προσπαθεί να επιβιώσει με τις μεταλλάξεις αλλά προσπαθεί και η ανθρωπότητα να επιβιώσει, οπότε τα όπλα του ιού φαίνεται ότι είναι οι μεταλλάξεις οι οποίες κάνει και ο άνθρωπος ψάχνει να βρει τα όπλα για να τον πολεμήσει. Τα όπλα αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε δύο κατευθύνσεις, είναι τα εμβόλια τα οποία είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο και έχει σχέση με την προστασία ενώ τα φάρμακα πρέπει να αρρωστήσει κάποιος για να τα πάρει. Η κολχικίνη είναι ένα από τα φάρμακα αυτά τα οποία εγκρίθηκε από το υπουργείο.

Για τα μονοκλωνικά αντισώματα τα οποία συζητιούνται από αμερικανική εταιρεία, είπε πως «φαίνεται ότι η Γερμανία αυτή τη στιγμή εγκρίνει το πειραματικό φάρμακο μονοκλωνικών αντισωμάτων, δηλαδή μείγμα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων, δεν έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών στη Γερμανία. Φαίνεται ότι και η κατηγορία αυτή των μονοκλωνικών αντισωμάτων προχωράει και ίσως κάποια στιγμή σύντομα να έχουμε εγκρίσεις για την κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη χώρα μας».

Μιλώντας για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που εμφανίστηκε και στην Κρήτη, ο κ. Δεμέτζος τόνισε ότι «εάν υπάρξουν μεγάλες, υπάρχει περίπτωση από ότι λένε και οι εταιρείες αλλά και η επιστήμη να επαναπροσδιοριστούν τα εμβόλια πάλι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και να γίνει μικρή τροποποίηση ώστε να είναι αποτελεσματικά και απέναντι σε μία μεγαλύτερη μετάλλαξη. Αυτό μπορεί να γίνει σε επίπεδο μηνών. Το πρόβλημα που σκέφτομαι, είναι ότι το εάν χρειάζεται πάλι να μπούμε σε κλινική φάση 3 και πάλι να υπάρχει έγκριση από τους οργανισμούς, κάτι που θα δώσει μεγαλύτερη καθυστέρηση. Φαίνεται όμως ότι στην παρούσα φάση τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, για να διατηρήσουν αποτελεσματικότητά τους, θα πρέπει να συνεχίσουμε να προστατευόμαστε και να προστατεύουμε την κοινωνία δηλαδή να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα ακόμα και αυτοί που θα εμβολιαστούν θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα».

Είπε, επίσης, ότι υπάρχει μια συνεχής ανατροπή στα επιστημονικά δεδομένα του ιού. «Έχουμε κατανοήσει το γενετικό τους υλικό, τα χαρακτηριστικά του, αλλά προσπαθούμε να κατανοήσουμε και τη συμπεριφορά του μέσα στην κοινωνία και η συμπεριφορά του μέσα στην κοινωνία εξαρτάται από τη δική μας συμπεριφορά».

Για όλο το 2021, είπε θα πρέπει να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις, κλπ, «μέχρι κάποια στιγμή ο ιός να σταματήσει να μεταλλάσσεται ή να σταθεροποιηθεί οπότε και εμείς τότε θα είμαστε πολύ ήσυχοι και θα τον αντιμετωπίσουμε όπως αντιμετωπίζουμε και τους άλλους ιούς».

Ανέφερε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση το ευρωπαϊκό κέντρο ελέγχου νοσημάτων, έχει δοθεί η εντολή και η Ελλάδα ήδη δημιούργησε αυτό το Εθνικό δίκτυο γονιδιωματικής επιχείρησης για να δούμε τι μεταλλάξεις υπάρχουν στο ελληνικό χώρο. «Θα παίρνονται δείγματα από όλη την Ελλάδα και θα στέλνονται στο Ίδρυμα ιατροβιολογικών ερευνών της ακαδημίας Αθηνών, θα βλέπουμε τι μεταλλάξεις υπάρχουν, θα τα στέλνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτως ώστε να γνωρίζουμε τι μεταλλάξεις υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη για να μπορέσουμε να κάνουμε επιτήρηση επιδημιολογική και να γνωρίζουμε ποια στελέχη εκείνα τα οποία μπορούν να είναι επικρατή και αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη πιθανών νέων εμβολίων πολύ γρήγορα».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com