Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Λασιθίου στο Λατώ fm: «Ο κλάδος δοκιμάζεται, ζητήσαμε άμετρα μέτρα στήριξης – Τα Σφαγεία στις Κουρούνες το Πάσχα θα λειτουργούν»

Για τα πολλά και σοβαρά θέματα που απασχολούν τον κόσμο της κτηνοτροφίας, και ειδικά μέσα στην πανδημία, μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Λασιθίου Γιάννης Μπρόκος στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό, με αφορμή και την επιστολή του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας προς την Πολιτεία με την οποία και ζητεί άμεσα μέτρα στήριξής .

Όπως τόνισε, «ο κλάδος της κτηνοτροφίας δοκιμάζεται διαχρονικά και οι λόγοι είναι πολλοί. Το θέμα είναι ότι με την πανδημία η κατάσταση επιδεινώθηκε γιατί απλά ο χώρος εστίασης έχει κλείσει, η κατανάλωση δεν υπάρχει στα προϊόντα. Βέβαια να πούμε ότι την περίοδο των Χριστουγέννων η τιμή του αρνιού είχε «τσιμπήσει» μέσα κάποια λεπτά δηλαδή πουλήθηκε αρνί με 5 ευρώ. Αυτή τη στιγμή το αρνί είναι στα αζήτητα και όσα πωλούνται, πωλούνται με 4 – 4,20 ευρώ.


Όπως είπε, υπάρχει αδιάθετο αργεί ενώ και το γάλα είναι επίσης σε πάρα πολύ κακή τιμή. «Στην Κρήτη η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων λόγω του ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός στις βιομηχανίες επεξεργασίας γάλακτος, η τιμή στο γάλα είναι χαμηλή. Εμείς στην Κρήτη η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων πουλάμε γάλα γύρω στο 0,80-0,85 συν ΦΠΑ , ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα πουλάνε πάνω από ένα ευρώ. Και αυτό το γάλα που πουλούμε, το πληρωνόμαστε μετά από δύο χρόνια. Η κατάσταση είναι τραγική, όταν αρμέγεις σήμερα τα ζώα σου και πληρώνεσαι το γάλα μετά από δύο χρόνια». 

Πέραν όλων αυτών, υπάρχει και αύξηση με την τιμή των ζωοτροφών. «από τον Δεκέμβριο. Υπάρχει και δεύτερη αύξηση αυτές τις μέρες και πολύ φοβάμαι ότι θα υπάρχει και τρίτη αύξηση τον Απρίλιο. Αυτή τη στιγμή, με σχέση με πέρυσι αγοράζουμε ζωοτροφές πιο πάνω 20% 
και πιστεύω ότι αυτή η αύξηση που θα βγει τώρα το Γενάρη θα πάει στο 30% και τον Απρίλιο θα πάει 40 με 50%. Άρα δεν μπορείς να συντηρήσεις τα ζώα σου, με ότι αυτό συνεπάγεται».

Για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της ελληνικής κτηνοτροφίας που προτείνει ο Σύνδεσμος Κτηνοτροφίας, ο κ. Μπρόκος τονίζει «ότι αυτό έχει συσταθεί από τον τελευταίο κτηνοτρόφο μέχρι τον πρόεδρο του συνδέσμου, έχουν καταθέσει όλοι τις απόψεις τους και έχει γίνει ένα φιλτράρισμα και κατατίθεται μία συγκεκριμένη πρόταση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

Ο ίδιος εξέφρασε και την ανησυχία του για την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς, όπως ανέφερε με τον απερχόμενο υπουργό Μάκη Βορίδη υπήρχε καλή επικοινωνία, ενώ με την αλλαγή και το νέο υπουργό μπορεί, όπως είπε, να χρειαστεί πάλι χρόνο για να υπάρξει συζήτηση και συνεννόηση.

Ερωτώμενος, τέλος, για τα Σφαγεία στις Κουρούνες και για το εάν αναμένονται θετικές εξελίξεις, ο κ. Μπρόκος είπε πως «δεν έχω ακόμη ενημέρωση, το ζητούμενο είναι να λειτουργήσουν τα Σφαγεία. Η εικόνα που έχω εγώ από τον ιδιώτη που είναι πολύ σοβαρός είναι ότι τα Σφαγεία θα λειτουργήσουν άμεσα. Αλίμονο εάν δεν λειτουργήσουν τα Σφαγεία, εμείς ξεκινάμε από δω και πάμε στους γειτονικούς νομούς ακόμα και στο Ρέθυμνο και στα Χανιά και υπάρχει μία μεγάλη ταλαιπωρία. Υπάρχει μία μεγάλη ταλαιπωρία, ένα κόστος το οποίο το επιβαρυνόμαστε εμείς. Τα Σφαγεία θα λειτουργήσουν άμεσα και είμαστε ικανοποιημένοι και καλό θα είναι κάποια στιγμή και σε Σητεία – Ιεράπετρα να υπάρξει μία διαδημοτική εταιρεία να ξεκινήσει ένα καινούργιο μικρό σφαγείο ώστε να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι και από εκεί».

Στην ερώτηση εάν είναι εφικτό να λειτουργήσουν τα Σφαγεία στη Νεάπολη το Πάσχα, ο κ. Μπρόκος είπε πως «ο ιδιώτης μου είπε, ότι θα λειτουργήσουν το Πάσχα. Κουμάντο αυτή τη στιγμή στο κρέας στην Κρήτη, όσο και αν φαίνεται αυτό οξύμωρο, κάνουν τρεις τέσσερις εταιρείεςπου λειτουργούν με βάση το συμφέρον τους. Εάν, π.χ., παράδειγμα μία εταιρεία κρίνει ότι τα σφαγεία στη Νεάπολη δεν τη συμφέρει να σφαγιάζει τα Λασιθιώτικα ζώα, εμείς δεν μπορούμε με το ζόρι να πούμε πηγαίνετε στη Νεάπολη διότι εκεί θέλουμε εκεί. Εγώ ως πρόεδρος των Κτηνοτρόφων θα κάνω ότι μπορώ να στηρίξω τα σφαγεία στη Νεάπολη, που τόσο είχαμε ανάγκη και τόσο θα χαρώ όταν θα λειτουργήσει».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com