Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου: “Κορσές”, πολυβραβευμένη ταινία εποχής

Με μια ταινία εποχής διαφορετική από τις άλλες συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου στις 21:30, στο δημοτικό κινηματοθέατρο REX, παρουσιάζεται η βραβευμένη στις Κάνες ταινία “Κορσές – Corsage”, ένα αλλιώτικο πορτρέτο της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας (της γνωστής περισσότερο ως Σίσσυ).

Με γυναικεία υπογραφή στην σκηνοθεσία, της Αυστριακής δημιουργού Μαρί Κρόιτσερ, επιχειρείται μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση του ρομαντικού μύθου της διάσημης γαλαζοαίματης, με μία αριστουργηματική φεμινιστική ματιά πάνω στη γυναίκα πίσω από τον μύθο. Ο  “Κορσές” είναι παραγωγής 2022 Αυστρίας-Γερμανίας-Γαλλίας, διάρκειας 113’ και πρωταγωνιστούν οι: Βίκι Κριπς, Φλόριαν Ταϊχτμάιστερ, Κόλιν Μόργκαν, Καταρίνα Λόρεντς.

Με ένα αντισυμβατικό δράμα εποχής η Μαρί Κρόιτσερ αναρωτιέται τι συνέβη στην Αυτοκράτειρα όταν μεγάλωσε. Βρισκόμαστε στο 1887, παραμονή των Χριστουγέννων, την ημέρα που η Σίσσυ γίνεται 40 χρόνων, ηλικία που στην εποχή της θεωρείται ηλικία ωριμότητας. Γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει αυτό το ορόσημο και ότι πρέπει να διαχειριστεί την δημόσια εικόνα της, καθώς δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίζεται σαν σύμβολο ομορφιάς.

Μητέρα, σύζυγος, βασίλισσα δύο υπερδυνάμεων, βρίσκεται άβουλη και σιωπηλή, με μοναδικό καθήκον να μη χάσει το κάλλος που ο λαός της τραγουδά στις επίσημες γιορτές. Η απόσταση που τη χωρίζει από τον δροσερό, κοριτσίστικο, απαστράπτουσας ομορφιάς εαυτό της είναι ακριβώς 45 εκατοστά: όση πρέπει να είναι η περίμετρος της μέσης της, που ο κορσές σφίγγει ασφυκτικά. Απομονωμένη, χωρίς καθήκοντα κι ενδιαφέροντα, οφείλει μόνο να χτενίζει περίτεχνα τα μακριά ατίθασα μαλλιά της και… να μην παχαίνει. Κάνει ελάχιστες εμφανίσεις, κάποιες φευγαλέες συναντήσεις με υποψήφιους εραστές, είναι παρούσα και μαζί εντελώς απούσα στα σαλόνια και τις τραπεζαρίες των παλατιών, μελαγχολεί, καπνίζει και παρακολουθεί ανήμπορη τις επιθυμίες της να ισοπεδώνονται.

Ο κορσές κρατά το σώμα της άκαμπτο και βοηθά επώδυνα να συντηρείται η εικόνα της νεότητας και ομορφιάς, που είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της για όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Όμως αυτό που σιγοβράζει μέσα της μια μέρα γίνεται απόφαση. Όταν συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να έχει αυτό που θέλει, αποφασίζει ότι δεν θα ενδώσει στις επιθυμίες του κόσμου που την περιβάλει. Αποχωρεί με το κεφάλι ψηλά, το μεσαίο δάχτυλο σηκωμένο στον αυτοκράτορα-σύζυγο και ξεκινά την επανάστασή της μ’  ένα λυτρωτικό χαμόγελο…

Βραβείο  ερμηνείας στο φεστιβάλ Καννών, καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Λονδίνου και επίσημη υποψηφιότητα της Αυστρίας για Οσκαρ 2023, για μιαν αιρετική βιογραφία, με μοντέρνα οπτική που υποσκάπτει την δομή των ταινιών εποχής. Συναρπαστική αφήγηση και μία αξεπέραστη ερμηνεία από την Βίκι Κριπς, που προσθέτει “προοπτική” στο αντισυμβατικό πορτρέτο μιας διασημότητας, η οποία εξεγέρθηκε ενάντια στην κατασκευασμένη εικόνα της και τα κοινωνικώς επιβεβλημένα στερεότυπα.

Μέσω της ιστορίας της Σίσσυ υπογραμμίζεται η διαχρονικά ασφυκτική (διόλου τυχαίος ο τίτλος του “Κορσέ”) καταπίεση της γυναίκας στο στεγνό πατριαρχικό περιβάλλον και αναδεικνύεται η δύναμη της εικόνας ως μέσο καταξίωσης και αποδοχής. ΄Ομως ο κορσές μπορεί να βγει, αρκεί να το πιστέψει εκείνη που τον φοράει…

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία, τους συντελεστές, φωτογραφίες, αφίσες, trailer, συνεντεύξεις στην ιστοσελίδα της Λέσχης Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου (kileagn.com). 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com