Η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ στο Λατώ fm: «Ήλθαν στην Κρήτη τα πρώτα εμβόλια, ακόμη και στο Σαββατοκύριακο φτάνουν στο Λασίθι – Εργαζόμενος στην πρώτη γραμμή της υγείας ο πρώτος που θα εμβολιαστεί στο νησί»

Έφτασαν τα πρώτα εμβόλια το πρωί της Τετάρτης στην Κρήτη όπως δήλωσε η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και τους Νίκο Σγουρό και Δέσποινα Κουτάντου, με τους εμβολιασμούς να ξεκινούν για τους υγειονομικούς από την προσεχή Δευτέρα 4 Ιανουαρίου. Ακόμη, όπως ανέφερε, δεν υπάρχει ενημέρωση για την τον αριθμό των εμβολίων που έφτασαν στο νησί μας. Στο Λασίθι, είπε, μπορεί να φτάσουν και εντός του Σαββατοκύριακου.

Όπως τόνισε, «είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι διότι και η επιδημιολογική εικόνα του νησιού είναι σε καλά επίπεδα αλλά δεν εφησυχάζουμε και μέσα από τις ευχές θα ήθελα να κρατήσει αυτό κόσμος, ότι χρειάζεται να εξακολουθήσουμε για το επόμενο διάστημα να τηρούμε τα μέτρα, μπορεί να μην είναι ευχάριστο, μπορεί να έχει να έχουμε κουραστεί, είναι ανθρώπινο και το καταλαβαίνω αλλά θέλει προσοχή γιατί μέχρι να πετύχουμε ανοσία στον πληθυσμό θα χρειαστεί ακόμα προσπάθεια. Οπότε είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που κερδίσαμε όλους αυτούς τους μήνες και φυσικά και στο νομό Λασιθίου που είναι εξαιρετική η επιδημιολογική εικόνα, να μην το χάσουμε τους επόμενους. Αυτό έτσι κι αλλιώς που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε την επαρχία σε εμβόλια, τα οποία θα έρχονται από την κεντρική αποθήκη που υπάρχει στην Κρήτη, στα νοσοκομεία όπου θα αποθηκεύονται στα φαρμακευτικά ψυγεία και με απόλυτη εφαρμογή των πρωτοκόλλων ώστε να γίνεται σωστή διαχείριση των εμβολίων».

Η όλη διαδικασία γίνεται, πρόσθεσε, με απόλυτη ασφάλεια και εμπιστευτικότητα από την πολιτική προστασία και το στρατό.

Σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη, ακόμη δεν είναι γνωστό εάν θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί δημόσια και σε κοινή θέα, με την ΥΠΕ να περιμένει και αυτή ενημέρωση από τους αρμοδίους.

Η προτεραιοποίηση, τόνισε, για όσους κάνουν το εμβόλιο, καθορίζεται όχι από τις υγειονομικές περιφέρειες ούτε από το υπουργείο υγείας αλλά από την Εθνική Επιτροπή εμβολιασμού.

Στόχος του υπουργείου, όπως ανέφερε, είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί των υγειονομικών 20 Ιανουαρίου, με κάποιο μικρότερα Νοσοκομεία της Κρήτης, λόγω μικρότερου αριθμού υγειονομικών, να ολοκληρώνουν και από τις πρώτες μέρες την εμβολιαστική κάλυψη.

Για το πότε θα κάνει εμβόλιο ο γενικός πληθυσμός που δεν έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και στους υγειονομικούς, η κ. Διοικήτρια είπε πως «αυτό θα εξαρτηθεί και από τις δόσεις που θα έρχονται σταδιακά στη χώρα από το πότε θα πάρουν έγκριση και τα άλλα εμβόλια που είναι υπό διαδικασία έγκρισης». Συμπλήρωσε πως «είναι μία μεγάλη επιχείρηση, ίσως η σημαντικότερη υγειονομική επιχείρηση που έχει γίνει στο Εθνικό σύστημα υγείας, οπότε πάμε βήμα-βήμα, συνεπείς σε αυτά τα οποία λέμε, για να μην αναφέρουμε κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε. Είναι κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες».

Αναφέρθηκε επίσης στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να κανονίσουν ραντεβού αυτοί που θέλουν να κάνουν το εμβόλιο. «Πρέπει να μιλάνε και με το γιατρό τους, γιατί υπάρχουν πολλά ερωτήματα και οι υγειονομικοί μας είναι εκείνοι που μπορούν να τους βοηθήσουν. Από κει και πέρα, μία εβδομάδα νωρίτερα από την αρχή της εμβολιαστικής κάλυψης στους ηλικιωμένους, θα υπάρχει η δυνατότητα να δηλώνουν το ραντεβού τους με τρεις τρόπους:

– ο πρώτος τρόπος και παροτρύνουμε τους ανθρώπους τους συμπολίτες μας να γραφτούν είναι η άυλη συνταγογράφηση, μία διαδικασία που έχει βοηθήσει πάρα πολύ και έχει κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τους ίδιους τους πολίτες και τις δομές και θα δίνει τη δυνατότητα να έρχεται ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα στο τηλέφωνό του πολίτη ο οποίος είναι στις ομάδες προτεραιοποίησης, όπου θα επικαιροποιείται ραντεβού και θα ‘κλειδώνει’ έτσι ημερομηνία και για την πρώτη και για τη δεύτερη δόση. 

– ο δεύτερος τρόπος, είναι μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr όπου με το ΑΜΚΑ θα μπορεί ο πολίτης όταν ανοίξουν τα ραντεβού να δει εάν ανήκει στην ομάδα που εμβολιάζονται

– για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού από το φαρμακείο ή το ΚΕΠ.

Όπως σημείωσε, «όλα αυτά θα τα δούμε και στην πράξη, θα δούμε αν υπάρχουν και πιθανές αστοχίες που θα διορθώνονται άμεσα, είναι μία επιχείρηση η οποία έχει μία δυναμική. Τα εμβόλια θα γίνονται με τέτοιο συγκεκριμένο και σχεδιασμένο τρόπο ώστε να μην χάνονται εμβόλια, αυτά τουλάχιστον της Pfizer που ξεκινούν έχουν μια διάρκεια πέντε ημερών όπου πρέπει να διενεργηθούν, θα γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει καμία απώλεια εμβολίου».

Για το θέμα του πιστοποιητικού του εμβολιασμού, είπε πως «αυτό που γνωρίζουμε και εμείς, είναι ότι  θα μπορεί ο άνθρωπος ο εμβολιαζόμενος να αναλαμβάνει αλλά για δική του χρήση ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα λέει όποτε εμβολιάστηκε ποιο εμβόλιο έγινε, περιμένουμε και εμείς από το Γενικό γραμματέα περισσότερες λεπτομέρειες, δεν ξέρω αν θα έχει το ψηφιακό πιστοποιητικό και άλλες πληροφορίες. Θα εκδίδεται για αποκλειστικά χρήση προσωπική του εμβολιαζόμενου».

Στο ερώτημα ποιος θα εμβολιαστεί πρώτος στην Κρήτη, η κ. Μπορμπουδάκη είπε πως δεν θα είναι η ίδια «αλλά άνθρωπος που εργάζεται στην πρώτη γραμμή, είτε νοσηλευτής/τρια είτε γιατρός».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com