Ξανθούλα Ντακοβάνου: «RIZITUALS» Σύγχρονες μουσικές τελετουργίες με έμπνευση από το ριζίτικο τραγούδι

Φεστιβάλ – «Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί»

 Συναυλία: Ξανθούλα Ντακοβάνου

«RIZITUALS»

Σύγχρονες μουσικές τελετουργίες με έμπνευση από το ριζίτικο τραγούδι

Feat. Νίκη Ξυλούρη, Ευγενία Δαμαβολίτη – Τόλη

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

 Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις»

Ώρα έναρξης 21:00 (Ώρα προσέλευσης 20:30)  || Είσοδος Ελεύθερη (χωρίς προσκλήσεις)

 

Rizituals: Οι γυναίκες ερμηνεύουν ριζίτικα

Το ριζίτικο τραγούδι και η γυναίκα πρωταγωνιστούν στο νέο έργο Rizituals της Ξανθούλας Ντακοβάνου που έρχεται στo Ηράκλειο Κρήτης για μία παράσταση με την ομάδα Μούσα. Μαζί της θα εμφανιστούν δύο σημαντικές ερμηνεύτριες της κρητικής μουσικής, η Νίκη Ξυλούρη και η Ευγενία Δαμαβολίτη-Τόλη.

 

Με το Rizituals που παρουσιάζεται πρώτη φορά, η τραγουδίστρια Ξανθούλα Ντακοβάνου επανέρχεται στα μουσικά δρώμενα, μετά το έργο της Lamenta, from Epirus Traditions to World Jazz που διακρίθηκε στα world music charts. Μάλιστα, απέσπασε σημαντικές διεθνείς κριτικές και ταξίδεψε μέχρι το Φεστιβάλ της Αβινιόν στη Γαλλία. Αυτή τη φορά, η δημιουργός φέρνει μαζί της σύγχρονες εξερευνήσεις πάνω στις φωνητικές παραδόσεις της Κρήτης, έχοντας τη στήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Το Rizituals ξεκινά με αυθεντικές ριζίτικες μελωδίες, οι οποίες ανήκουν στην πιο παλιά φωνητική παράδοση της Κρήτης και τραγουδιούνται παραδοσιακά γύρω από τις ρίζες των Λευκών Ορέων μόνο από άντρες. Στο έργο, οι αρχετυπικές αυτές μελωδίες αναδεικνύονται από τις φωνές τριών γυναικών που τραγουδούν μεταξύ άλλων σε πολυφωνία, ενσωματώνοντας βυζαντινά και μεσαιωνικά στοιχεία. Εκτός από τη δημιουργό και καλλιτεχνική διευθύντρια της παράστασης Ξανθούλα Ντακοβάνου, θα τραγουδήσουν και η Νίκη Ξυλούρη, μια εμβληματική φωνή της παράδοσης με δικό της προσωπικό ύφος και η Ευγενία Δαμαβολίτη-Τόλη, που έχει χαρακτηριστεί ως νεράιδα του κρητικού τραγουδιού.

 

Ακούμε διασκευές ριζίτικων τραγουδιών αλλά και νέες συνθέσεις της δημιουργού με έμπνευση από τη ριζίτικη παράδοση. Πλαισιώνονται από την πολισχιδή τσελίστα Σοφία Ευκλείδου, μουσικό με μεγάλη πορεία σε κλασικό ρεπερτόριο αλλά και σε τροπικές μουσικές της Μεσογείου και τον αυτοσχεδιασμό και από το Δημήτρη Σιδερή στο λαούτο, ένα μουσικό με βαθιά γνώση της κρητικής παράδοσης αλλά και με δική του, πειραματική προσέγγιση του οργάνου.

Παράλληλα, ερμηνεύει σε πολλαπλά ηχοχρώματα ο δεξιοτέχνης των κρουστών Σόλης Μπαρκή, ειδικός των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου και των frame drums.


Με το έργο Rizituals, η Ξανθούλα Ντακοβάνου και η ομάδα Μούσα φέρνουν μια νέα, πειραματική ματιά στην πανάρχαια φωνητική παράδοση του ριζίτικου τραγουδιού και δημιουργούν επί σκηνής μια σύγχρονη εκστατική τελετουργία.

 

Στο έργο Rizituals συμμετέχουν οι μουσικοί:

Ξανθούλα Ντακοβάνου : Καλλιτεχνική διεύθυνση, τραγούδι, κρουστά             

Νίκη Ξυλούρη: Τραγούδι, κρουστά

Ευγενία Δαμαβολίτη-Τόλη: Τραγούδι

Σοφία Ευκλείδου: Τσέλο
Δημήτρης Σιδερής: Λαούτο

Σόλης Μπαρκή: Μπεντίρ, νταουλάκι, didgeridoo και άλλες κρουστές ιστορίες

 

Η παραγωγή γίνεται από τη ΜΟΥΣΑ ΑΜΚΕ, υπό την αιγίδα και τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Υλοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κρήτη 5+1 Πολιτισμοί 2023.


Με την ευγενική στήριξη των ΑΝΕΚ Lines – Blue Star Ferries.

 

 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ: https://www.heraklion.gr/culture/crete51/crete51.html

Δείτε το σποτ του Φεστιβάλ εδώ:   https://youtu.be/yq7U8h0Q5VA

 

Ακολουθήστε τις σελίδες του Φεστιβάλ στα κοινωνικά δίκτυα:

Facebook:   https://www.facebook.com/festivalcrete.gr

Instagram:  https://www.instagram.com/festivalcrete.gr

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com