ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αγ. Νικολάου: «Σε πορεία διάλυσης το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου!» – Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας 14/12

Ποτέ στην ιστορία του το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, από την ίδρυση του ΕΣΥ, δεν βρισκόταν σε αυτή την άθλια θέση. Γιατροί, προσωπικό αλλά και όλη η τοπική κοινωνία, αγωνιούν τόσο για την δυνατότητα λειτουργίας του όσο και για την ποιότητα των υπηρεσιών που μπορεί πλέον να προσφέρει. Αντίστοιχα προβλήματα βεβαίως έχουν και τα υπόλοιπα νοσοκομεία του νομού που και αυτών η αποδυνάμωσή είναι συνεχής και μη αναστρέψιμη.

Τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου έχουν «παγώσει», ενώ και τα έκτακτα γίνονται μετ’ εμποδίων, λόγω οριακού αριθμού ιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Οι επανειλημμένες «κραυγές αγωνίας» από εργαζομένους, γιατρούς, επικεφαλής τμημάτων-κλινικών το προηγούμενο διάστημα περί του κινδύνου αυτού, δεν φαίνεται τελικά να έπιασαν τόπο.

Οι εκπρόσωποι εργαζόμενων και γιατρών καταγγέλλουν ότι η κομματική διοίκηση με τη συνεχή πίεση για εντατικοποίηση της εργασίας και τη στέρηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, έχει οδηγήσει 8 και πλέον ιατρούς σε αποχώρηση από το Νοσοκομείο, ενώ αρχίζει να αποχωρεί πλέον και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η υπερεφημέρευση, λόγω υποστελέχωσης, η αναστολή ρεπό και αδειών, αλλά και οι στάσιμες εδώ και 15 χρόνια αποδοχές των γιατρών, έχουν οδηγήσει σε κύμα παραιτήσεων γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω τη διαλυτική κατάσταση του Νοσοκομείου. Νέοι γιατροί – ειδικευόμενοι επίσης παραιτούνται γιατί εκτίθενται σε ευθύνες που δεν τους αναλογούν και δεν εκπαιδεύονται στα τμήματα που υπολειτουργούν.

Το Νοσοκομείο λειτουργεί μόνο χάριν της υπερπροσπάθειας των γιατρών, των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού υποστήριξης, στα όρια των αντοχών τους. Στην ίδια κατάσταση βέβαια βρίσκονται όλα τα δημόσια Νοσοκομεία της χώρας ιδίως τα Περιφερικά, στο πλαίσιο μιας πολιτικής υποβάθμισης και αποδυνάμωσης της δημόσιας Υγείας προς όφελος των ιδιωτικών Ομίλων, μιας πολιτικής ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Όμως η Υγεία δεν είναι εμπορεύσιμο είδος. Είναι δικαίωμα όλων και οφείλει να είναι δωρεάν, ποιοτική και συμβατή με τις επιστημονικές εξελίξεις του 21ου αιώνα.

Με την επίσκεψη του στην Κρήτη και με όσα είπε από το Νοσοκομείο Σητείας ο υπουργός υγείας Μιχ. Χρυσοχοίδης προσπαθεί να παραπλανήσει τους πολίτες και να κατευνάσει το κλίμα αγανάκτησης στην κοινωνία της Κρήτης για τη συνεχή υποβάθμιση των νοσοκομείων του νησιού. Όσα εξήγγειλε αποτελούν «κενό γράμμα» από τη στιγμή που δεν βελτιώνονται οι εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες στο ΕΣΥ που έχει ως αποτέλεσμα οι προκηρύξεις μόνιμων θέσεων ιατρών να βγαίνουν άγονες και το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κατηγοριών να παραιτείται και να φεύγει από τα Νοσοκομεία. Αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην υγεία. Μια πολιτική επιλογή που η κυβέρνηση προσπαθεί να την κρύψει με συνεχείς επισκέψεις επικοινωνιακού χαρακτήρα σε νοσοκομεία και με εξαγγελίες προσλήψεων που εν τέλει δεν γίνονται ποτέ.

Απέναντι σε αυτή την κυβερνητική επιλογή την απάντηση μπορεί να τη δώσει μόνο η ίδια η κοινωνία με αγώνα και διεκδίκηση για ουσιαστική αναβάθμιση και σωτηρία των νοσοκομείων και του ΕΣΥ και με απαίτηση για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία.

Οι πολίτες δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και τον περιορισμό της πρόσβασής τους σε δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και από τα συλλαλητήρια τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε Σητεία, Ιεράπετρα , Ηράκλειο και Χανιά.

Στις 14 Δεκέμβρη καλούμε όλο το λαό του Μεραμπέλου και του Λασιθίου, στη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης του Αγ. Νικολάου για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν υγείας και εναντίον της υποβάθμισης του Νοσοκομείου του Αγ. Νικολάου.

Καλούμε εργαζόμενους και πολίτες να έχουν έντονη και δυναμική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας, να μην επιτρέψουμε άλλη υποβάθμιση. Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να διασφαλίζεται με κάθε θυσία.

Απαιτούμε:

• Να μην κλείσει, συγχωνευτεί, καταργηθεί, κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας. • Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων με το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

• Αυξήσεις μισθών υγειονομικών σε επίπεδα που να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες.

• Δωρεάν ολοήμερη λειτουργία δημόσιων δομών υγείας. Όχι στην εφαρμογή του νόμου Γκάγκα που καταργεί την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ.

Όπως τονίζεται και στο πρόγραμμα μας για την υγεία, απέναντι στην πλήρη αποδιοργάνωση του ΕΣΥ που εξαντλεί τις αντοχές υγειονομικών και πολιτών και απέναντι στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο της ΝΔ για λιγότερο Κράτος και περισσότερη αγορά στην Υγεία, που απαξιώνει τις δημόσιες δομές και αυξάνει τις ανισότητες, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αγωνίζεται όχι μόνο για την «επούλωση των πληγών» της δημόσιας περίθαλψης, αλλά και για ένα νέο όραμα για την Υγεία στη μετά-covid εποχή. Με στόχο ένα σύγχρονο και ισχυρό ΕΣΥ που θα

μπορεί να καλύπτει αξιόπιστα περισσότερες ανάγκες και να διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην υγειονομική φροντίδα.

Έτσι αγωνιζόμαστε για:

1. Αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ με ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος.

2. Αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης του ΕΣΥ με μηχανισμό αυτόματης και μόνιμης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, στοχευμένες προσλήψεις, νέες ιατρικές εξειδικεύσεις, στήριξη της επιστημονικής έρευνας.

3. Γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, ένταξη στα ΒΑΕ, αξιοπρεπείς μισθούς στους γιατρούς, νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, φορολογικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες -νησιωτικές περιοχές αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα «άγονα» τμήματα-κλινικές σε όλη τη χώρα.

4. Νέος Χάρτης Υγείας και θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με βάση τα σύγχρονα πληθυσμιακά, συγκοινωνιακά, επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, χωρίς κλείσιμο νοσοκομείων και συρρίκνωση κλινικών-τμημάτων αλλά με συνέργειες δομών και συνολική αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας.

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αγ. Νικολάου

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com