Τόσα περίπου αριθμώνται και στους Νομούς Ηρακλείου και Χανίων ενώ ελάχιστα έχει ο Νομός Ρεθύμνου. Στο σύνολο αυτά υπερβαίνουν, τόνισε, κατά πολύ τα 400 σε όλο το νησί.
Τα Πρωτόκολλα κατεδάφισης έχουν ιεραρχηθεί βάσει οριζόντιων κριτηρίων τα οποία ορίζονται και ελέγχονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και η διαδικασία θα αρχίσει, όπως είπε, γρήγορα και άμεσα.
Τα πρωτόκολλα δεν έχουν αλλάξει τη σειρά τους, είναι κυρίως στο βόρειο τμήμα στο Δήμο Αγίου Νικολάου και κοντά βρίσκεται και ο νομός Ηρακλείου, η Ανατολική Κρήτη δυστυχώς είναι η πρώτη στην καταπάτηση και παραβατικότητα στο χώρο του αιγιαλού και της παραλίας
“Τα χρήματα έχουν υπολογιστεί, είπε, βάσει του τι θα μπορέσει να γίνει σε διάστημα 2-3 ετών. Είχαμε μία με ένα διαγωνισμό και μία εργολαβία η οποία συμβασιοποιήθηκε ένα χρόνο μετά, με μεγάλες ιστορίες, αρκετό πόλεμο, πρόσφυγες, προδικαστικές, δικαστικές – που προβλέπονται βέβαια – μία διαδικασία χρονοβόρα που διήρκησε ένα χρόνο. Αποφασίσαμε και είναι το σωστό να ξεκινήσουν οι διαδικασίες τώρα. Η ομαδική ειδοποίηση, δηλαδή, των πρώτων ομαδικά πρωτοκόλλων για οικειοθελή απομάκρυνση, όπως πάντα γίνεται, έτσι ώστε το αργότερο μέσα σε ένα διάστημα 20 ημερών ο εργολάβος να ξεκινήσει με αυτούς οι οποίοι δεν έχουν προχωρήσει το απομακρύνουν τα αυθαίρετα μόνο τους”.
Όπως ανέφερε η κ. Κοζυράκη, στο Δήμο Αγίου Νικολάου οι κατεδαφίσεις αυτές αφορούν το σύνολο σχεδόν του αιγιαλού και της παραλίας όπου έχουμε δραστηριοποίηση τουριστική, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, κυρίως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και κατά δεύτερον ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες έχουν νόμιμες εγκαταστάσεις και σε κάποιο χρόνο επεκτάθηκαν παράνομα προς τον αιγιαλό και στην παραλία κυρίως με επιφάνειες, με πέργκολες, ελεύθερους χώρους, χώρους πισινών.
Εξάλλου, αναφορικά με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, τόνισε ότι αυτή η διαδικασία ξεκίνησε στη χώρα μας την περασμένη Παρασκευή. Η ανάρτηση για τους Νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου θα γίνει στις 29 Ιανουαρίου, ο νομός Ρεθύμνου και Χανίων στις 12 Φλεβάρη. “Είναι μια ανάθεση που φαίνεται στην πλατφόρμα του κτηματολογίου όπως γίνεται η κτηματογράφηση δηλαδή. Είναι μία διαδικασία που πρέπει να ολοκληρωθεί, να τελειώσουν οι δασικοί χάρτες για να ολοκληρωθεί και να γίνει το κτηματολόγιο. Θα υπάρχει μία περίοδος 3,5-4 μηνών όπου οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν αντιρρήσεις, οπότε από το καλοκαίρι του ’21 αυτές θα εξετάζονται και
αισιοδοξούμε ότι στην Κρήτη εντός του 2022 θα έχουμε κυρωμένους τελικούς δασικούς χάρτες”.
Η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο Λατώ fm: “Αρχίζουν άμεσα οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κατασκευών σε αιγιαλό, παραλίες – 160 τα πρωτόκολλα στο Λασίθι, πάνω από 400 σε όλο το νησί”
Στα 150 με 160 ανέρχονται τα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών σε αιγιαλό και παραλίες στο Νομό Λασιθίου, όπως δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, με τη διαδικασία να αναμένεται να τρέξει άμεσα το επόμενο χρονικό διάστημα.