Συνεργασία Δημοτών: Δέσμευση για μεγάλα έργα και παρεμβάσεις στην Ελούντα

Για την ολοκλήρωση μεγάλων έργων και παρεμβάσεων που θα εγγυώνται την ποιότητα ζωής, τη βιωσιμότητα του υψηλής ποιότητας τουριστικού προϊόντος που παράγει και τη συνέχιση της ανάπτυξης της περιοχής με τα αναγκαία έργα υποδομής και υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας, δεσμεύτηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος – επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία Δημοτών» Θωμάς Χαριτάκης, στη συνάντηση, μαζί με συνεργάτες του, με μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Ελούντας, του Προοδευτικού και του Αθλητικού Συλλόγου Ελούντας, του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Πινών και του Εμπορικού Συλλόγου.

Συζητήθηκε η εξέλιξη σε έργα μεγάλης κλίμακας και σημασίας για την Ελούντα και την ευρύτερη περιοχή. Σχετικά με την ωριμότητα της μελέτης Παράκαμψης του Σχίσματος, ο Δήμος περιμένει, από την Περιφέρεια, τον πίνακα με τους αναγνωρισμένους δικαιούχους, προκειμένου να καταβάλει το, δεσμευμένο από τον προϋπολογισμό, χρηματικό ποσό για τις αποζημιώσεις. Ταυτόχρονα η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας δουλεύει για την επικαιροποίηση των μελετών και τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης. Αφορά ένα έργο πνοής για την Ελούντα, που παρά τις χρόνιες εμπλοκές και παλινδρομήσεις, ωρίμασε η σημερινή δημοτική αρχή και ως συνδυασμός δεσμευόμαστε ότι θα είναι στις προτεραιότητες του προγραμματισμού μας για την ολοκλήρωση και παράδοση σε χρήση, απαλλάσσοντας τον οικισμό του Σχίσματος από το κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα.

Ενημερώσαμε τους τοπικούς παράγοντες της Ελούντας για την εξασφάλιση από τον Δήμο χρηματοδότησης από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάκαμψης για τη κατασκευή της Πλατείας της Ελούντας, ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ. Παρουσιάσαμε εκτενώς τα στοιχεία για το στάδιο ωριμότητας των μελετών και για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης με τη διαχειριστική αρχή του προγράμματος.

Έργο ζωτικό για το μέλλον της περιοχής αποτελεί η κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά νερού από το φράγμα Αποσελέμη στην Ελούντα. Έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, για τη διασύνδεση της Ελούντας – Πλάκας, με το δίκτυο του φράγματος του Αποσελέμη. Η μελέτη εγκρίθηκε και ξεκίνησε η διαδικασία δημοπράτησης.

Βρίσκεται σε εξέλιξη, από τη ΔΕΥΑΑΝ, η μελέτη αντίστροφης ώσμωσης (αφαλάτωση), στην Πλάκα, για την παραγωγή πόσιμου νερού, κάτι που θα αποφορτίσει το δίκτυο στην Ελούντα ενώ θα καλύψει ανάγκες τις περιόδους που κορυφώνεται η τουριστική κίνηση και οι αντίστοιχες ανάγκες σε νερό.
Η ένταξη της Σπιναλόγκας στον κατάλογο της «UNESCO» παραμένει ως στόχος και η «Συνεργασία Δημοτών» ως δημοτική αρχή θα αναλάβει το δύσκολο έργο της συνέχισης της προσπάθειας.

Αυτή η διαδικασία, συνέβαλε στο να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, για τη διασύνδεση της Σπιναλόγκας, με την πόντιση διπλού καλωδίου από το ΔΕΔΔΗΕ, τη μεταφορά του νερού και τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στο νησί που δέχεται δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες ολόκληρη την τουριστική περίοδο. Στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνονται επίσης η εφαρμογή νέας μελέτης φωτισμού του νησιού και η κατασκευή της νέας προβλήτας πρόσδεσης των ημεροπλοίων.
Επίσης, έγινε ενημέρωση για μια σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν τις υποδομές και την ανάδειξη της περιοχής. Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε η μελέτη διαπλάτυνσης και ανάπλασης του δρόμου στα Πηγαϊδάκια. Ο εργολάβος, για την ασφαλτόστρωση του δρόμου Πινές – Πλάκα, εγκαθίσταται τον Οκτώβριο. Υλοποιείται εγκεκριμένη χρηματοδότηση υποθαλάσσιων ερευνών, για τις ενάλιες αρχαιότητες με προγραμματική σύμβαση με την οποία ο Δήμος χρηματοδοτεί την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων για το έργο που θα αναδείξει τον υποθαλάσσιο αρχαιολογικό πλούτο καθιστώντας τον επισκέψιμο, ενισχύοντας το τοπικό τουριστικό προϊόν.

Η εξασφάλιση χρηματοδότησης για το «monitoring» του κόλπου της Ελούντας, προκειμένου να διασφαλιστεί η αειφορία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Σημαντικά θέματα που αφορούσαν την τοπική κοινότητα και τους συλλόγους συζητήθηκαν στη συνάντηση. Συμφωνήθηκε να γίνουν περισσότερα πράγματα για τα παιδιά και τη νεολαία.

Να βοηθήσει ο Δήμος στην ένταξη επιδοτούμενου (Leader, ΕΣΠΑ, κλπ), για την συντήρηση – ανάπλαση του κτιρίου που έχει παραχωρηθεί στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πινών. Να αναδειχθούν τα ιστορικά στοιχείων της περιοχής. Να εμπλουτιστούν τα πολιτιστικά δρώμενα που προγραμματίζονται από το Δήμο για την Ελούντα. Να κατασκευαστεί πρόσθετος όροφος στο ακίνητο του κληροδοτήματος Πουλή, για να στεγάσει ένα μουσείο που λείπει από την Ελούντα. Να συντηρηθεί το Κοινοτικό Κατάστημα, τμήμα του οποίου, χρησιμοποιείται και συντηρείτε από τον Προοδευτικό Σύλλογο. Η αποκατάσταση των εγκαταλειμμένων σχολικών κτιρίων στα χωριά, είναι στους στόχους του συνδυασμού μας ώστε να αποτελέσουν ζωντανές κυψέλες πολιτισμού και κέντρα αναφοράς στις μικρές αυτές κοινότητες. Άλλα θέματα που αναφέρθηκαν ήταν επίσης η βελτίωση του δρόμου από «Elounda Bay» έως Πλατεία Ελούντας, η δημιουργία «Πράσινου Σημείου», η βελτίωση δημοτικού φωτισμού, η ανάπλαση του παραλιακού δρόμου από το λιμάνι έως το Εργοσπάσιο, η ανάπλαση της περιοχής των Αλυκών, η δημιουργία χώρων στάθμευσης, η συντήρηση του γηπέδου και η αντιμετώπιση θεμάτων ασφάλειας, η πρόσβαση και επέκταση αύλειων χώρων στο δημοτικό σχολείο. Όλα αυτά θα ληφθούν υπόψιν στον προγραμματισμό του συνδυασμού.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θωμάς Χαριτάκης, μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκε για τη δημιουργία ΚΔΑΠ στην Ελούντα και την καταβολή πάγιας προκαταβολής στις Κοινότητες.
Για την ευέλικτη αντιμετώπιση θεμάτων καθημερινότητας, τον ισόρροπο προγραμματισμό εκδηλώσεων από τον ΠΑΟΔΑΝ που θα περιλαμβάνει την Ελούντα.


Με εκτίμηση,
Γραφείο Τύπου
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ
Υποψήφιος Δήμαρχος
ΘΩΜΑΣ ΧΑΡΙΤΑΚΗΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com