Συνέντευξη Κ. Μητσοτάκη: Το 41% δεν υπάρχει πια, ευκαιρία να δουν κάποιοι τον κόσμο από πιο χαμηλά

Κατηγορηματικό «όχι» σε πρόωρες εκλογές είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2027. Σε συνέντευξή του στον Alpha χαρακτήρισε «λυτρωτικό το αποτέλεσμα», βεβαιώνοντας ότι «θα προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές, θα πατήσουμε γκάζι, όχι φρένο». Πρόσθεσε δε ότι «βάλαμε ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών, δεν θα τον κατεβάσουμε όμως».

Ερωτηθείς σχετικά, διαβεβαίωσε ότι το υπουργικό Συμβούλιο της προσεχούς Παρασκευής θα διεξαχθεί με τη σημερινή σύνθεση. «Οι υπουργοί αλλάζουν θέση ή φεύγουν», επισήμανε.

Σε ερώτηση περί ανασχηματισμού, τόνισε ότι για εκείνον «το ζύγι είναι αμιγώς επιχειρησιακό», συμπληρώνοντας ότι προσπαθεί να διαλέγει ανθρώπους «που πιστεύω ότι έχουν τις προϋποθέσεις να κάνουν καλά τη δουλειά».«Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε», είπε κατ’ αρχάς ο κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας παράλληλα «ανακουφισμένος». Εξήγησε επ’ αυτού ότι πιστεύει στη σοφία του ελληνικού λαού και «καλύτερα που έστειλε τώρα το μήνυμα. Χρέος μου να το αποκωδικοποιήσω και να προχωρήσω σε διορθωτικές κινήσεις».

Τόνισε ότι ως επί το πλείστον οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. «δεν πήγαν αλλού, έμειναν σπίτι τους, μας είπαν με τον τρόπο τους: “Σας εμπιστευόμαστε, αλλά να γίνετε καλύτεροι”». Σημείωσε δε ότι «αποδοκιμάστηκε η αντιπολίτευση των λεφτόδεντρων», συμπληρώνοντας: «Πήραν 15%, ξεράθηκαν τα λεφτόδεντρα. Το έδαφος της πατρίδας δεν προσφέρεται για τέτοια φυτά».

«Θα αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια με τα όπλα που έχουμε»

Ερωτηθείς για το εάν η ακρίβεια συνήργησε στο εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε «αναμφίβολα», λέγοντας ότι «οι πολίτες μας είπαν ότι η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα, πρέπει να κάνετε περισσότερα». «Θα αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια με τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε, επιμένοντας ότι δεν θα προχωρήσει σε μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Υπογράμμισε δε ότι το κόστος ζωής «πόνεσε πολλές κυβερνήσεις, όχι μόνο τη δική μας» κι αναφέρθηκε στη Γαλλία και τη Γερμανία.

«Η προσδοκία μου είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να κερδίζουν πολύ παραπάνω από το τεκμαρτό», είπε και τόνισε: «Θα έχουμε μόνο επί μέρους διορθώσεις, αλλαγή στον πυρήνα της πολιτικής μας δεν θα υπάρξει».

«Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών μας προκάλεσε ζημιά»

Κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσο επηρέασε την εκλογική συμπεριφορά μερίδας ψηφοφόρων της Ν.Δ. ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση «υπέστη ζημιά από αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία», καθώς «ήμασταν ένα βήμα πιο μπροστά από αυτά που άντεχε το κόμμα μας». Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι ενοχλήθηκαν κάποιοι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Ν.Δ., ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή στον νόμο.

Χαρακτήρισε «λάθος τα περί στροφής προς τα δεξιά», βεβαιώνοντας ότι η Ν.Δ. ακολουθεί τον «υπεύθυνο πατριωτισμό» και σημείωσε ότι «τα προβλήματα δεν έχουν ιδεολογική ταμπέλα».

Ερωτηθείς για το θέμα των Τεμπών και του πόθεν έσχες, που τονίστηκαν προεκλογικά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είπε ότι «δεν υποτιμώ αυτά τα ζητήματα», όμως «δεν ήταν καθοριστικά για τους πολίτες».

«Ανακουφιστικό το ότι δεν έχουμε πλέον 41%»

«Το 41% ήταν ένα ποσοστό που μας έδωσε ο λαός σε μία συγκεκριμένη στιγμή. Το 41% δεν υπάρχει σήμερα κι αυτό είναι ανακουφιστικό αν θέλετε. Δεν μπορεί να με κατηγορήσει κάποιος για αλαζονική συμπεριφορά, αλλά αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά, το 41% είναι ψηλά, είναι η ώρα να δουν τον κόσμο από πιο χαμηλά», υπογράμμισε.

«Ιδρωσα τη φανέλα»

«Ολοι τρέξαμε, δεν αισθάνθηκα ότι από τους υπουργούς μας κάποιοι έμειναν στο περιθώριο», είπε, σημειώνοντας ότι «θα μπορούσαμε να είχαμε τρέξει περισσότερο, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα». Εσπευσε δε να πει ότι ίδρωσε τη φανέλα, «όπως το κάνω πάντα και δεν έχω τύψεις για αυτό».

Οσον αφορά στη μεγάλη αποχή, είπε ότι «έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αυξήσουμε τη συμμετοχή. Δεν μπορούσαμε να παρατείνουμε τη θητεία των αυτοδιοικητικών για να τις φέρω μαζί με τις ευρωεκλογές». Πρόσθεσε δε ότι «ο κόσμος έχει κουραστεί» από τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.

«Θα αποδείξουμε ότι λάβαμε το μήνυμα»

«Οι όποιες φιλοδοξίες κάποιων για ένα πιο ξεκούραστο καλοκαίρι θα διαψευστούν», είπε, επισημαίνοντας ότι «ακούγεται κλισέ, αλλά όταν λες στους πολίτες “μας στείλατε ένα μήνυμα, πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα”, πρέπει να το αποδείξεις και στην πράξη».

Αρα, όπως είπε «αυτοί είναι οι ρυθμοί και θα συνεχιστούν», προσθέτοντας ότι στους άμεσους στόχους του είναι ένα νέο πρόγραμμα στέγασης. Μιλώντας για το ΑΣΕΠ, ήταν αιχμηρός, λέγοντας ότι «δεν λειτουργεί, οι ρυθμοί του είναι απογοητευτικοί». Και συμπλήρωσε ότι θα δοθεί έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας, κυρίως όσον αφορά στην καλύτερη συγκοινωνία.

«Θέλουμε δουλειά και όχι επιδόματα», είπε και ξεκαθάρισε ότι «είναι καθαρό στο μυαλό μου πού πρέπει να δοθεί έμφαση».

«Δεν είμαστε κορόιδα να πληρώνουμε πιο ακριβά»

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βεβαίωσε ότι θα θέσει το θέμα της ακρίβειας και των τιμών, λέγοντας ότι «δεν είμαστε κορόιδα εμείς να πληρώνουμε το ίδιο προϊόν πιο ακριβά». Γνωστοποίησε ότι επικοινώνησε με τον Φρέντι Μπελέρη, εκφράζοντας την ελπίδα «το θέμα να διευθετηθεί και να αναλάβει τα καθήκοντά του».

Οσον αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, σε όλη την Ε.Ε. είπε ότι «το ευρωπαϊκό κέντρο άντεξε», ενώ κληθείς να σχολιάσει την εκλογή των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., είπε: «Εχουμε καλή ομάδα με νέους ευρωβουλευτές, αλλά και πιο έμπειρους».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com