Στην Πράξη: Συνάντηση με την Πολιτιστική και Λαογραφική Εταιρεία Απάνω Μεραμπέλλου

Το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στο Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης, ο επικεφαλής του συνδυασμού “στην Πράξη” και υποψήφιος Δήμαρχος Χάρης Αλεξάκης μαζί με μέλη του συνδυασμού του συναντήθηκαν με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΛΕΑΜ.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκαν τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Λαογραφικό Μουσείο, όπως η συντήρηση του κτηρίου (οροφής, στεγάστρου των διαδρόμων, τοιχίου της αυλής και κουφωμάτων), όπως και η απεντόμωση που πρέπει να πραγματοποιηθεί προκειμένου να προστατευθούν τόσο ο ξύλινος σκελετός της κεραμοσκεπής, όσο και τα εκθέματα από τους μικροοργανισμούς.
Επισημάνθηκε η ανάγκη εξεύρεσης αίθουσας περιοδικών εκθέσεων, καθώς και η αξιοποίηση της Αρχαιολογικής Συλλογής που θα προσδώσει πρόσθετη αξία στο κτιριακό συγκρότημα. Τέλος, βασικό θέμα που αναζητάει την λύση του είναι η καθημερινή λειτουργία του Μουσείου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μια λύση συμβατή με τον χαρακτήρα του και όπως προσδιορίζεται στο καταστατικό του, γιατί επί 40 χρόνια στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά των μελών και των φίλων του.
Κατά την διάρκεια της πολύ φιλικής συζήτησης που ακολούθησε τέθηκαν από την ΠΛΕΑΜ ένα εύρος ζητημάτων που απασχολούν το σύνολο της κοινωνίας της Νεάπολης, όπως η πραγματοποίηση ενός master plan για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου του Δήμου, την αξιοποίηση της οικίας Φθενάκη και της οικίας Πυτικάκη, την αξιοποίηση της κεντρικής πλατείας και του δημοσίου χώρου με σύγχρονο και φιλικό προς τον πολίτη τρόπο, ώστε να σταματήσει να είναι ένα απέραντο parking, μέσα από συνέργειες με επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και φυσικά με το Πολυτεχνείο Κρήτης για την αρχιτεκτονική ανάδειξη των κτιρίων της Νεάπολης.
Κατά το κλείσιμο της συνάντησης επισημάνθηκε από τον Χάρη Αλεξάκη η σημασία που έχει η γνώση και η διατήρηση της ιστορίας όχι μόνο ως τουριστικό εργαλείο προβολής, αλλά και ως μέσο ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, ενώ όλη η ομάδα δεσμεύτηκε στους πρώτους – άμεσους στόχους του προγράμματος να ενταχθεί η αντικατάσταση των κουφωμάτων στην αριστερή πρόσοψη του κτιρίου του Παλαιού Γυμνασίου και η στήριξη των δράσεων της ΠΛΕΑΜ. Ενώ σε επόμενο χρόνο θα συνεχιστεί η διαβούλευση για όλα τα θέματα που τέθηκαν για την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com