«Όχι στη χρεωκοπία της Διάγνωσης και της Υγείας – 10 χρόνια claw back και rebate – Δεν αντέχουμε πια» – Απεργούν οι εργαστηριακοί γιατροί

Με το σύνθημα «Όχι στην χρεοκοπία της Διάγνωσης και της Υγείας – 10 χρόνια claw back και rebate – Δεν αντέχουμε πια» απεργιακές κινητοποιήσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα σε Διαγνωστικά κέντρα και Πολυιατρεία της Κρήτης, στο πλαίσιο παγκρήτιας απεργιακής κινητοποίησης των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της οργανωτικής επιτροπής Εργαστηριακών Γιατρών Κρήτης, οι πάροχοι υπηρεσιών Π.Φ.Υ. διαμαρτύρονται για τις τεράστιες περικοπές αποζημιώσεων από τον ΕΟΠΥΥ, και ζητούν «ανάσα» ρευστότητας που θα καθορίσει την επιβίωσή τους με την κατάργηση κυρίως του «claw back», της υποχρεωτικής δηλαδή, επιστροφής χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ λόγω υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού που φθάνει έως και το 70% των δεδουλευμένων τους, γεγονός που «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής στη χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή».

Η απεργιακή κινητοποίηση θα διαρκέσει από 18 έως 22 Σεπτεμβρίου.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Κρήτης, στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών ιατρών, στην προσπάθεια διάσωσης των ιατρείων τους από την χρεοκοπία που τα οδήγησε η επιβολή του claw back από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., από το 2013, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην από κοινού ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής των Εργαστηριακών Ιατρών Κρήτης: 

Το 2012 εφαρμόστηκε κλειστός προϋπολογισμός (περίπου 350.000.000 ευρώ) για διαγνωστικές εξετάσεις, με στόχο τον έλεγχο της δαπάνης του ΕΟΠΠΥ. Το 2013 που προστεθήκαν και οι ασφαλισμένοι εκτός δημοσίου,  ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ<ΤΣΕΔΕ ΤΥΔΕ ΤΑΠ-ΕΤΒΑ,ΤΑΠ-ΕΤΕ,ΕΤΑΠ κλπ., ο προϋπολογισμός παρέμεινε ο ίδιος.

Την αυξημένη ζήτηση ο ΕΟΠΠΥ την καλύπτει με χρέωση των Εργαστηριακών Ιατρών και όχι με δικό του αυξημένο προϋπολογισμό ως οφείλει. Αποτέλεσμα πλέον και μετά την εκτίναξη της δαπάνης κατά την διάρκεια της πανδημίας, αλλά και στον απόηχο της, (χρόνια νοσήματα που παραμελήθηκαν, εξαίρεση νοσημάτων πλην του κορωνοϊου από τα Νοσοκομεία, επιπτώσεις Long Covid)  να εκτοξευτεί η δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις και οι Εργαστηριακοί Ιατροί να είναι υποχρεωμένοι να επιστρέφουν στον ΕΟΠΠΥ το 60-70 % των δεδουλευμένων τους κάθε μήνα.

Αυτό καθιστά μη βιώσιμο ένα εργαστήριο, λαμβάνοντας υπ’ όψη και το αυξημένο κόστος των αντιδραστηρίων, συντήρησης μηχανημάτων, εφαρμογή ποιοτικού ελέγχου κλπ. Όλα αυτά που εξασφαλίζουν ποιοτικές εξετάσεις στους Έλληνες ασφαλισμένους

Ζητάμε την κατανόηση του κόσμου για τις κινητοποιήσεις μας, που έχουν ήδη ξεκινήσει Πανελλαδικά και ζητάμε την κατάργηση του claw back . Κοινός παρονομαστής στον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει και κρατάει χρόνια είναι  να αποτρέψουμε την χρεωκοπία των εργαστηρίων μας, στην οποία έχει οδηγήσει η πολιτική και ο οικονομικός σχεδιασμός του ΕΟΠΠΥ, αλλά και την χρεοκοπία της ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ στην χώρα μας η οποία θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που προσφέρουμε στους Έλληνες πολίτες έως σήμερα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com