Ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατ. Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου στο Λατώ fm: Δύσκολο να περάσουν ρυθμίσεις διαγραφής χρεών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία – Βούληση της Περιφέρειας μη επιστρεπτέα ενίσχυση σε εστίαση και λιανεμπόριο

Για τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας που ανακοινώθηκαν χθες από τον πρωθυπουργό και παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Οικονομικών μίλησε στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Σταύρος Καρτέρης.

«Όσο επιτείνονται τα περιοριστικά μέτρα τόσο τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας θα επεκτείνονται για όλη τη διάρκεια του 2021. Σίγουρα πλέον χάνουμε το α΄ εξάμηνο του 2021» τόνισε.


Όπως είπε, «ήταν θετικό το κομμάτι της των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας παραβολής που είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό 40-60%  θα είναι μη επιστρεπτέο, είναι κάτι το οποίο το συζητούσαμε τώρα αφού δεν υπήρχε ισορροπία μεταξύ των πρώτων τριών κύκλων και στον επόμενο κύκλο, άρα τοποθετούμε τα πράγματα να έχουν μια ενιαία βάση. Ανοίγει και ο 7ος κύκλος και δίνεται η δυνατότητα να υπάρχει μία πολύ μεγάλη έκπτωση σε περίπτωση που κάποιος θέλει να καταβάλει τα χρήματα εφάπαξ μέσα στο περασμένο έτος υπάρχει δηλαδή μια μεγάλη διευκόλυνση σε ένα μεγάλο ποσό που δεν θα επιστραφεί

Για το κομμάτι των παγίων δαπανών ανέφερε ότι «επιλέγεται από την κυβέρνηση κάποιος που παίρνει όλες τις πάγιες δαπάνες δηλαδή μισθοδοσίες, κλπ, αφαιρεί τις ενισχύσεις που έχει πάρει από άλλα προγράμματα στήριξης και ουσιαστικά τη διαφορά τη μετατρέπει σε ένα κουπόνι για να καλύψει μελλοντικές οικονομικές και ασφαλιστικές εισφορές. Αυτή δεν είναι άμεση ενίσχυση ρευστότητας αλλά μία «ένεση»».

Για το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» είπε πως «το πρώτο αφορούσε κυρίως τα στεγαστικά δάνεια των φυσικών προσώπων, τώρα μπαίνουμε στη λογική και των επιχειρηματικών δανείων θα υπάρχουν για το επόμενο οκτάμηνο επιδότηση και των δόσεων

που σε περιπτώσεις των ελευθεροεπαγγελματιών θα φθάνει μέχρι και τα 600 ευρώ το μήνα και στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων μία μεσαία επιχείρηση θα μπορεί να πάρει μέχρι και 50.000 μηνιαίως το επόμενο οκτάμηνο έναντι δόσεων κεφαλαίου άρα θα καλύψει με αυτό τον τρόπο και το κομμάτι των χρηματοδοτήσεων που έχει πάρει και σε κεφάλαιο. Εμείς ως Οικονομικό Επιμελητήριο είχαμε θέσει σαν προτεραιότητα και το κομμάτι να επιβραβευτούν οι συνεπείς δανειολήπτες και φαίνεται αυτό γιατί μέσα από αυτή την διαδικασία θα μπορεί να καλύψει μέχρι και το 90% των δόσεων κεφάλαιο που θα έχει μία επιχείρηση».

Για τη διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας και τα προγράμματα ενίσχυσης με μη επιστρεπτέο τρόπο, ο κ. Καρτέρης είπε ότι «είναι κάτι δύσκολο θεωρώ. Σίγουρα μπορούμε να μιλήσουμε για αναστολές, για μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας 

Για τα μη επιστρεπτέα προγράμματα, είπε πως «το συζητούσαμε καιρό τώρα από την έναρξη των επισκεπτών προκαταβολών, ένα βήμα έγινε μέσα από τις ελαφρύνσεις των τριών πρώτων κύκλων. Για μένα είναι ένας ‘οδηγός’ η λογική του Ταμείο Ανάκαμψης που ουσιαστικά τα μισά από τα χρήματα αυτά τα χρήματα είναι σε μορφή επιχορηγήσεων στα κράτη-μέλη».

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα επιχορήγησης μέχρι 40.000 ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης. «Ο α΄ κύκλος έκλεισε και είχε τα καλά και τα κακά του, υπήρξε μεγάλη βαθμολόγηση κυρίως σε επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου που ήταν κλειστές και άλλοι κλάδοι όπως είναι η εστίαση όπως είναι το λιανεμπόριο να μην ενισχυθούν από το πρόγραμμα, υπάρχει βούληση από την περιφέρεια να υπάρξουν νέος κύκλος χρηματοδοτήσεων. Ένας επόμενος κύκλος που θα μπορέσει να εντάξει μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων και να ενισχύσει με χρήματα μη επιστρεπτέα θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Για το Ταμείο Ανάκαμψης είπε ότι «μέσα στο α΄ εξάμηνο του ’21 αναμένονται 5 δισ που θα είναι οι προκαταβολές  του κομματιού. Το ένα κομμάτι ενισχύσεων θα είναι σχετικά με την πανδημία ενώ σημαντικό είναι και το κομμάτι των δανείων».

Για τα στοιχεία επί της μείωσης του τζίρου επί πανδημίας σε Κρήτη και Λασίθι, ο κ. Καρτέρης είπε πως «Αυτό που έχουμε ως δεδομένο για το 2020 είναι το κομμάτι των εισπράξεων του τουρισμού, δηλαδή από 18 δισεκατομμύρια εισπράξεις το ’19 πήγαμε στα τέσσερα δισεκατομμύρια εισπράξεις μέσα στο 2020. Από εκεί και πέρα, οι μειώσεις τζίρου διαφοροποιούνται από κλάδο σε κλάδο έχουμε μεγάλο πλήγμα στο κομμάτι της εστίασης, στο λιανεμπόριο έχουμε μεγάλο πλήγμα στο κομμάτι ένδυση και υπόδηση. Έχουμε λοιπόν συγκεκριμένους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο και είναι αυτοί που πρέπει στοχευμένα στους επόμενους κύκλους να μπορέσουμε να δούμε τις ενισχύσεις να πηγαίνουν σε αυτούς». 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com