Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λασιθίου Κ. Καλδής στο Λατώ fm: «Σημαντική και για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού η θωράκιση του οργανισμού με το εμβόλιο της γρίπης – Μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση η διάθεση των αντιβιοτικών από 1η Σεπτεμβρίου»

Μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα γίνεται η διάθεση των αντιβιοτικών στα Φαρμακεία από την 1η Σεπτεμβρίου, όπως είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λασιθίου Κώστας Καλδής, μετά και την ενεργοποίηση του σχετικού Νόμου που είχε πάρει αναβολή τους προηγούμενους μήνες. Πελάτες, έτσι, που πήγαιναν στα φαρμακεία και ζητούσαν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού ή με προφορική εντολή γιατρού, δεν θα μπορεί πλέον να ισχύει.

«Το μέτρο εφαρμόζεται και πάμε σταδιακά σε μία αλλαγή της διάθεσης των αντιβιοτικών που χρειάζονται πλέον συνταγή γιατρού ηλεκτρονική» τόνισε.

Εξαιρέσεις αποτελούν μόνο περιπτώσεις που ένας Ευρωπαίος ασφαλισμένος, π.χ., δεν έχει την σχετική κάρτα του και χρειαστεί μία αντιβίωση ή κάτι έκτακτο, μπορεί και να γραφτεί συνταγή που να μην είναι ηλεκτρονική δηλαδή να είναι χειρόγραφη, «όχι όμως ότι θα το πάρει έτσι το αντιβιοτικό. Επίσης εάν μετανάστης από κάποια δομή του Κράτους χρειαστεί αντιβίωση θα γραφτεί συνταγή και αυτή μπορεί να είναι και χειρόγραφη. Επίσης χειρόγραφα μπορεί να είναι γραφτούν κάποια αντιβιοτικά για τα ζώα και αυτά μπορεί να είναι χειρόγραφα . Επίσης, εάν υπάρχει μια διακοπή ρεύματος και δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονική συνταγογράφηση,  μπορεί να γίνει δεκτή χειρόγραφη συνταγή».

Τώρα πια καταγράφεται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ο γιατρός που δίνει τα αντιβιοτικά – για ποια πάθηση είναι (το είδος, η ποσότητα, σε ποιο φαρμακείο εκτελείται ποια συχνότητα έχει αυτή η καταγραφή, ποιος γιατρός κάνει συνταγογράφησης αντιβιοτικών ή όχι. Υπάρχει γενικά μία καταγραφή στατιστικών στοιχείων που είναι απαραίτητη και έτσι έπρεπε να γίνει τώρα και δεκαετίες γιατί στο εξωτερικό ισχύει αυτό, ενώ εδώ τα πράγματα ήταν διαφορετικά». 

Ο ίδιος έκανε «έκκληση στον κόσμο να προσαρμοστεί, είναι ένα μέτρο που φέρνει μία αναστάτωση, μια αναπροσαρμογή. θα γίνει όμως αποδεκτό και θα προχωρήσει. Θεωρούμε ότι μακροχρόνια αυτό το μέτρο μόνο θα ωφελήσει».

Αναφερόμενος στα εμβόλια της γρίπης, είπε ότι η παρτίδα θα έλθει στα Φαρμακεία τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη με αρχές του Οκτώβρη, που θα προχωρήσει κανονικά σε μια ιδιαίτερη λόγω κορωνοϊού συγκυρία. «Υπάρχει η δέσμευση να έλθουν στην Ελλάδα παραπάνω εμβόλια σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Θεωρώ ότι η διαδικασία θα εξελιχθεί ομαλά. Η συνταγογράφηση θα αρχίσει τις τελευταίες μέρες που Σεπτεμβρίου, τώρα αν πάει κάποιος ναγράψει εμβόλιο, δεν μπορεί να γράφει γιατί δεν του επιτρέπεται να γράφει ακόμα. Οι ποσότητες θα έρθουν σταδιακά στην Ελλάδα, «σπαστά» μέσα στον Οκτώβριο. Πέρσι είχαμε μία αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά φτάνοντας μέχρι τα 3 εκ. εμβόλια, φέτος μπορεί να φτάσουμε πανελλαδικά και τα 4 εκ. εμβόλια».

Καλό θα είναι να γίνει εμβολιασμός Οκτώβριο-Νοέμβριο, γιατί από τη στιγμή που γίνεται το εμβόλιο, θέλει περίπου 15 μέρες για να αρχίσει να δουλεύει πραγματικά και να έχουμε την ανοσία που πρέπει. Η διαδικασία αυτή να γίνει νωρίς, να έχουμε την ‘ασπίδα προστασίας’, τον τοίχο προστασίας νωρίς, αφού η γρίπη σε εμάς επειδή είμαστε πολύ ζεστά κλίματα θα έρθει μετά το Δεκέμβρη. Για αυτό το κάνουμε, για να είμαστε υγιείς και να μην έχει ο οργανισμός να παλέψει και τον ιό της γρίπης και τον κορωνοϊό. Προφανώς είναι ευκολότερη αντιμετώπιση της κατάστασης σε ένα άτομο όταν θα προσβληθεί από κορωνοϊό, να είναι πολύ πιο εύκολη η αντιμετώπιση του όταν έχει κάνει το εμβόλιο της γρίπης».

Ο ίδιος συνέστησε στον κόσμο «να μην υπάρξει πανικός, εμβόλια θα υπάρξουν και έχει προβλεφτεί λόγο και της ιδιαίτερης κατάστασης». 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com