Ο Μανόλης Θραψανιώτης στο Λατώ fm: Απαραίτητη η συνεργασία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου με το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου – Χυδαιότητες και τυμβωρυχία όσα είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης για την τραγωδία στο Μάτι

Για το δημοτικό συμβούλιο για την υγεία στο Δήμο Αγίου Νικολάου όπου και συμμετείχε, τις εξελίξεις με την πανδημία και τα εμβόλια, το νομοσχέδιο για την Παιδεία και πώς επηρεάζει τις σχολές στο Λασίθι αλλά και τη διαχείριση της κακοκαιρίας συνολικά από την κυβέρνηση, μίλησε ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό.

Το συμπέρασμα που εξήχθη, όπως είπε, από το Δ.Σ. ήταν θετικό. «Η υπηρεσία της υγείας προς τον πολίτη ένα κοινωνικό αγαθό είναι κατοχυρωμένο από το σύνταγμα όπως και η δημόσια εκπαίδευση, από εκεί και πέρα και ο εθελοντισμός και η προσφορά, είτε αυτό αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, είτε αφορά τους απλούς πολίτες, έρχεται επικουρικά να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια. Παρόλη την δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία, λόγω των μνημονίων τα οποία έρχονται από το παρελθόν, λόγω της πανδημίας, υπάρχει δυσκολία προφανώς ώστε να κάνει κανείς αυτό που θέλει, όμως μπροστά σε αυτή την κατάσταση νομίζω ότι οποιαδήποτε προσφορά και οποιαδήποτε βοήθεια θα είναι αποδεκτή. Αυτή τη στιγμή η βοήθεια προς την προς τις κοινωνίες είναι απαραίτητη, η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη, γιατί υπάρχουν συνάνθρωποί μας οι οποίοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και αυτό αφορά όχι μόνο την επιβίωσή τους την οικονομική αλλά και την προσφορά της υγείας».

Για Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, σημείωσε ότι «είναι απαραίτητη και αυτό το τόνισαν και άλλοι ομιλητές στο Δ.Σ.. Η πανδημία απέδειξε ότι την ηγεμονία και τον απαραίτητο ρόλο που παίζει το δημόσιο σύστημα υγείας και άρα είναι εκ των ων ουκ άνευ η ενίσχυσή του με κάθε τρόπο.

Για την ενίσχυση της ΤΟΜΥ Αγίου Νικολάου, είπε ότι «αυτό δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με την ενίσχυση των Νοσοκομείων της περιοχής», ενώ είπε ακόμη ότι επί παρουσίας του στο Δήμο Αγίου Νικολάου τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν αιμοληψίες, κλπ από το «Βοήθεια στο Σπίτι» με τη συνεργασία του ΓΝΑΝ. «Είναι σε πρώτη φάση εκ των ουκ άνευ η συνεργασία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου με το Νοσοκομείο» τόνισε σχετικά.

Για τους εμβολιασμούς και το ένα μόνο εμβολιαστικό κέντρο μέχρι τώρα στο Ν. Λασιθίου, είπε πως «το να ξεκινήσει κάποιος από το Παλαίκαστρο ή από την Κάτω Ζάκρο να έλθει στον Άγιο Νικόλαο για να κάνει το εμβόλιο και να επιστρέψει, μόνο η ταλαιπωρία που μπαίνει αυτός ο άνθρωπος είναι πολύ σημαντική».

Για το ψηφισθέν Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είπε ότι «βάζει εμπόδια στην εκπαίδευση στην προσπάθεια των μαθητών των αποφοίτων των λυκείων να περάσουν στα πανεπιστήμια. Επικαλέστηκαν διάφορες αιτιάσεις όπως το ότι κάποιοι υποψήφιοι παραδίδουν λευκή κόλλα, όμως δεν είναι το πρόβλημα αυτό, είναι ένα πρόβλημα το οποίο όμως η λύση του δεν είναι το βάζω περιορισμούς στην εισαγωγή. Με το Νομοσχέδιο, αποκλείονται περίπου 24.000 μαθητές από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση – οι οποίοι κατευθύνονται προς τα Κολλέγια. Τα πτυχία των οποίων η κ. Κεραμέως φρόντισε με νυχτερινή τροπολογία να εξισώσει με τα πτυχία των πανεπιστημίων. Προφανώς και πρέπει να διορθωθούν κάποια πράγματα, όμως δεν είναι αυτό το ‘ βάζω μαχαίρι’ και απαγορεύω σε κάποιους να περάσουν στο πανεπιστήμιο».

Για τις πανεπιστημιακές σχολές στο Λασίθι είπε ότι «δεν υπάρχει κάτι νεότερο».

Για την ελάχιστη βάση εισαγωγής για τις ανώτατες Σχολές είπε ότι έγινε με πρωτοβουλία του Πρύτανη του Μεσογειακού πανεπιστημίου του κ. Κατσαράκη  μία τηλεδιάσκεψη μεταξύ όλων των βουλευτών της Κρήτης. Από το Ηράκλειο συμμετείχε και ο κ. Σενετάκης, από τα Χανιά η κ. Μπακογιάννη, δεν συμμετείχε ο κ. Πλακιωτάκης. Όπως είπαμε, θα πρέπει να γίνει πρόταση και το αποδέχτηκε η κ. Μπακογιάννη να μειωθεί η ελάχιστη βάση ένα βαθμό ώστε να εκλείψει ο κίνδυνος, να μειωθεί ο κίνδυνος να μην κλείσουν κάποια περιφερειακά τμήματα τα οποία είναι αναγκαία – ιδιαίτερα για τον Άγιο Νικόλαο θα ήθελα να πω ότι υπάρχουν υποδομές σύγχρονες και υπάρχει δυνατότητα το Τμήμα Διοικ. Επιστήμης και Τεχνολογίας στα Λακώνια να κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά και θα ήταν κρίμα να δούμε αυτό το τμήμα να μην μπορεί να λειτουργήσει. Ελπίζω να εισακουστεί η κ. Μπακογιάννη και να μην επικρατήσει η άποψη της κ. Κεραμέως».

Σχολιάζοντας, τέλος, τη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας σε επίπεδο κυρίως Αττικής από την κυβέρνηση και όσα δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοϊδης για την τραγωδία στο Μάτι, ο κ. Θραψανιώτης είπε πως «είναι γεγονός ότι υπήρχε μία έντονη κακοκαιρία όμως είναι επίσης γεγονός ότι υπήρχε μία προειδοποίηση από την μετεωρολογική υπηρεσία και από την Πολιτική Προστασία. Αφού υπήρχε η προειδοποίηση θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα πιο μπροστά ούτως ώστε να μην κλείσει η εθνική οδός. Για τον κ. Χρυσοχοΐδη, που πήρε σβάρνα τα κανάλια για να αναφερθεί στο Μάτι, θα ήθελα να επικαλεστώ την ρήση του Λορέντζου Μαβίλη ότι ‘δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις, υπάρχουν χυδαίοι άνθρωποι. Αυτό που έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν χυδαίο. Στο Μάτι είχαμε μια τραγωδία και αυτό δεν το προσπερνάμε και ο Αλ. Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη. Αυτό το έκανε ‘σημαία’ η Ν.Δ. πριν τις εκλογές και μετά, το Σεπτέμβρη του ’19, ο κ. Μητσοτάκης στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή ανέφερε ότι αυτό οφειλόταν στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Και μάλιστα την τοποθέτηση του είπε ότι μέσα σε τέσσερις ώρες έγινε αυτό το φαινόμενο, τονίζοντας μάλιστα ότι τέτοιες πυρκαγιές αντιμετωπίζει συχνά η πυροσβεστική υπηρεσία, όμως σε αυτή την περίπτωση ήταν τόσο ακραίο που δεν πρόλαβε να ακυρωθεί το Μάτι. Υπεύθυνος τότε από την ΕΛ.ΑΣ. ήταν ο κ. Τσουβάλας που σήμερα είναι γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενώ και άλλα στελέχη κρατούν τώρα τις θέσεις τους και έχουν και αναβαθμιστεί. Ο κ. Χρυσοχοΐδης βγήκε στα κανάλια για να κάνει τυμβωρυχία».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com