Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ στο Λατώ fm: Απαιτείται επαρκής ενημέρωση των πολιτών για τους δασικούς χάρτες – Οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων δεν μπορούν να γίνονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά

Για τις εξελίξεις σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο μίλησε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό.

Για την υπόθεση Λιγνάδη και τη συζήτηση χθες στη Βουλή, είπε πως «είχαμε προβλέψει ότι η συζήτηση δεν θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα αλλά θα εξελισσόταν σε μία ‘κοκορομαχία’ μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα, είδαμε αλληλοκατηγορίες και χαρακτηρισμούς οξύς, αντί να πέσουν οι τόνοι και να επιδιωχθεί μία συναίνεση. Γιατί αυτό νομίζω που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι να μην ξαναδούμε παρόμοια περιστατικά, να αυστηροποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο και βεβαίως να υπάρχει και μία ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Είδαμε έναν πρωθυπουργό και έναν τέως πρωθυπουργό να τσακώνονται για παραπάνω από τρεις ώρες πιο πολύ για να κερδίσουν τις εντυπώσεις και πολύ λιγότερο για να μιλήσον επί της ουσίας εμείς διαχωρίσαμε τη θέση μας από αυτή την στάση και των δύο κομμάτων, δηλώσαμε διαθέσιμοι να στηρίξουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία είναι στην κατεύθυνση πραγματικά να διασφαλίσουμε τις αθώες ψυχές των παιδιών και να μην επιτρέψουν να συμβούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον. Και έχουμε δείξει νομίζω όλο αυτό το διάστημα με την υπεύθυνη στάση μας ότι είμαστε πάντα παρόντες όποτε χρειαστεί για να θωρακίσουμε και την χώρα αλλά και  τους θεσμούς και τις δομές της πατρίδας μας».

Για το εάν το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι πρέπει να παραιτηθεί η υπουργός Πολιτισμού, ο κ. Κατρίνης είπε ότι «από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός πήρε το θέμα πάνω του, η πολιτική ευθύνη αφορά συνολικά την κυβέρνηση. Κανένας δεν έκανε συνειρμό ανάμεσα στην κ. Μενδώνη και στον τέως διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, όμως υπήρχε μία προσπάθεια από την αρχή όλο το θέμα να υποβαθμιστεί

Στη συνέχεια με μία άκρως επιθετική συμπεριφορά του υπουργείου πολιτισμού με χαρακτηρισμούς,  όλο αυτό λοιπόν δημιουργεί ένα κλίμα νοσηρό που ούτως ή άλλως λόγω των γεγονότων είναι πολύ άσχημο το κλίμα και έπρεπε να υπάρχει μια ανάληψη πολιτικής ευθύνης, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι δεν είχε ευθύνη η κυβέρνηση για όλο το χειρισμό τουλάχιστον για το χειρισμό, προσπάθησε να το υποβαθμίσει λέγοντας ότι δεν έγινε επικοινωνιακά σωστή διαχείριση.Όμως εδώ δεν είναι θέμα επικοινωνίας, είναι θέμα ουσίας και τέλος πάντων πολιτική ευθύνη δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι εμπλεκόμενος κατ’ ανάγκη, σημαίνει ότι όταν κάτι δεν εξελίσσεται ομαλά κάποιος πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη σε αυτή τη χώρα».

Αναφερόμενος στο χαρακτηρισμό ως δασικών περιοχών πάνω από το 60% της έκτασης του νομού Λασιθίου μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, είπε ότι «από τη στιγμή που ιδιωτικές εταιρίες ανέλαβαν το χαρακτηρισμό κάποιων εκτάσεων ήταν λογικό να υπάρξουν σφάλματα, είναι όμως τέτοια η έκταση των σφαλμάτων που οι πολίτες αναρωτιούνται πραγματικά αν τα χωράφια τους είναι καλλιεργήσιμα ή όχι. Το μόνο ενθαρρυντικό και σας το λέω γιατί συγκρίνω με την περίπτωση που συμβαίνει στο νομό Ηλείας, είναι ότι εδώ υπάρχει αυτό που λέμε πρόδηλο σφάλμα, δηλαδή με μία αίτηση του ενδιαφερομένου στη διεύθυνση δασών θα μπορείς όλο αυτό να τελειώσει χωρίς να μπεις στη διαδικασία των αντιρρήσεων – που έχει ‘παγώσει’ από τον Ιούλιο του 2019, πάνω από 18 μήνες, εκκρεμούν χιλιάδες αντιρρήσεις στα δασαρχεία και διευθύνσεις δασών, έχει κολλήσει η διαδικασία. 

Όπως τόνισε, θα πρέπει να υπάρξει μία ενημέρωση και από τα ΜΜΕ και τους τοπικούς φορείς, γιατί πολύς κόσμος μπορεί να μην γνωρίζει ότι το χωράφι του έχει δηλωθεί ως δασικό και εάν δεν το αμφισβητήσει αυτό μετά θα έχει προβλήματα και δεν θα μπορεί να το κατοχυρώσει ως ιδιοκτησία δική του καλλιεργήσιμη. «Άρα πρέπει να υπάρχει μία ενημέρωση και από την τοπική αυτοδιοίκηση και από τα μέσα ενημέρωσης, και το μεγάλο στοίχημα είναι η ταχύτητα με την οποία τα δασαρχεία και ο κρατικός μηχανισμός θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις χιλιάδες αιτήσεις. Έχουν γίνει στο θέμα πολλά λάθη, έχων αναδείξει το θέμα αρκετές φορές και η ίδια η ηγεσία του υπουργείου περιβάλλοντος έχει παραδεχθεί ότι έχουν γίνει λάθη, αρκετά λάθη, όχι σε μικρό ποσοστό. Οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές και δεν μπορούν να παραταθούν εσαεί». 

Για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων επί αιγιαλού και παραλίας, είπε ότι «είναι ένα χρόνιο ζήτημα σε όλη την Ελλάδα όχι μόνο στο Λασίθι, και όπου δεν τακτοποιούνται περιπτώσεις κτισμάτων που θεωρούνται, σε εισαγωγικά αυθαίρετα, μπαίνουν στη διαδικασία των συνταγματικών απαγορεύσεων και όπου υπάρχουν καταγγελίες ότι οι αποκεντρωμένες διοικήσεις υποχρεούνται να προχωρήσουν κάποια πράγματα».

Όπως τόνισε, «καλό θα είναι πάνω σε αυτά να υπάρχει μια πολιτική διαχείριση, από την άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, δεν μπορεί κάποια να τακτοποιούνται και να τα επόμενα πολλά χρόνια και κάποια να αφήνονται να κατεδαφιστούν ενώ απέχουν να 5 – 10- 15 μέτρα από τη θάλασσα. Πρέπει βέβαια να μην υποτιμούμε και τη σημασία της Προστασίας του περιβάλλοντος και του αιγιαλού και των δασών, πρέπει δηλαδή κάποια στιγμή να μπει και μία τάξη, θεωρώ όμως ότι η πολιτεία μπορεί να τα λύνει όλα αυτά τα ζητήματα και μπορεί να βγάλει πάντα με νόμους με τους οποίους δίνει τη δυνατότητα μακροχρόνιας μεν χρήσης κάτι που δεν θεωρείται νόμιμο, με το κατάλληλο αντίτιμο. Νομίζω ότι πρέπει να επιδιωχθεί μία τέτοιου είδους λύση και είμαι σίγουρος ότι οι συνάδελφοι από το νομό Λασιθίου θα αναδείξουν το θέμα και θα το φέρουν προς επίλυση».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com