“Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν κάνουμε το εμβόλιο κάθε χρόνο, δεν είμαι σίγουρος εάν ο κορωνοϊός αποτελέσει σύντομα ανάμνηση, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και μετά τον εμβολιασμό” δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής Φαρμακευτικής Νανο-Τεχνολογίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας (Ε.Φ.Ε) Κώστας Δεμέτζος μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό.
Για όσους ακόμη αμφιβάλλουν, αμφισβητούν ή είναι αρνητές του εμβολίου, τόνισε πως “είμαστε σε μία δημοκρατική χώρα, ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του, αλλά σε θέματα τα οποία άπτονται της Δημόσιας Υγείας η άποψη του καθενός μας θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη θα πρέπει να έχει όλα τα δεδομένα για να αρνηθεί κάτι ή να δεχθεί κάτι. Τα αποτελέσματα τα οποία έχουμε τόσους μήνες μέσα από κλινικές μελέτες μέσα από όλες τις διαδικασίες έγκρισης των εμβολίων, φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά θετικά, θα έλεγα ότι υπάρχει μία επανάσταση αυτή τη στιγμή στο χώρο της θεραπείας αλλά και των εμβολίων με αποτέλεσμα κάποιος για να μπορέσει να το αμφισβητήσει θα πρέπει πραγματικά να έχει επιστημονικά δεδομένα ή στοιχεία τέτοια ούτως ώστε να ισχυροποιούν μια άποψη. Τουλάχιστον εγώ εκείνο το οποίο ακούω, είναι θέματα που δεν σχετίζονται και δεν τεκμηριώνουν επιστημονική επάρκεια για αυτούς οι οποίοι αμφισβητούν. Κατανοώ κάποιοι να έχουν κάποιες αμφιβολίες αλλά το να αμφισβητείς τελείως αποτελέσματα επιστημονικά τα οποία είναι δεκαετιών και καταλήγουν σε προϊόν, είναι τουλάχιστον άδικο.
Πρόσθεσε δε πως “εάν αυτή τη στιγμή η επιστήμη δεν έκανε εκείνο που έπρεπε να κάνει και έβγαιναν οι επιστήμονες και έλεγαν ‘δυστυχώς το εμβόλιο θα το έχουμε σε τρία χρόνια, δεν είναι δυνατόν τόσο γρήγορα να το φτιάξουμε, κλπ’, πάλι θα είχαμε επίθεση κατά της επιστήμης, του τύπου “μα οι επιστήμονες που παίρνουν τόσα χρήματα από το βιομηχανίες δεν έχουν έτοιμο το εμβόλιο να μας σώσουν αυτή τη στιγμή’, ο άνθρωπος ποτέ δεν είναι ευχαριστημένος. Άρα θα πρέπει να έχουμε ένα σημείο αναφοράς, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι τα επιστημονικά δεδομένα”.
“Με βάση τα όσα λέγονται και με βάση των πρόγραμμα το εμβολιαστικό το οποίο ξεκινάει και θα υλοποιηθεί, με όποια προβλήματα μπορεί να υπάρξει, θα πρέπει να έχουμε ένα εμβολιασμό του πληθυσμού γύρω στα 60 ίσως και παραπάνω τοις εκατό για να πούμε ότι έχουμε κοινωνική ανοσία. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει να αφήσουμε τα μέτρα προστασίας τα οποία η Πολιτεία έχει θεσπίσει, αυτό θα πάει μέχρι το καλοκαίρι και ίσως και μέσα στο καλοκαίρι. Άρα θα πρέπει να εξακολουθούμε να είμαστε προστατευμένοι και προσεκτικοί ακόμα και μετά τον εμβολιασμό, μετά και τη δεύτερη δόση η οποία θα γίνεται 21-28 μέρες μετά την πρώτη, ώστε ο οργανισμός να αποκτήσει πλήρη ανοσία εναντίον του ιού και να προστατευτεί και ο ίδιος ο άνθρωπος αλλά και οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται γύρω του. Κάποιος που κάνει το εμβόλιο και βρίσκεται στην πρώτη δόση και έχει τον ιό μέσα του δε σημαίνει ότι το εμβόλιο θα καταστρέψει αμέσως όλο το ιικό φορτίο μετά τη δεύτερη δόση το ιικό φορτίο αυτό αν συνεχίζει να υπάρχει θα είναι ακόμα πολύ μικρότερο οπότε πολύ δύσκολα θα μεταδίδει. Παρόλο που θα αρχίσει να ελαττώνεται το φορτίο λόγω των αντισωμάτων που θα δημιουργηθούν μέσα στον άνθρωπο που κάνει το εμβόλιο, εντούτοις είναι πιθανόν να μπορέσει να τον μεταδώσει και για αυτό ακριβώς λέμε ότι ακόμα και μετά τον εμβολιασμό θα είμαστε με μάσκες, θα είμαστε προσεκτικοί.
Όπως είπε, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν κάνουμε τοι εμβόλιο κάθε χρόνο, “αφού δεν ξέρουμε ποιος είναι ο χρόνος ανοσίας του οργανισμού όπως και δεν ξέρουμε και πόσος είναι ο χρόνος της φυσικής ανοσίας, δηλαδή αν κάποιος αρρωστήσει από τον ιό για πόσο χρόνο έχει ο οργανισμός δημιουργήσει αντισώματα, για έξι μήνες για ένα χρόνο; Οπότε αυτό θα το δούμε στην πορεία”.
Για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, ο κ. Δεμέτζος σημείωσε πως “στο συγκεκριμένο ιό έχουν γίνει πάρα πολλές μεταλλάξεις ειδικά από το Σεπτέμβριο, απλούστατα οι μεταλλάξεις αυτές, οι λεγόμενες σημειακές μεταλλάξεις σημειακός πολυμορφισμός να το πω καλύτερα, σημαίνει ότι αλλάζει κάποια σημεία του ο ιός μέσα στο γονιδίωμα του. Από ότι φαίνεται αυτές οι μικρές αλλαγές που μπορεί να κάνει ο ιός οι οποίες είναι εκατοντάδες αυτή τη στιγμή έχουνε γίνει και έχουν ανιχνευθεί, δεν φαίνεται ότι μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του ιού. Μπορεί να τον κάνουν λίγο πιο επιθετικό ή λιγότερο επιθετικό, ανάλογα την μεταβολή που θα υποστεί.
Τόνισε επίσης πως “από ότι φαίνεται και από ότι έχει συζητηθεί αλλά και έχει μελετηθεί επιστημονικά τα εμβόλια τα οποία έχουν παραχθεί αντιμετωπίζουν με επάρκεια τις μεταλλάξεις αυτές, τώρα αν υπάρξουν σοβαρές μεταλλάξεις οι οποίες ανιχνεύονται άμεσα, πολύ γρήγορα η βιομηχανία μπορεί να παράξει διαφορετικό εμβόλιο για το συγκεκριμένο στέλεχος. Αυτή τη στιγμή η τεχνογνωσία είναι δεδομένη, πολύ γρήγορα μπορούμε να φτιάξουμε το εμβόλιο με πολύ μικρές αλλαγές για να μπει στην παραγωγή και να βγει αμέσως”.
Στην ερώτηση πότε θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σε κανονικότητα χωρίς μέτρα, ο κ. Δεμέτζος είπε πως “αυτό είναι μία πολυπαραγοντική διάσταση του θέματος. Το να ξεχάσουμε τον ιό και να ξαναγυρίσουμε ακριβώς όπως είμαστε, έχει αρκετές δυσκολίες , όπως δεν ξεχνάμε τον τον ιό της γρίπης ή άλλους ιούς που υπάρχουν γύρω μας. Το θέμα είναι αν μπορούμε να τους αντιμετωπίζουμε αυτούς τους ιούς ούτως ώστε να μην προκαλούν θανάτους ή σοβαρές αναπηρίες. Άρα, ο κορωνοϊός θα είναι μαζί μας για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Εκείνο το οποίο είναι σίγουρο είναι ότι θα μπορούμε να τον αντιμετωπίζουμε καλύτερα και να μην παρεμβαίνει τόσο πολύ σε μία καθημερινότητα την οποία έχουμε μάθει. Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον ιό, σεβόμενοι το περιβάλλον, τον ίδιο μας τον εαυτό και αλλάζοντας πολλές από τις συνήθειες μας. Να επιδεικνύουμε ατομική ευθύνη”.
Στο ερώτημα εάν θα μπορούσε να υπάρξει σύντομα και φάρμακο για τον ιό, τόνισε πως “αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 30 φάρμακα τα οποία βρίσκονται σε κλινικές φάσεις παγκοσμίως δηλαδή εξελίσσονται έρευνες από την φαρμακοβιομηχανία για την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα εργαστήρια τα ινστιτούτα, τα πανεπιστήμια για την ανάπτυξη φαρμάκων, δηλαδή αφού αρρωστήσει κάποιος αρρωστήσει τι φάρμακο θα πάρει ώστε πολύ γρήγορα να γίνει καλά. Αυτή τη στιγμή από όσο γνωρίζω υπάρχουν περισσότερα από 30 φάρμακα τα οποία βρίσκονται υπό ανάπτυξη σε κλινικές μελέτες, θέλουν περισσότερο χρονικό διάστημα για να μπορέσουν να εμφανιστούν στην αγορά. Νομίζω όμως ότι αυτό θα γίνει στους αρκετούς βέβαια επόμενους μήνες, αλλά προφανώς θα υπάρχει και φαρμακευτική αγωγή η οποία θα είναι εγκεκριμένη, τεκμηριωμένη και αποτελεσματική για αυτούς που ασθενούν. Και φθηνότερη από αυτή που τώρα υπάρχει. Θα πρέπει και η Πολιτεία να συνδράμει σε αυτό μέσα από το σύστημα υγείας και της αποζημίωσης των φαρμάκων”.