Ο Γιάννης Σταμέλος στο Λατώ fm για τον διαγωνισμό μαντινάδας της ‘Αμάλθειας’: «Το σημαντικότερο δεν είναι να παράγουμε εκδηλώσεις, αλλά πολιτισμό»

«Το πιο σημαντικό δεν είναι να παράγουμε εκδηλώσεις, το σημαντικότερο είναι να παράγουμε πολιτισμό και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε συνολικά στην Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία. Ελπίζουμε ότι έτσι συνεισφέρουμε στην προβολή του τοπικού πολιτισμού και στη διατήρηση του και στην εξέλιξη του» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας του Νομού Λασιθίου Γιάννης Σταμέλος, μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό, για τον καθιερωμένο διαγωνισμό που διοργανώνεται μαζί με το περιοδικό «Αμάλθεια». 

«Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες πολιτιστικές ενέργειες και στις μέρες μας που προάγουν τον τόπο μας, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Τα τελευταία χρόνια η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία και το περιοδικό «Αμάλθεια» επιθυμώντας να προβάλλουν τα πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής μας έχουν καθιερώσει ένα διαγωνισμό ο οποίος σχετίζεται βασικά με στοιχεία της επικαιρότητας, νομίζω ότι δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε έξω φέτος τους γιατρούς και όσους ασχολούνται με το χώρο της υγείας με την πανδημία του κορωνοϊού, για αυτό προκηρύξαμε διαγωνισμό με θέμα «Γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και λειτουργοί στο χώρο της υγείας». Θέλαμε έτσι να αποδώσουμε και ένα φόρο τιμής στους ανθρώπους που διακινδυνεύουν για την υγεία του κοινωνικού συνόλου και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε αυτό το είδος της λογοτεχνίας, την Κρητική μαντινάδα».

Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν τις εργασίες τους (μαντινάδες) για τον διαγωνισμό, μπορούν να το κάνουν με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Όροι συμμετοχής

1) Οι μαντινάδες θα πρέπει να είναι πρωτότυπες, αδημοσίευτες και υποχρεωτικά θα πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον έναν από τους ακόλουθους όρους: «γιατρός», «νοσοκόμα / μος», «υγεία», «γιατρειά» ή ομόρριζά τους, παράγωγα, συνώνυμα και αντώνυμα.

2) Στον διαγωνισμό μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε -εκτός από τα μέλη της κριτικής επιτροπής- χωρίς περιορισμό ενώ οι εργασίες που θα κατατεθούν δεν επιστρέφονται.

3) Κάθε δημιουργός μπορεί να συμμετάσχει με το πολύ επτά  (7) μαντινάδες, όπως ορίστηκαν παραπάνω. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής ορίζεται η Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020.

Οδηγίες αποστολής

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να στείλουν έναν φάκελο στην διεύθυνση:

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΑΜΑΛΘΕΙΑ»
ΕΜΜ ΣΚΥΒΑΛΟΥ 1
72100 ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – ΚΡΗΤΗ
(Για τον Διαγωνισμό Μαντινάδας)

Στον φάκελο αυτό θα πρέπει να περιέχονται:

α) Οι μαντινάδες σε τέσσερα δακτυλογραφημένα (ή καθαρογραμμένα) αντίγραφα τα οποία θα υπογράφονται στο τέλος με το ψευδώνυμο του συμμετέχοντος χωρίς καμία άλλη ένδειξη.

β) Ένας μικρότερος φάκελος όπου εξωτερικά θα αναγράφεται το ψευδώνυμο ενώ στο εσωτερικό του τα ακόλουθα στοιχεία:
Ψευδώνυμο, όνομα, επώνυμο, επάγγελμα, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο, e-mail (αν υπάρχει).

Βραβεία-Κριτική Επιτροπή

Οι δημιουργοί των δέκα καλύτερων μαντινάδων, κατά την κρίση της επιτροπής, θα τιμηθούν με έπαινο σε ειδική εκδήλωση –αν το επιτρέψουν οι συνθήκες- και οι μαντινάδες τους αυτές θα δημοσιευτούν στο περιοδικό «Αμάλθεια», της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Λασιθίου. Θα λάβουν ακόμα και δυο τεύχη του περιοδικού «Αμάλθεια» και ένα τεύχος του περιοδικού που θα τις δημοσιεύσει.

γ) Η κριτική επιτροπή θα αποτελείται από 3 διακεκριμένους φιλολόγους.

Για πρόσθετες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 6977192004 ή στο e-mail  stamelosioa@gmail.com.

Όπως είπε ο κ. Σταμέλος, οι 10 καλύτερες μαντινάδες θα έχουν ένα μία συμβολική βράβευση με κάποια τεύχη του περιοδικού της «Αμάλθειας», θα δημοσιεύσουμε με τις μαντινάδες αυτές στο επόμενο τεύχος και εφόσον μας το επιτρέψουν οι συνθήκες θα κάνουμε και μία τελική για να τιμήσουμε τους βραβευμένους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com