Ο Γιάννης Πλακιωτάκης στο Λατώ fm: «Κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος, η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να κρατήσει την οικονομία όρθια – Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε μία αντιπολίτευση ανεύθυνης πλειοδοσίας, ο λαϊκισμός είναι η δεύτερη φύση τους»

«Η κυβέρνηση επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά κάτι που αναγνωρίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή την ώρα έχει σημασία να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη ότι ενήργησε και γρήγορα και αποφασιστικά. Έγκαιρα πήραμε τα περιοριστικά μέτρα όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει» δήλωσε μεταξύ άλλων στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτής Λασιθίου της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Η πανδημία είναι μπροστά μας, απαιτείται αυστηρή πειθαρχία και τήρηση των όρων των ειδικών επιστημόνων από όλους μας ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε γρήγορα αυτή η τραγική περιπέτεια με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και βέβαια στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει όσα μέτρα είναι απαραίτητα προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση. Αναλαμβάνουμε  πρωτοβουλίες και παρακολουθούμε πολύ στενά τα γεγονότα, υπάρχει μια ειδική ομάδα επιστημόνων στον ΕΟΔΥ με μαθηματικά μοντέλα και παρακολουθώντας τις παγκόσμιες εξελίξεις, λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις στο σωστό χρόνο. Η καθημερινότητα μας για να μπορέσει να επανέλθει το συντομότερο δυνατό πρέπει να τηρήσουμε με αυστηρό και συνετό τρόπο τα μέτρα για το επόμενο χρονικό διάστημα.


Ήδη το δημοσιονομικό κόστος φτάνει στα 6,8 δις που έχει λάβει η κυβέρνηση, περίπου το 3% του Α.Ε.Π. πάνω από το 2% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα και καλύπτουν πάνω από 1,7 επιχειρήσεις, 800.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και περίπου το 86% των κωδικών αριθμών δραστηριότητας, άρα καταλαβαίνετε ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει μέχρι στιγμής καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της ιδιωτικής οικονομίας – ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου η κυβέρνηση να είστε σίγουροι ότι θα πάρει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να κρατήσει την οικονομία όρθια».

Όπως τόνισε «το σημαντικό σε αυτή τη φάση, είναι πρώτον να κρατήσουμε την οικονομία και τις επιχειρήσεις υγιείς, από την άλλη όμως χρειάζεται και το restart δηλαδή επανεκκίνηση ουσιαστικά είναι της οικονομίας και η κυβέρνηση από το μήνα Μάιο με ειδικά προγράμματα εγγυοδοσίας, ήδη ένα δισεκατομμύριο θα κατατεθεί από την αναπτυξιακή τράπεζα για να τη χορήγηση δανείων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δραστηριότητα τους – θα στηρίξει στην πράξη την πραγματική οικονομία. Ανάλογα και με την εξέλιξη του φαινομένου, γι’ αυτό λέμε ότι ο μήνας Απρίλιος είναι ο κρίσιμος μήνας στον οποίο θα φανεί ουσιαστικά και η εξέλιξη των μέτρων, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες 


Για τα μέτρα για τον πρωτογενή τομέα είπε πως «ήδη έχουν θα διατεθούν άμεσα από το υπουργείο των οικονομικών προς το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων αρχικό ποσό ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν μέτρα στήριξης προς τους κλάδους του πρωτογενή τομέα που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού. Επίσης, θα αξιοποιηθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία κοινοτικοί πόροι που αφορούν το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τα ανωτέρω μέτρα στήριξης. Επομένως και  πρωτογενής τομέας θα στηριχθεί από την κυβέρνηση έμπρακτα».


Στην ερώτηση εάν αντέχει η ελληνική οικονομία χωρίς την ευρωπαϊκή βοήθεια στη συγκυρία αυτή, τόνισε πως «η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει όλοι σε επίπεδο Ευρώπης να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρόκειται για ένα οικονομικό πρόβλημα. Δηλαδή δεν πρόκειται για μία απλή οικονομική εγγραφή δαπανών η πανδημία, πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το πρόβλημα είναι και ανθρώπινο, αφορά την κοινωνία μας και είναι θέμα εθνικής επιβίωσης. Επομένως χρειάζονται πέρα από τις χρηματοδοτήσεις τις κλασικές, χρειάζονται και έξτρα χρηματοδοτήσεις, για αυτό και ο Έλληνας Πρωθυπουργός μαζί με άλλους Ευρωπαίους ομολόγους του πρότειναν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την δημιουργία του κορονο – ομολόγου έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια την σημερινή κρίση. Είναι θέματα τα οποία διαπραγματεύονται, νομίζω ότι το ανθρωπιστικό θα κυριαρχήσει του οικονομικού, εδώ μιλάμε για τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι σήμερα, απώλειες σε ανθρώπινες ζωές τραγικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, όλα αυτά δεν μπορούμε να τα βάλουμε στη ζυγαριά την οικονομική για αυτό πιστεύω ότι στο τέλος θα επικρατήσουν οι ψύχραιμες και οι λογικές φωνές και πιστεύω η Ευρώπη μέσα από αυτή την κρίση άλλωστε το έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν θα βγει ακόμα πιο δυνατή. Να αναμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα επιπλέον πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση εξεύρεσης νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και από τη χώρα μας αν χρειαστεί».

Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από το 2015 έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, άρα μπορούν να ρευστοποιούνται τα πλέον τα ελληνικά ομόλογα, άρα καταλαβαίνετε ότι οι κοινοτικοί πόροι ποσοτική χαλάρωση, εθνικοί πόροι θα δημιουργήοουν ένα πλέγμα προστασίας και των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων όμως όλα αυτά καταλαβαίνετε εξαρτώνται από το βάθος της κρίσης».

Εμείς ενεργούμε βήμα-βήμα ελπίζουμε να συνεχίσουμε με την ίδια αποτελεσματικότητα και στον Απρίλιο, και αυτό βέβαια οφείλεται στο σύνολο της κοινωνίας μας η οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία πειθάρχησε στα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ ενθαρρυντικό – τελικά το κράτος μπορεί καλύτερα από όσο νομίζουμε και οι πολίτες τελικά μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα από όσα αναμέναμε αλλά πιστεύω ότι επειδή ο κρίσιμος το επίσημο χρονικό διάστημα θα είναι ο μήνας Απρίλιος όλα πολύ πολλά θα εξαρτηθούν από την συμπεριφορά όλων μας


Στην ερώτηση για το εάν θα υπάρξουν μειώσεις μισθών στο δημόσιο σε περίπτωση που προχωρήσουν τα μέτρα και άλλους μήνες, τόνισε πως «επί του παρόντος δεν εξετάζεται τέτοιο ενδεχόμενο όλα όμως θα εξαρτηθούν από το βάθος της κρίσης».

Για την ακτοπλοΐα είπε ότι «επιτελεί εθνικό έργο, διασφαλίζει την εδαφική συνοχή μεταξύ της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος, ήδη δημιουργούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο των οικονομικών τα κατάλληλα κοινά εργαλεία και από εθνικούς Αλλά και από κοινοτικούς Πόρους έτσι ώστε να στηρίξουμε το συγκεκριμένο κλάδο να στηρίξουμε και τις επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζόμενους. Ανακοινώσαμε πριν από λίγες μέρες 12 συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της ακτοπλοΐας και νομίζω είναι αυτονόητο σε αυτή την δύσκολη στιγμή να στηρίξουμε έναν από τους κλάδους της οικονομίας μας ο οποίος πέρα από την οικονομική και κοινωνική πρόοδο που συμβάλλει στην πατρίδα μας, παράγει και ένα τεράστιο Εθνικό έργο. Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε και συνεχίσουμε να το κάνουμε τον συγκεκριμένο κλάδο«.

Σχολιάζοντας την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να μειώσουν στο μισό για δύο μήνες το μισθό τους βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ, τόνισε πως  «ήταν παρά μία πάρα πολύ σωστή απόφαση του πρωθυπουργού, μία σημαντική, συμβολική θα έλεγα πρωτοβουλία, καθώς αυτές τις δύσκολες ώρες οφείλουμε να σταθούμε στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης και να στείλουμε έμπρακτα το μήνυμα αυτό στους πολίτες πιστεύω πως όλοι μαζί συνεργαζόμενοι μπορούμε τελικά να νικήσουμε τον προϊόν και πιστεύω ότι σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να συμβάλουν όλοι εμείς ακολουθούμε και αυτονοήτως ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα του πρωθυπουργού πιστεύω κι άλλοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας».

Απαντώντας στην κριτική που άσκησε χθες μέσα από τη συχνότητα του Λατώ fm ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ότι «η κυβέρνηση κάνει μπίζνες και πλιάτσικο στην κρίση αυτή», ο κ. Πλακιωτάκης είπε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε μία αντιπολίτευση ανεύθυνης πλειοδοσίας, όσα μέτρα κι αν πάρει η κυβέρνηση και όσα χρήματα κι αν δώσει για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ τα λέει ότι είναι λίγα και ανεπαρκή. Ο λαϊκισμός είναι τελικά η δεύτερη φύση τους, δεν μπορούν να σταθούν με υπευθυνότητα ούτε καν σε κρίσιμες ώρες. Η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα αντιμετωπίζει την κρίση και παίρνει κάθε αναγκαίο μέτρο και αυτό αναγνωρίζεται από την μεγάλη, τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού


Στο ζήτημα της  δυνατότητας μείωσης των μισθών στο μισό με εκ περιτροπής εργασία στο μισό χρόνο, τόνισε ότι «η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ επεκτείνεται σε 1,7 τομέα και παράλληλα καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους επιχειρηματικούς για 45 ημέρες. Επιπλέον στους εργαζόμενους αυτούς παρέχεται επιπλέον αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για τέσσερις μήνες δεν δίνεται το δικαίωμα της έκπτωσης κατά 25%. Επομένως καλύπτονται όλοι οι μισθωτοί σε σχέση εργασίας αορίστου η ορισμένου χρόνου με πλήρη η μερική η εκ περιτροπής απασχόληση. Αυτά είναι εντελώς προσωρινά μέτρα, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το συντομότερο που θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα μας και μπορέσουμε να περιορίσουμε την πανδημία, καταλαβαίνετε ότι τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε πάλι την καθημερινότητά μας και να επιστρέψουν και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις στον τρόπο που είχαμε μάθει μέχρι σήμερα. Μέχρι τότε χρειάζεται να μείνουμε όλοι στο σπίτι, αυτό είναι και το σύνθημα το κεντρικό σύνθημα της κυβέρνησης».


Ακούστε εδώ όλη τη συζήτηση:

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com