Ο Γιάννης Γουλιδάκης στο Λατώ fm: «Υπάρχει μεγάλο αίσθημα αδικίας στον αγροτικό κόσμο από τις ενισχύσεις Βορίδη – Ακούγεται σκληρό, αλλά βάσει εγγενών λειτουργικών αδυναμιών το κράτος δεν μπορεί να δώσει χρήματα»

«Έχω εκλάβει μεγάλο αίσθημα αδικίας στον αγροτικό κόσμο από τις ενισχύσεις Βορίδη» δήλωσε μεταξύ άλλων στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου με αφορμή την επίσκεψη και τις εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη τις προηγούμενες ημέρες σε Σητεία και Ιεράπετρα.


Για την επίσκεψη στη Σητεία τόνισε ότι «ο λόγος επίσκεψης ήταν η συνεργασία της ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Σητείας με αξιόλογους συνεταίρους, οι οποίοι κατά την άποψή μου οι δυνατότητες που δίνουν και τη νέα πνοή με το νέο σχήμα για την περιοχή Σητείας με το γνωστό όνομα στο λάδι περιοχής ονομασίας προέλευσης θα έχουμε μία καινούργια μέρα. Η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση,τη φετινή περίοδο συγκέντρωσης ελαιοκάρπου – θα υπάρχει όπως είπε σχετική σύσκεψη μεθαύριο το μεσημέρι στα γραφεία της Π.Ε. Λασιθίου με ελαιοτριβείς απ’ όλο το Λασίθι – να εμπιστευτούν τις ποσότητες που είναι αναγκαίες για τη λειτουργία της τυποποίησης στο διάστημα που πιστεύω ότι θα τρέξουν στις επόμενες ημέρες και μήνες με αφορμή το ξεκίνημα της ελαιοκομικής περιόδου

Η πρωτοβουλία αυτή πραγματικά γεμίζει με μία σχετική αισιοδοξία, παρότι έχουμε επιφυλάξεις όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γιατί οι περίοδοι δεν είναι οι καλύτερες. Σε κάθε περίπτωση και οι τράπεζες που υποστηρίζουν και οι εταιρείες που υποστηρίζουν, με την τεχνογνωσία που έχουν και με τα αποτελέσματα που έχουν τα προηγούμενα χρόνια, θεωρούμε ότι θα γίνει μία πολύ καλή στο επόμενο διάστημα συνεκμετάλλευση του ονόματος και της ποιότητας της περιοχής της Σητείας του ελαιολάδου που θα είναι ένα καλό ένα έναυσμα και για τις υπόλοιπες περιοχές».

Για τις σχετικές ενισχύσεις που ανακοίνωσε στη Σητεία ο κ. Βορίδης για τους ελαιοπαραγωγούς – οι οποίες ξεκινούν από 300 ευρώ έως 4.000 ευρώ, αναλόγως στρεμμάτων – ο κ. Γουλιδάκης τόνισε ότι «ως φοροτεχνικός λέω ότι προφανώς δεν ικανοποιούν τον αγροτικό κόσμο, εάν με ρωτήσετε όμως σαν θεσμικό παράγοντα, σαν αντιπεριφερειάρχη και γνωρίζοντας τις εγγενείς αδυναμίες και ορισμένα πράγματα που είναι δεδομένα – όπως τα χρήματα που είναι διαθέσιμα και όπως την αδυναμία να ενισχύουμε γιατί οι ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συγκεκριμένες και στις του 26 του μήνα θα μπουν στους λογαριασμούς. Φαίνεται λίγο σκληρό, γιατί ο κόσμος στις συνθήκες που βρίσκεται σήμερα, της συνεχούς φθίνουσας πορείας των οικονομικών του, ίσως δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχουν αδικίες και δεν θέλει το κράτος να δώσει χρήματα. Δεν μπορεί να δώσει. Θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει μελλοντικά, αλλά εδώ πιεζόμαστε μες στις γιορτές να έχει ο κόσμος χρήματα στις τσέπες να κινηθεί.

Το ελληνικό κράτος και παλαιότερα έχει αναφέρει ότι ποτέ δεν έχουν δοθεί τέτοιου είδους αποζημιώσεις. Όλοι γνωρίζουμε ότι το 99% των αγροτών δεν είναι ασφαλισμένοι και σε κάθε περίπτωση για τις αποζημιώσεις αλλού υπάρχουν παρακρατήσεις και αλλού όχι. Είναι δύσκολο να βγάλεις μια δίκαιη απόφαση και μια δίκαιη κατανομή. 

Και παλιότερα είχαν δοθεί τέτοιες αποζημιώσεις με την σχινοκαρπία, όμως δεν είναι και μία τακτική του κράτους και δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία όποτε κάποιος από μας έχει απώλεια εισοδήματος να έρχεται το κράτος να του βάζει λεφτά στην τσέπη. Ακούγεται σκληρό αλλά είναι πραγματικότητα».


Για το ποσό των 10 εκ. που ανακοινώθηκαν για ντομάτα, αγγούρι και μελιτζάνα από τον κ. Βορίδη στους παραγωγούς κηπευτικών της Κρήτης που επλήγησαν την περίοδο του lockdown, ο κ. Γουλιδάκης είπε ότι «υπάρχει μία αίσθηση αδικίας και την έχω εκλάβει προσωπικά ως Αντιπεριφερειάρχης.  Αυτό που έχω αποκομίσει από τη διαδικασία είναι ότι, δυστυχώς ή ευτυχώς, τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του το Υπουργείο ιδιαίτερα την περίοδο μετά από το Μάρτιο – Απρίλιο και μεταγενέστερα και για τα πιπεροειδή είναι τέτοια όσον αφορά τις εξαγωγές, που όπως είπε και ο υπουργός δεν επέτρεψε να πληρωθούν και οι πιπεριές. Γεγονός όμως είναι ότι η αίσθηση αδικίας που υπάρχει στον κόσμο της Ιεράπετρας είναι πολύ μεγάλη. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει, είτε με το να προστεθούν κονδύλια, ούτως ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν και οι παραγωγοί πιπεριάς. Δεν ήταν όμως πολύ μεγάλη η νότα αισιοδοξίας. Θα έπρεπε αυτά τα λίγα χρήματα που διανέμονται να έχουν κατανεμηθεί εξίσου και στους παραγωγούς πιπεριάς που καλλιεργούν μεγάλη γκάμα προϊόντων». 

Τα χρήματα αυτά, όπως είπε, αναμένεται να δοθούν πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ σύντομα ανέφερε θα ανοίξει δηλαδή συγκεκριμένη πλατφόρμα στην οποία θα γίνεται αίτηση ηλεκτρονικά με τα στοιχεία του καθενός δικαιούχου ξεχωριστά.

Η προσπάθεια θα είναι να είναι ανοιχτό αρκετές ημέρες ώστε να μπορέσουν να κάνουν τις αιτήσεις τους όλοι οι δικαιούχοι και οι ελαιοπαραγωγοί και παραγωγοί αγροτικών προϊόντων.

Από την Αντιπεριφέρεια έχουν σταλεί, ανέφερε, στο υπουργείο υπομνήματα σχετικά με ιδιοκτησιακά θέματα. Και η Περιφέρεια θέλει να συνεμπλακεί για να ανεγείρει κτιριακές εγκαταστάσεις και στην Ιεράπετρα και αλλού.

Ο κ. Βορίδης, πρόσθεσε, δεσμεύτηκε ότι εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν θα είναι τον Μάιο στην Agroexpo. 

Στις συζητήσεις δε που έγιναν, συζητήθηκε όπως ανέφερε και το θέμα του ΒΟΑΚ, αναφερόμενος και στην σχετική πίεση που έχει ασκηθεί όλο το τελευταίο διάστημα από όλους τους φορείς στην πλευρά της Πολιτείας που έχει και την ευθύνη για να μην μείνει το Λασίθι εκτός κάδρου. 

Σκοπός, τόνισε, το επόμενο διάστημα είναι μέσω του αρμόδιου υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να γίνει μια συνάντηση σε υψηλά ιστάμενο πολιτικά επίπεδο «που θα προσδιορίζει με σαφήνεια τις επόμενες κινήσεις και το χρονοδιάγραμμα δέσμευσης πόρων και υλοποίησης των έργων. Αν τα καταφέρουμε να φτάσουμε στο γραφείο του πρωθυπουργού; Θέλω να είμαι λίγο αισιόδοξος, ίσως να προλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τις ανακοινώσεις του μελλοντικά».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com